Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Η ένταση στη συνομιλία Σι-Τριντό προκλήθηκε από διαρροή στα ΜΜΕ

Μια έντονη συζήτηση ανάμεσα στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) αυτή την εβδομάδα προκλήθηκε από τη διαρροή λεπτομερειών μιας συνομιλίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Βίντεο που αναρτήθηκε από καναδικά δίκτυα προχθές Τετάρτη δείχνει τον Σι να λέει στον Τριντό, μέσω διερμηνέα, πως “ό,τι συζητήσαμε διέρρευσε στον Τύπο, αυτό δεν είναι σωστό”.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, απαντώντας σε μια ερώτηση σήμερα, είπε πως ο Τριντό πλησίασε τον Σι στη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής της G20 την Τρίτη και οι δυο τους είχαν μια σύντομη συνομιλία.

“Λίγο μετά, το Ρόιτερς, επικαλούμενο πρόσωπο στην καναδική κυβέρνηση, είπε πως ο Τριντό ήγειρε σοβαρές ανησυχίες για τις λεγόμενες πράξεις κινεζικής ανάμιξης”, είπε η Μάο στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου αναφερόμενη σε ένα ρεπορτάζ εκείνη την ημέρα για τη συνομιλία των δύο ηγετών.

“Η κινεζική πλευρά έχει ήδη προβεί σε αυστηρή διαμαρτυρία στην καναδική πλευρά γι΄αυτό, τονίζοντας πως η αυθαίρετη διαρροή συνομιλιών μεταξύ ηγετών στον έξω κόσμο δεν συνάδει με την κοινή λογική συνομιλιών υψηλού επιπέδου”, πρόσθεσε ο Μάο.

Το βίντεο αποτύπωσε μια σπάνια στιγμή ειλικρίνειας για τον Σι, η εικόνα του οποίου φιλοτεχνείται προσεκτικά από τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Ο Τριντό απάντησε στις επικρίσεις του Σι για τις διαρροές λέγοντας: “Στον Καναδά πιστεύουμε στον ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο και αυτό θα συνεχίσουμε να έχουμε, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε να εργαζόμαστε εποικοδομητικά μαζί αλλά θα υπάρχουν πράγματα για τα οποία διαφωνούμε”.

Ενώ το συμβάν καλύφθηκε ευρέως από ξένα ΜΜΕ, δεν έχει υπάρξει κάλυψή του στην Κίνα και το υπουργείο Εξωτερικών δεν περιέλαβε αναφορές σε αυτό στη δημοσιοποιημένη απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, όπου τέθηκαν τέσσερις ερωτήσεις σε σχέση με το συμβάν.

Η συνάντηση των ηγετών υπογράμμισε τις διμερείς εντάσεις που είναι υψηλές μετά τη σύλληψη υψηλόβαθμου στελέχους του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei Technologies, της Μενγκ Ουαντζού, το 2018 και στη συνέχεια τη σύλληψη δύο Καναδών με κατηγορίες για κατασκοπία.

Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών αυξήθηκε ξανά αυτό τον μήνα όταν ο Τριντό κατηγόρησε την κινεζική κυβέρνηση για “επιθετική” ανάμιξη στις καναδικές εκλογές.

Η εκπρόσωπος Μάο χαρακτήρισε σήμερα την κατηγορία αυτή “απόλυτη ανοησία”

Related posts

Αίγυπτος: Τρεις δημοσιογράφοι αποφυλακίζονται

admin

Νορβηγία: Αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. από την κεντρική τράπεζα

admin

“Δικαίως εκτιμάται η Μέρκελ”, δηλώνει ο Όλαφ Σολτς

admin

Γερμανία: Όχι στην προεκλογική εκμετάλλευση της καταστροφής, λέει η Α. Μπέρμποκ

admin

Dudley: Οι ανησυχίες από την Κίνα δεν θα αλλάξουν την πορεία της Fed

admin

Η Κίνα δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή

admin

Αμυντικό υλικό στέλνει στην Ουκρανία η Ελλάδα

admin

Ηνωμένο Βασίλειο: Σε επίπεδο-ρεκόρ οι τιμές κατοικιών τον Σεπτέμβριο

admin

Καναδάς: Νέα ανακάλυψη 182 ανώνυμων τάφων σε πρώην οικοτροφείο για παιδιά αυτοχθόνων

admin