Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Στα 3,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα οι εξαγωγές πετρελαίου

Το Ιράκ δήλωσε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου του θα παραμείνουν σταθερές αυτόν τον μήνα και θα αυξηθούν ελαφρώς τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Οι εξαγωγές αργού θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στα 3,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο από κοιτάσματα που ελέγχονται από την κεντρική κυβέρνηση, δήλωσε ο Αλί Νιζάρ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας εμπορίας Somo, σε δημοσιογράφους την Κυριακή στη Βαγδάτη. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 3,3 εκατ. τον επόμενο μήνα, είπε.

Οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν τις εξαγωγές από την ημιαυτόνομη βόρεια περιοχή του Κουρδιστάν, η κυβέρνηση της οποίας εξάγει περίπου 340.000 βαρέλια την ημέρα.

Η Βαγδάτη και οι Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας την περασμένη εβδομάδα ενός αγωγού που μεταφέρει ιρακινό αργό στο τουρκικό λιμάνι του Ceyhan δεν θα είχε αντίκτυπο στις εξαγωγές της χώρας.

Τα διυλιστήρια πλήττονται

Το Ιράκ παρακολουθεί προσεκτικά τις αγορές πετρελαίου και η αύξηση των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει να πλήττει τα διυλιστήρια που αγοράζουν ιρακινό πετρέλαιο, δήλωσε ο Νιζάρ. Ο ΟΠΕΚ θα συνεχίσει να εργάζεται για την εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου, είπε.

Η ομάδα των 23 χωρών, στην οποία το Ιράκ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μετά τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, αυξάνει την παραγωγή μετά τη διενέργεια σημαντικών περικοπών το 2020, αμέσως μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού. Η χαλάρωση των περιορισμών γίνεται με αύξηση κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα, αν και πολλά μέλη αντιμετωπίζουν προβλήματα στην παραγωγή, με αποτέλεσμα ο ΟΠΕΚ να μην μπορεί να φτάσει τους στόχους του.

Αυτό συνέβαλε στην άνοδο του αργού κατά περίπου 13% φέτος σε πάνω από 85 δολάρια το βαρέλι. Όλο και περισσότεροι αναλυτές λένε ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος, επιδεινώνοντας ενδεχομένως την άνοδο του παγκόσμιου πληθωρισμού και εμποδίζοντας την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

Related posts

Αφγανιστάν: Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μετέβη στην Καμπούλ

banksnews

Η Νότια Αφρική αισθάνεται ότι “τιμωρείται” επειδή οι επιστήμονές της εντόπισαν την παραλλαγή Όμικρον

banksnews

Υπ. Ενέργειας Κύπρου: Τέλος του έτους γεώτρηση από την ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ

banksnews

Μ. Ντράγκι: Τα νοσοκομεία είναι πάλι υπό πίεση εξαιτίας των ανεμβολίαστων

banksnews

Ιταλία: Η κυβέρνηση δημιούργησε ταμείο για την αποζημίωση των θυμάτων του ναζισμού

banksnews

Βild: Ρωσική στρατιωτική άσκηση στο Καλίνινγκραντ

banksnews

Ρώσος πρέσβης στη Σουηδία: Οι νέες κυρώσεις δεν είναι το ίδιο άσχημες όπως λέει η Δύση

banksnews

Wunsch: Δηλώνει αντίθετος με το νέο guidance της ΕΚΤ

banksnews

Χιλιάδες Τούρκοι διαδηλώνουν διαμαρτυρόμενοι για την κακή κατάσταση της οικονομίας

banksnews