Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινή εφημερίδα αποκάλυψε ότι η αστυνομία χρησιμοποιεί το λογισμικό Pegasus κατά Ισραηλινών

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ θα ζητήσει εξηγήσεις από την αστυνομία σχετικά με την αναφερόμενη χρήση ενός αμφιλεγόμενου εργαλείου κατασκοπείας εναντίον πολιτών της χώρας, δήλωσε υψηλόβαθμο πολιτικό στέλεχος την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters.

Χωρίς να επικαλείται πηγές, η οικονομική εφημερίδα Calcalist ανέφερε ότι η αστυνομία κατείχε το διαβόητο spyware Pegasus που κατασκευάστηκε από την ομάδα NSO του Ισραήλ – η οποία βρίσκεται τώρα στη μαύρη λίστα της κυβέρνησης των ΗΠΑ – από το 2013.

H Calcalist είπε ότι η αστυνομία το χρησιμοποίησε εναντίον στόχων, συμπεριλαμβανομένων ηγετών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μερικές φορές χωρίς τα απαιτούμενα δικαστικά εντάλματα.

Η έκθεση πρόσθεσε μια νέα θέαση της κατάστασης, εν μέσω παγκόσμιας πίεσης που ασκείται στο Ισραήλ, μετά τους ισχυρισμούς ότι το Pegasus έχει χρησιμοποιηθεί κακόβουλα από ορισμένες ξένες κυβερνήσεις για να κατασκοπεύσει ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και πολιτικούς.

Απαντώντας στο ρεπορτάζ της Calcalist, ο αστυνομικός επίτροπος Kobi Shabtai είπε ότι η αστυνομία είχε αποκτήσει κυβερνοτεχνολογία τρίτων, αλλά δεν επιβεβαίωσε ή αρνήθηκε οποιαδήποτε χρήση του Pegasus.

Όλη αυτή η δραστηριότητα παρακολούθησης, ανέφερε σε δήλωσή του, “διενεργείται σύμφωνα με το νόμο… (και) για παράδειγμα, σε περίπτωση κρυφής ακρόασης, υποβάλλεται αίτημα σε δικαστήριο, το οποίο εξετάζει το θέμα”.

Διέψευσε το δημοσίευμα της εφημερίδας ότι η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει λογισμικό υποκλοπής κατά, μεταξύ άλλων, ηγετών των λεγόμενων διαδηλώσεων της “Μαύρης Σημαίας” πέρυσι που απαιτούσαν την παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται για κατηγορίες διαφθοράς που αρνείται.

Στις ειδήσεις του τηλεοπτικού καναλιού 12 του Ισραήλ, ο βουλευτής Meirav Ben Ari είπε ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή δημόσιας ασφάλειας της οποίας προεδρεύει θα συγκληθεί ήδη την επόμενη εβδομάδα για να ανακρίνει την αστυνομία σχετικά με την έκθεση Calcalist.

Related posts

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 για τους Αμερικανούς στρατιωτικούς

banksnews

Αϊτή: Οι δολοφόνοι του προέδρου Μοΐζ ήταν “επαγγελματίες” μισθοφόροι που παρίσταναν Αμερικανούς πράκτορες

banksnews

Ηλεκτρικά οχήματα: Λιγοστά παραμένουν τα σημεία φόρτισης στην Ελλάδα σε επίπεδο ΕΕ

banksnews

Βρετανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο των 50 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη

banksnews

Κ. Σίμπσον (Επίτροπος Ενέργειας): Η μονομερής αλλαγή των όρων πληρωμής της Gazprom είναι αδικαιολόγητη και πρέπει να απορριφθεί

banksnews

Γερμανία: “Σωσίβιο” για τους υπερχρεωμένους Δήμους ετοιμάζει ο Λίντνερ

banksnews

Powell (Fed): Παροδικές οι πληθωριστικές πιέσεις

banksnews

Αιθιοπία: Πολλοί τραυματίες από αεροπορικές επιθέσεις στο Τιγκράι

banksnews

Επίσκεψη- έκπληξη της Τζιλ Μπάιντεν στην Ουκρανία

banksnews