Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Δεκαοκτώ νεκροί σε επιθέσεις τζιχαντιστών

Δεκαοκτώ Ιρακινοί, στην πλειονότητά τους στρατιωτικοί, σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σε τέσσερις επιθέσεις τζιχαντιστών, οι περισσότεροι στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, της Βαγδάτης, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας.

Στην αγροτική περιοχή Ταρμίγια, 20 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, “τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε οχηματοπομπή του στρατού” και “σκότωσαν δύο αξιωματικούς και δύο στρατιώτες”, ανέφερε αξιωματικός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Όταν έφθασαν ενισχύσεις, δέχθηκαν με τη σειρά τους πυρά με αποτέλεσμα “ένας αξιωματικός και δύο στρατιώτες” να σκοτωθούν, όπως επίσης κι ένας μαχητής που ανήκε σε παραστρατιωτική ομάδα φυλής η οποία έχει ενσωματωθεί στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις και “ένας άμαχος που βρέθηκε εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Στην περιοχή Άλτον Κουμπρ, βόρεια της Βαγδάτης, την κυριότητα της οποίας διεκδικούν τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και οι Κούρδοι, “έξι Πεσμεργκά (σ.σ. Κούρδοι μαχητές) σκοτώθηκαν όταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) επιτέθηκαν με ελαφρά όπλα στη θέση (τους)”, είπε άλλος αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας, επίσης υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος.

Η τρίτη φονική επίθεση έγινε στη δυτική έρημο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ανέφερε ένας τρίτος αξιωματικός. “Ένας αξιωματικός κι ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν όταν εξερράγη βόμβα καθώς πέρναγε οχηματοπομπή του στρατού” από το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί, είπε.

Στην επαρχία Ντιγιάλα, που γειτονεύει με τη Βαγδάτη, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε όταν εξερράγη βόμβα, ενώ δύο μαχητές τραυματίστηκαν σε χωριστή επίθεση, δήλωσε άλλος αξιωματικός.

Για καμία από τις ενέργειες αυτές δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης από το ΙΚ, αλλά οι μέθοδοι που ακολουθήθηκαν είναι χαρακτηριστικές της οργάνωσης των τζιχαντιστών αφότου έχασε τα εδάφη που κατείχε στα τέλη του 2017: τα μέλη της δρουν κυρίως νύχτα, σε απομονωμένες περιοχές, με ελαφρά όπλα, βάζοντας συστηματικά στο στόχαστρο τις δυνάμεις ασφαλείας.

Μετά τις αιματηρές επιθέσεις, ο ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ κάλεσε χθες να “ενισχυθεί η διεθνής υποστήριξη για να τελειώνουμε με τα υπολείμματα” του ΙΚ.

Διεθνής στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ είναι παρών από το 2014 στο Ιράκ για να βοηθήσει να νικηθεί το ΙΚ. Το κοινοβούλιο αξίωσε με ψήφισμά του πέρυσι την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, αλλά αυτό παραμένει κενό γράμμα.

-

Related posts

Κύπρος: Αισθητή αύξηση στον αριθμό των νοσηλευομένων

banksnews

Ρωσία: Ανέφερε στον ΠΟΥ το πρώτο περιστατικό ανθρώπινης μόλυνσης με την γρίπη των πτηνών AH5N8

banksnews

Αλ-Σίσι και Σάλιβαν συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειες για τη Λιβύη

banksnews

Tencent Holdings: Μικρή αύξηση κερδών στο τρίμηνο

banksnews

Ο Κινέζος πρέσβης κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ

banksnews

Αποκλιμάκωση στη νήσο Τζέρσεϊ – Αποχωρεί και το βρετανικό ναυτικό, μετά την αποχώρηση των Γάλλων ψαράδων

banksnews

Η Κύπρος εκφράζει ικανοποίηση για το κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία

banksnews

Τα μέτρα αποκλεισμού θα παραταθούν έως τις 2 Μαρτίου στην Ολλανδία

banksnews

Reuters: Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με στελέχη αμερικανικών εταιρειών την Τετάρτη

banksnews