Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ιστορικά χαμηλό το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά ρεύματος

Την απόσπαση πελατολογίου της ΔΕΗ από τους ανταγωνιστές της και τη μεγάλη υποχώρηση του μεριδίου της στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος καταδεικνύουν τα μηνιαία δελτία ενέργειας που εκδίδουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με το ΕΧΕ, τον Σεπτέμβριο το ποσοστό της δημόσιας επιχείρησης ως προς την κάλυψη των φορτίων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έπεσε σε σχέση με τον Αύγουστο πάνω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες, για να διαμορφωθεί στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 64,3% από 67,61%.

Ο ΑΔΜΗΕ για τον ίδιο μήνα μέτρησε με βάση τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πως το μερίδιο της ΔEΗ στην προμήθεια υποχώρησε σε ένα μήνα σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα στο 66,1% από 68,8%.

Και τα δύο μηνιαία δελτία ενέργειας βγάζουν κερδισμένους τους ανταγωνιστές της, τις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, αν και τα μερίδιά τους απέχουν πάρα πολύ από εκείνο της δημόσιας εταιρείας. Αξίζει να τονιστεί πως τα ποσοστά της μεγάλης επιχείρησης ήταν τους δύο με τρεις προηγούμενους μήνες καρφωμένα πέριξ του 68%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ηλεκτρισμού, ο σκληρός ανταγωνισμός που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους προμηθευτές έχει οδηγήσει στην επιτάχυνση της μείωσης της κυρίαρχης θέσης της ΔEΗ στην αγορά. Οι ανεξάρτητες εταιρείες έχουν εξαπολύσει επιθετική τιμολογιακή πολιτική, με αιχμές του δόρατος τις προσφορές και τις εκπτώσεις, στοχεύοντας κατά κύριο λόγο στους συνεπείς πελάτες. Έτσι έχουν δυναμώσει την εμπορική τους πολιτική, με τους μεγάλους ιδιώτες παρόχους να δίνουν έκπτωση 45% επί των χρεώσεών τους σε όσους πληρώνουν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους. Το αποτέλεσμα είναι να διαμορφώνουν τιμολόγια σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με του βασικού παίκτη.

Άλλες εταιρείες έχουν ρίξει στη μάχη τη δωρεάν παροχή ρεύματος αξίας 50 ευρώ στον πρώτο λογαριασμό για τους νέους πελάτες. Προμηθευτές που δραστηριοποιούνται και στην προμήθεια φυσικού αερίου έχουν σχεδιάσει και παρουσιάζουν προγράμματα χρηματοδότησης, ακόμη και άτοκης, για την αντικατάσταση των συστημάτων πετρελαίου θέρμανσης με φυσικό αέριο.

Η ΔEΗ, με αφορμή την αλλαγή του λογότυπου και την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυσή της, απάντησε στον ανταγωνισμό με πρόγραμμα που παρέχει έκπτωση 100 ευρώ στον πρώτο λογαριασμό.

Όπως και να ‘χει, ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες και με την εφαρμογή του target model, οπότε και σταδιακά θα αποκτούν περισσότερες εναλλακτικές για τη ρευστότητά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τα μερίδια προμήθειας των υπόλοιπων εταιρειών είναι:

  • Mytilineos (Protergia): 8,5%
  • ΗΡΩΝ: 6,58%
  • Elpedison: 5%
  • NRG: 3,38%
  • Watt & Volt: 2,68%
  • Volterra 2,34%
  • Φυσικό Αέριο (πρώην ΕΠΑ Αττικής): 1,32%
  • ΖeniΘ: 1,17%
  • Volton: 1,03%

Related posts

ΠΟΣΠΗΕΦ: Καταγγέλλει αλαλούμ με απόρριψη αιτήσεων για φωτοβολταϊκά

banksnews

Mytilineos: Ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες για τη μονάδα της Λιβύης

banksnews

Νηρεύς: Στην Philosofish οι Ιχθυοκαλλιέργειες Βόρειας Εύβοιας αντί 22,5 εκατ.

banksnews

Παπουτσάνης: Άνω του 30% η αύξηση του κύκλου εργασιών το 2020

banksnews

Η ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας αναβαθμίζεται από την ΕΤΒΑ σε πρότυπη βιομηχανική περιοχή

banksnews

Επενδύσεις 350 εκατ. ετοιμάζει η Lidl Hellas

banksnews

Σε Τέρνα και Siemens οι σταθμοί μετατροπής στη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

banksnews

Καλύτερη επενδυτική τράπεζα στην Ελλάδα η Citi

banksnews

Η Ethiopian Airlines επιστρέφει στην Αθήνα

banksnews