Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Για τουλάχιστον τρεις ημέρες κόβουν τη ροή φυσικού αερίου οι Ρώσοι

Η ιταλική Eni ανακοίνωσε ότι δεν θα παραλάβει καμία ποσότητα του φυσικού αερίου που έχει παραγγείλει από την ρωσική

Gazprom

στις 2 Οκτωβρίου και ότι η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει στάσιμη και την Δευτέρα.

Η Gazprom διέκοψε πλήρως την αποστολή φυσικού αερίου στην Eni από σήμερα επικαλούμενη «αδυναμία μεταφοράς του αερίου μέσω της Αυστρίας», ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο ιταλικός κολοσσός.

Το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου που φθάνει στην Ιταλία περνά από την Ουκρανία μέσω του αγωγού TAG, ο οποίος φθάνει στο Ταρβίζιο της βόρειας Ιταλίας στα σύνορα με την Αυστρία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Eni, «η Gazprom δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να τηρήσει τους αναγκαίους κανόνες για να εξασφαλίσει την υπηρεσία καταμερισμού του φυσικού αερίου στην Αυστρία όπου θα πρέπει να το παραδώσει, ενώ αποδεικνύεται ότι η Αυστρία συνεχίζει να λαμβάνει φυσικό αέριο στο σημείο παράδοσης στα σλοβακο-αυστριακά σύνορα».

«Εργαζόμαστε για να εξακριβώσουμε με την Gazprom αν είναι δυνατή η επανάληψη της ροής προς την Ιταλία», είχε δηλώσει το απόγευμα ο εκπρόσωπος της Eni.

Αργότερα, η Gazprom εξέδωσε ανακοίνωση για να εξηγήσει ότι «η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Αυστρίας διακόπηκε εξαιτίας της άρνησης του αυστριακού διαχειριστή να επιβεβαιώσει τις άδειες μεταφοράς». Μία απόφαση που συνδέεται με την αλλαγή των ρυθμίσεων.

Στην Βιέννη, η διαχειρίστρια E-Control ανακοίνωσε ότι αυτές οι νέες ρυθμίσεις, που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου, ήταν γνωστές σε όλους τους παράγοντες της αγοράς εδώ και μήνες και ότι περιμένει από όλους να συμμορφωθούν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υποχρεώσεών τους.

Σύμφωνα με την E-Control, τα προβλήματα αφορούν «λεπτομέρειες της σύμβασης» στον λογαριασμό που αφορά την διαμετακόμιση προς την Ιταλία.

Οι εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου μειώνονται συνεχώς από την έναρξη της εφαρμογής των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Eni είχε ανακοινώσει στις αρχές του Μαρτίου την πώληση του μεριδίου της (50%) στον αγωγό Blue Stream, τον οποίο ήλεγχε εξ ημισείας με την Gazprom.

Related posts

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διέσπασε ανοδικά το επίπεδο των 880 μονάδων

admin

Αυτοκίνητο: Αυξήθηκαν 37,6% οι πωλήσεις τους στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο 2022

admin

ΔΕΗ: Αυτό τον μήνα είχε μείωση 20% στις εισπράξεις λέει στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Κωστής Χατζηδάκης

admin

Πόθεν Έσχες: Τέλος του μήνα λήγει η νέα παράταση

admin

Φυσικό αέριο: Στα ύψη μετά το γερμανικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης

admin

Υπερταμείο: Πάτησαν απότομα «φρένο» οι οικονομικές επιδόσεις λόγω πανδημίας

admin

Φωτοφραφίες: Σε εξέλιξη η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 11»

admin

Νέα μέτρα: Αυστηροί έλεγχοι στην αγορά – Αίσθημα ευθύνης και συμμόρφωση «έδειξε» η πρώτη μέρα

admin

Κορωνοϊός – Σταϊκούρας: «Για πρώτη φορά η Ελλάδα στο περίφημο QE»

admin