Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν – “πυρηνική” συμφωνία: Οι Ευρωπαίοι καλούν την Τεχεράνη να μη διατυπώνει μη ρεαλιστικά αιτήματα

Οι ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία/ Ε3) καλούν το Ιράν “να μην διατυπώνει μη ρεαλιστικά αιτήματα εκτός του πλαισίου” της συμφωνίας του 2015, σε δήλωσή τους σήμερα.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την επομένη της επανάληψης των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη, καθώς η Τεχεράνη ζητεί να κλείσει μια έρευνα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Η έρευνα αυτή, που αφορά ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις εγκαταστάσεις στο Ιράν που δεν είχαν δηλωθεί, δηλητηριάζει εδώ και πολύ καιρό τις σχέσεις μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια.

Για τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, το θέμα πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο ξεχωριστών συζητήσεων με την ΙΑΕΑ.

Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες επανεκκίνησαν την Πέμπτη στη Βιέννη “δεν σηματοδοτούν την εκ νέου έναρξη ενός νέου κύκλου”, επιμένουν οι αποκαλούμενες χώρες Ε3.

“Το κείμενο είναι πάνω στο τραπέζι. Δεν θα υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Το Ιράν πρέπει τώρα να πάρει την απόφαση να συνάψει τη συμφωνία, όσο αυτό είναι ακόμη δυνατό”, προσθέτουν.

Και συνεχίζουν: “Ζητούμε αμέσως από το Ιράν να μην διατυπώνει μη ρεαλιστικά αιτήματα εκτός του πλαισίου”, “συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών θεμάτων που συνδέονται με τις εγγυήσεις της ΙΑΕΑ”.

Ωστόσο η Τεχεράνη θεωρεί ότι το θέμα αυτό είναι “πολιτικό από τη φύση του και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να τιμωρηθεί το Ιράν”, σύμφωνα με διπλωμάτη που ρωτήθηκε σήμερα από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

“Βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή στη Βιέννη και η ιρανική πλευρά πρέπει να λάβει εγγυήσεις (για το θέμα αυτό) μόλις καταστεί δυνατόν”, επέμεινε.

Έπειτα από μήνες αναστολής των διαπραγματεύσεων, οι διπλωμάτες από όλες τις πλευρές (Ιράν, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) επιστρέφουν στην αυστριακή πρωτεύουσα για να σώσουν την υπό κατάρρευση συμφωνία του 2015.

Η συμφωνία γνωστή με το αγγλικό της ακρωνύμιο JCPOA (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης / ΚΟΣΔ) έχει στόχο να εγγυηθεί τον μη στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο κατηγορείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει ατομικό όπλο παρότι το αρνείται κατηγορηματικά.

Ωστόσο, μετά τη μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018 με την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η Τεχεράνη αποδεσμεύτηκε σταδιακά από τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

- -

Related posts

Γαλλία: “Σημαντική οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα” η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

banksnews

ΗΠΑ: Ουρές στα εξεταστικά κέντρα – Ενισχύονται τα νοσοκομεία με προσωπικό και κλίνες

banksnews

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα παραστεί σε τελετή στο Καπιτώλι στη μνήμη των αστυνομικών που έπεσαν στο καθήκον

banksnews

Βραζιλία: 124 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 3.700 τα κρούσματα

banksnews

Bild: Πετρελαϊκή διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Καζακστάν – Χάνει ο Πούτιν έναν σημαντικό σύμμαχο;

banksnews

Σαουδική Αραβία: Δύο επιθέσεις με drone με εκρηκτικά στο αεροδρόμιο της πόλης Τζιζάν

banksnews

Ρωσία-Ιαπωνία: Ο Ρογκόζιν προτείνει ρωσικά ονόματα για τις διαφιλονικούμενες Κουρίλες Νήσους

banksnews

Κορονοϊός: Η Moderna υπέβαλλε αίτηση για έγκριση του εμβολίου της σε εφήβους στην Ευρώπη

banksnews

Ουκρανία: Ανησυχία ΗΠΑ για τις πληροφορίες ότι οι φιλορωσικές αρχές απαγγέλλουν κατηγορίες σε αιχμάλωτους ξένους μαχητές

banksnews