Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Πρώτη συνάντηση έπειτα από 4 χρόνια του αιγύπτιου προέδρου αλ Σίσι με τον εμίρη του Κατάρ αλ Θάνι

Ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Αιγύπτου με το Κατάρ ξεκίνησε χθες με την πρώτη συνάντηση που είχαν εδώ και 4 χρόνια, ο πρόεδρος ‘Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι με τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, στη Σύνοδο Κορυφής της Βαγδάτης.

Οι δύο ηγέτες, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, μίλησαν για γόνιμη συνεργασία, που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αραβικών χωρών και να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Από την πλευρά του, ο εμίρης του Κατάρ εξέφρασε την εκτίμησή του για τις θετικές εξελίξεις στις σχέσεις Αιγύπτου-Κατάρ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματούχων των δύο κρατών, ενώ επιβεβαίωσε την επιθυμία του Κατάρ να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με την Αίγυπτο, ιδίως υπό το πρίσμα του στρατηγικού και κομβικού ρόλου που παίζει η Αίγυπτος υπό την ηγεσία του προέδρου αλ Σίσι στη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αιγυπτιακής προεδρίας, πρέσβη Μπάσαμ Ράντι, στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η σημασία της συνέχισης όλων των διαβουλεύσεων και της προώθησης των σχέσεων, με στόχο την αποκατάσταση διαφόρων διμερών μηχανισμών συνεργασίας, σύμφωνα με την πρόοδο που σημειώθηκε στην πορεία των σχέσεων Αιγύπτου-Κατάρ βάσει των όσων ορίστηκαν στη Διακήρυξη “Αl-Ula”, που υπεγράφη τον Ιανουάριο στη Σαουδική Αραβία, όπου η Αίγυπτος και το Κατάρ συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, στο πλαίσιο της συμφωνίας “αλληλεγγύης και σταθερότητας” που υπέγραψαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και το Κατάρ.

Η Αίγυπτος και οι άλλες χώρες που εμπλέκονταν στη διαφωνία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τους δεσμούς με το Κατάρ, αίροντας το εμπορικό και ταξιδιωτικό εμπάργκο κατά του Κατάρ.

Όπως τέλος επισημαίνουν τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, η Αίγυπτος πάντως – παρά τη συμφωνία – παραμένει κατά κάποιο τρόπο επιφυλακτική απέναντι στο Κατάρ λόγω των σχέσεών του με την Μουσουλμανική Αδελφότητα αλλά και την κριτική που ασκούνε στο Κάιρο τα ΜΜΕ του Κατάρ, και ιδιαίτερα το κρατικό Al Jazeera.

Related posts

Δικαστική διαμάχη ΕΕ – AstraZeneca: Σε λιγότερο από έναν μήνα η απόφαση στο Βέλγιο

banksnews

Το 2022 κρίνονται όλα για τον αγωγό EastMed

banksnews

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και του Μεξικού συζήτησαν μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης

banksnews

Αποκαλύψεις για το ρόλο των τουρκικών drones στις μάχες της Λιβύης το 2020

banksnews

Βρετανία: Η κυβέρνηση αρνείται να δημοσιοποιήσει την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών για τον διορισμό Λέμπεντεφ στη Βουλή των Λόρδων

banksnews

Λευκορωσία: Άρχισε κεκλεισμένων των θυρών η δίκη της Μαρία Κολεσνίκοβα, στελέχους της λευκορωσικής αντιπολίτευσης

banksnews

Η Μόσχα απευθύνει έκκληση για ηρεμία μεταξύ Ντουσανμπέ και Καμπούλ

banksnews

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα της Όμικρον

banksnews

Η Κροατία θα διερευνήσει επίσης την καθυστέρηση της απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου

banksnews