Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Πρώτη δημόσια εμφάνιση του Χου Τζιντάο από τον Οκτώβριο

Ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο έκανε αυτήν την εβδομάδα την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την αιφνίδια αποχώρησή του από το συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV τον έδειξαν να παρίσταται σε τελετή που έγινε χθες, Δευτέρα, στο γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Πεκίνου προς τιμήν του εκλιπόντα πρώην προέδρου Ζιανγκ Ζεμίν, λίγο πριν την καύση.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν ο Χου Τζιντάο στέκεται όρθιος δίπλα στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ενώ ένας βοηθός βρίσκεται ακριβώς δίπλα του, καθώς οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι υποκλίνονται τρεις φορές στη σειρά στην σορό του Ζιάνγκ Ζεμίν.

Στη συνέχεια εμφανίζεται να βαδίζει έχοντας αστάθεια με τη βοήθεια του ίδιου βοηθού καθώς τα στελέχη του κόμματος περνούν μπροστά από την σορό και μιλούν στην χήρα του Ζιανγκ Ζεμίν.

Τον Οκτώβριο ο 79χρονος Χου Τζιντάο εμφανίστηκε γερασμένος και κουρασμένος στο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Την τελευταία ημέρα τον συνόδευσαν ενώπιων των καμερών εκτός της μεγάλης αίθουσας του Μεγάρου του Λαού όπου διεξαγόταν η τελετή κλεισίματος του συνεδρίου.

Το περιστατικό αυτό διατάραξε την άψογα χορογραφημένη αλληλουχία γεγονότων που άνοιγε το δρόμο σε μια τρίτη θητεία για τον Σι Τζινπίνγκ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν στη συνέχεια μεταδώσει ότι ο Χου Τζιντάο δεν αισθανόταν καλά, αλλά η εμφανής δυσαρέσκειά του την ώρα που τον συνόδευαν προς την έξοδο, είχε οδηγήσει σε εικασίες για ενδεχόμενα πολιτικά κίνητρα πίσω από την αποχώρησή του.

Ορισμένοι ερμήνευσαν το περιστατικό κυρίως ως ένα σαφές πολιτικό μήνυμα που ήθελε να στείλει ο Σι Τζινπίνγκ σε αυτούς που θα ήθελαν να αντιταχθοούν στην τρίτη θητεία του.

Στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο, ο Σι είχε δηλώσει ότι διόρθωσε τα τεράστια προβλήματα που επιβάρυναν την Κίνα και το κόμμα, τα οποία κληρονόμησε, σύμφωνα με τον ίδιο, από τους προκατόχους του, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο Χου Τζιντάο, όπως η διαφθορά και η άνιση κατανομή του πλούτου.

Επίσης ο Χου Τσουνχουά, προστατευόμενος του Χου Τζιντάο, το όνομα του οποίου κυκλοφορούσε μεταξύ αυτών που θα εισέρχονταν στην Διαρκή Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος –την κορυφή της εξουσίας στην Κίνα– δεν επελέγη τελικά.

Η νέα διαρκής επιτροπή αποτελείται πλέον μόνον από υποστηρικτές και συμμάχους του Σι.

Στο ίντερνετ, η λογοκρισία έσβησε οποιαδήποτε αναφορά στην αιφνιδιαστική αποχώρηση του Χου Τζιντάο από το συνέδριο πολύ γρήγορα μετά το περιστατικό.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Όρμπαν: Η ΕΕ θα έχει παρόμοια τύχη με εκείνη του Ανατολικού Μπλοκ

admin

Κοινή διπλωματική αποστολή Ευρώπης και ΗΠΑ σε Βελιγράδι και Πρίστινα για τη επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου

admin

Έρευνα ΕΚΤ: Μείωση των πληθωριστικών προσδοκιών τον Νοέμβριο

admin

Η Ουγγαρία εξαιρείται από το προτεινόμενο πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

admin

Σεισμός 6,1 ρίχτερ στη Χιλή

admin

ΛΔ Κονγκό: Δύο νεκροί και τουλάχιστον 10 αγνοούμενοι από τη βύθιση μικρού σκάφους στη λίμνη Εδουάρδου

admin

Νεπάλ-Συντριβή αεροσκάφους: Στους 68 ο προσωρινός απολογισμός των νεκρών

admin

Νέες εμπορικές απαγορεύσεις της Κίνας στην Ταϊβάν – Προσφυγή στον ΠΟΕ εξετάζει το το αυτοδιοιηκούμενο νησί

admin

Σρι Λάνκα: Η συρρίκνωση της οικονομίας αναμένεται φέτος να ξεπεράσει το 6%, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας

admin