Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ιραν και Ιράκ επιδιώκουν βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ιράκ είναι ο Ιρανός πρόεδρος.


Το Ιράν και το Ιράκ έθεσαν σήμερα ως προτεραιότητές τους τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, την αμοιβαία ασφάλεια και την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεών τους, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τεχεράνη ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.

Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν τους τελευταίους μήνες, όταν το Ιράκ έγινε θέατρο μιας αντιπαράθεσης μεταξύ δύο αντίπαλων σιιτικών δυνάμεων: του θρησκευτικού ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ και του Πλαισίου Συντονισμού, μιας συμμαχίας φιλοϊρανικών κομμάτων.

Ο Σουντάνι, που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από έναν μήνα, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών. “Κατά την άποψή μας, την οποία συμμερίζεται η ιρακινή κυβέρνηση, η ασφάλεια, η ειρήνη, η συνεργασία και η σταθερότητα στην περιοχή είναι πολύ σημαντικές”, είπε ο Ραϊσί στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες. “Κατά συνέπεια, ο αγώνας εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, του οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών και της ανασφάλειας που απειλεί την περιοχή μας επαφίεται στην κοινή βούληση των δύο χωρών”, πρόσθεσε.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός από την πλευρά του είπε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη “να μην επιτρέψει σε οποιαδήποτε ομάδα ή κόμμα να χρησιμοποιούν το ιρακινό έδαφος για (…) να απειλούν την ασφάλεια του Ιράν”, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες θα θέσουν σε εφαρμογή “έναν μηχανισμό (…) συντονισμού για να αποφεύγεται η κλιμάκωση”.

Η Τεχεράνη χαιρέτισε την Δευτέρα την απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης να αναπτύξει δυνάμεις σε μια ζώνη που συνορεύει με το Ιρακινό Κουρδιστάν, όπου έχουν καταφύγει πολλοί αντιπολιτευόμενοι Κούρδοι του Ιράν. Η Τεχεράνη κατηγορεί οργανώσεις αυτών των Κούρδων ότι εξαπολύουν επιθέσεις στο έδαφος του Ιράν αλλά και ότι υποκινούν τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της νεαρής Κούρδισσας Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου.

Στο οικονομικό πεδίο, ο Σουντάνι ευχαρίστησε το Ιράν “για τη στήριξή του” καθώς συνεχίζει να εφοδιάζει τη Βαγδάτη με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Σουντάνι και η ιρακινή αντιπροσωπεία συναντήθηκαν στη συνέχεια με τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μετέδωσε το πρακτορείο Irna χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Η Μόσχα συνέχισε τις επιθέσεις κατά ουκρανικών ενεργειακών και στρατιωτικών υποδομών το τελευταίο 24ωρο

admin

Ευρωζώνη: Ενισχύονται οι φόβοι για ύφεση καθώς συρρικνώνεται απροσδόκητα η δραστηριότητα

admin

Έντονη ανησυχία Γερμανίας για τις εξελίξεις στην Twiiter – Εξετάζεται διαγραφή του επίσημου λογαριασμού του καγκελαρίου Σολτς

admin

Ιταλία: Η Μελόνι θέλει να περιορίσει τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ποσά υψηλότερα των 60 ευρώ

admin

ΕΕ: Οι ΥΠΕΞ αναμένεται να επιβάλουν νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων

admin

Πετρέλαιο: Το WTI έπεσε κάτω από τα $90 για πρώτη φορά από την εισβολή στην Ουκρανία

admin

Ρωσία: Κοσμοναύτης διέκοψε διαστημικό περίπατο εξαιτίας προβλήματος στον εξοπλισμό της στολής του

admin

Ο Π. Τζεντιλόνι τάσσεται υπέρ της ανάληψης νέου χρέους από την ΕΕ

admin

Μ. Βρετανία: Προβάδισμα 22 μονάδων της Τρας έναντι του Σουνάκ για την πρωθυπουργία

admin