Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Καθηγητής John Hopkins-κορονοϊός: Ίσως χρειαστούν εμβολιασμοί με 1-2 δόσεις ετησίως για τα επόμενα 5 χρόνια

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος, μίλησε στο MEGA Σαββατοκύριακο για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια.


Για την πορεία της μετάλλαξης όμικρον στον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, ο κ. Γαλιατσάτος ήταν σαφής.

“Σε μερικές πολιτειες που ειχαν την όμικρον στην αρχή βλέπουμε ότι κατεβαίνουν τα νούμερα, στην Ελλάδα οπως και εδώ στην Βαλτιμόρη είναι υψηλά. Η όμικρον ήρθε και πιστευουμε θα φύγει γρήγορα. Στη Βαλτιμόρη, η Δέλτα μέχρι αρχες Δεκεμβρίου ήταν η πιο σοβαρή παραλλαγή, τώρα το 90% είναι όμικρον “, τόνισε.

Μπορεί να νοσήσει κάποιος ξανά;

“Γενικά στη φύση, υπάρχουν και άλλοι τύποι κορωνοϊών που μοιάζουν σαν ένα απλό κρύωμα, ωστόσο καλύτερα είναι να πάρουμε από τα εμβόλια τα αντισώματα, παρά αυτά που αναπτύσσονται με την φυσική ανοσία, ακριβώς επειδή αντιμετωπίζουν έναν αδύναμο ιό”, υπογράμμισε ο . Γαλιατσάτος.

“Αν γνωρίσουμε έναν αδύναμο ιό φτιάχνουμε αντισώματα για λίγο καιρό, γιατί ο οργανισμός αντιμετωπίζει κάτι αδύναμο, μπορεί όμως αυτό να αλλάξει γιατί άνθρωποι κόλλησαν την μετάλλαξη και πρέπει εκ νέου να αναπτύξουν αντισώματα. Μετα την πανδημία, θα μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, και τα παιδιά και οι δάσκαλοι μαθαίνουν πλέον, και πως να χρησιμοποιούν σωστά τη μάσκα αλλά να τηρούν και τα μέτρα. Μη ξεχνάμε ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε και φάρμακα για τον κορονοϊό και αυτό είναι σημαντικό”, συμπλήρωσε.

5η δόση

“Πιστεύω ότι άλλη μία δόση θα την χρειαστούμε αρχικά για τους άνω των 60 ετών. Στο Ισραήλ έγινε μία έρευνα για την 5η δόση στους 5 μήνες. Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ακόμη. Μέχρι στιγμής, δεν πιστεύω ότι θα βρούμε μία παραλλαγή του ιού που θα πρέπει να βρούμε καινούριο εμβόλιο να το αντιμετωπίσουμε”, είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins.

“Άλλοι ιοί που είχαν εμφανιστεί στον κόσμο, για παράδειγμα η ευλογιά, χρειάστηκαν πολλές δόσεις για να αντιμετωπιστεί. Όσο αφορά στον κορονοϊό, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν αλλά να τον περιορίσουμε σαν ένα κρύωμα. Ίσως για τα επόμενα 5 χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας, να πρέπει να κάνουμε μία ή δύο φορές μία δόση μέχρι να το περιορίσουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλιατσάτος.

“Ο κορονοϊός προσβάλλει περισσότερο τα νεαρά άτομα, ωστόσο σε πολλά άτομα, είναι μακράς διάρκειας. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξουν οι νέοι, γιατί οι επιπτώσεις του “long covid” είναι σοβαρότεροι από κάποιον που το περνάει ήπια και είναι εμβολιασμένος”, κατέληξε στις δηλώσεις του, ο κ. Γαλιατσάτος.

Related posts

Μέρκελ από Ισραήλ: Οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικής σημασίας για τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν

banksnews

ConocoPhillips: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη στο τρίμηνο

banksnews

Κ. Πετρίδης στο Eurogroup: Κύριος στόχος της Κύπρου η διαφύλαξη της μακροοικονομικής σταθερότητας

banksnews

Επίθεση “χάκερς” στους κεντρικούς υπολογιστές του εμβολιαστικού κέντρου της περιφέρειας της Ρώμης

banksnews

Αυστραλία: Χαλαρώνουν οι κανόνες για τη διενέργεια τεστ κορονοϊού

banksnews

Γαλλία: Η ιστορία 9 παιδιών από το Αφγανιστάν που απομακρύνθηκαν από τη χώρα χωρίς τους γονείς τους

banksnews

Ισπανία: Οικονομική βοήθεια 10,5 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες από την έκρηξη του ηφαιστείου

banksnews

Το μήνυμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ προς την Τουρκία – Τι αναφέρει η απόφαση

banksnews

Οι Ταλιμπάν καταδικάζουν την επίθεση των ΗΠΑ στην Καμπούλ

banksnews