Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στις διαδηλώσεις

Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είπε σήμερα πως η Ισλαμική Δημοκρατία εγγυάται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, υπεραμυνόμενος του κυβερνώντος συστήματος εν μέσω καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων η οποία σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων.

Στο μεταξύ, ένα ανώτατο σώμα κρατικής ασφαλείας δήλωσε πως 200 άνθρωποι, περιλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας, έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές, ένας αριθμός σημαντικά χαμηλότερος εκείνου που δίνουν ο ΟΗΕ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι διαδηλώσεις, που διανύουν τον τρίτο μήνα, ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών που επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες για το χιτζάμπ.

Οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε λαϊκή εξέγερση οργισμένων Ιρανών όλων των κοινωνικών στρωμάτων, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες απειλές στη θρησκευτική ηγεσία της χώρας μετά την Επανάσταση του 1979.

Παρά τη βάναυση καταστολή, οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του Ανώτατου Ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ζητούν να τεθεί τέλος στην ισλαμική κυβέρνηση.

Οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για την εξέγερση σε ξένους εχθρούς, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.

“Το Ιράν έχει το πιο προοδευτικό Σύνταγμα στον κόσμο” επειδή συνδυάζει “τα ιδανικά με τη δημοκρατία”, είπε ο Ραϊσί σε μια ομιλία προς τους βουλευτές, παραθέτοντας τα λόγια ενός Αφρικανού δικηγόρου που συνάντησε πριν από αρκετά χρόνια και τον οποίο δεν κατονόμασε.

“Το Σύνταγμα διασφαλίζει την ύπαρξη του ισλαμικού συστήματος”, είπε και πρόσθεσε πως επίσης “διασφαλίζει τα βασικά δικαιώματα και τις νόμιμες ελευθερίες”.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο του δικαστικού σώματος Mizan,το συμβούλιο κρατικής ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε πως 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πρόσφατες “ταραχές”.

Ο Αμιράλι Χατζιζαντέχ, υψηλόβαθμος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε τη Δευτέρα πως 300 άνθρωποι, περιλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν στις πρόσφατες ταραχές.

Ο Τζαβάιντ Ρέχμαν, ένας ανεξάρτητος ειδικός για το Ιράν που έχει διοριστεί από τον ΟΗΕ, δήλωσε την Τρίτη πως τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 40 παιδιών.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων HRANA δήλωσε πως μέχρι χθες Παρασκευή είχαν σκοτωθεί 469 διαδηλωτές, περιλαμβανομένων 64 ανηλίκων. Ανέφερε επίσης ότι σκοτώθηκαν 61 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας. Έως και 18.210 διαδηλωτές φέρεται να έχουν συλληφθεί.

Ένας εξέχων σουνίτης κληρικός, ο Μολαβί Αμπντουλχαμίντ, έκανε έκκληση για ένα τέλος στην καταστολή των διαδηλώσεων μέσω συλλήψεων και δολοφονιών, και διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αλλαγή του κυβερνητικού συστήματος του Ιράν.

“Η διαμαρτυρία του λαού έχει δείξει πως οι πολιτικές των τελευταίων 43 ετών έχουν φθάσει σε αδιέξοδο”, είπε στα τέλη Νοεμβρίου.

Related posts

Η Tesla ρίχνει τις τιμές σε ΗΠΑ και Ευρώπη – Πώς κυμαίνονται στην Ελλάδα

admin

Η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο σε 200 Αμερικανούς υπηκόους, μεταξύ αυτών και συγγενείς του Μπάιντεν

admin

Σερβία: Πλημμύρες με ένα νεκρό και έναν αγνοούμενο

admin

Τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν θέσει περιορισμούς στις συναλλαγές τους που αφορούν την Credit Suisse

admin

Μελόνι: Χρειάζεται περισσότερη Ιταλία στην Ευρώπη

admin

First Republic Bank: Υποβαθμίστηκε σε “junk” από την S&P – “Βουτιά” 24% η μετοχή

admin

ΗΠΑ: Εννέα τραυματίες από πυρκαγιά σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο

admin

Ιταλία – Exit Poll: Άνετη υπεροχή της συντηρητικής συμμαχίας στις περιφερειακές εκλογές σε Ρώμη-Μιλάνο

admin

Πυροβολισμοί στο Παρίσι με 3 νεκρούς

admin