Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ινστιτούτο IMK: Πιθανότητες 74% στο σενάριο ύφεσης της γερμανικής οικονομίας για τους επόμενους μήνες

Πιθανότητες 74% δίνει στο σενάριο ύφεσης της γερμανικής οικονομίας για τους προσεχείς τρεις μήνες το Ινστιτούτο Μακροοικονομικής και Οικονομικής Έρευνας (ΙΜΚ). “Η γερμανική οικονομία στερείται αναπτυξιακών κινήτρων. Υπάρχει μόνο αντίθετος άνεμος”, τονίζει ο επικεφαλής του ΙΜΚ Πέτερ Χόλφελντ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, στις αρχές Αυγούστου η πιθανότητα ύφεσης ήταν στο 71,5%, ωστόσο η οικονομία παραμένει στάσιμη, γεγονός το οποίο επιτείνει τον κίνδυνο ύφεσης. “Η αναμενόμενη ανάκαμψη με γνώμονα την κατανάλωση καθυστερεί και πιθανότατα δεν θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους”, αναφέρει το ΙΜΚ σε μελέτη που δημοσιεύει η Handelsblatt και εξηγεί ότι οι αυξήσεις στους μισθούς το β’ εξάμηνο του 2023 δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης που προκαλεί ο πληθωρισμός και δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί πλήρης ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται από το ΙΜΚ, η παραγωγή στους ιδιαίτερα ενεργοβόρους κλάδους της βιομηχανίας υποφέρει από τις επίμονα υψηλές τιμές της ενέργειας, ενώ η κατάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο θα επιδεινωθεί πιθανότατα περαιτέρω μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προκαλεί και αύξηση του κόστους χρηματοδότησης για τους κατασκευαστές ακινήτων. Οι εξαγωγές βρίσκονται επίσης σε υποτονική φάση, κυρίως λόγω της χαμηλής ζήτησης από τις ΗΠΑ και την Κίνα. “Υπό αυτές τις συνθήκες η βιομηχανική παραγωγή στο σύνολό της είναι επί του παρόντος στην καλύτερη περίπτωση στάσιμη”, σύμφωνα με το Ινστιστούτο, το οποίο συνδέεται με τα γερμανικά συνδικάτα. Ακόμη όμως και η Bundesbank, στην τρέχουσα περιοδική έκθεσή της, προβλέπει “πιθανή ελαφρά συρρίκνωση της οικονομίας το γ’ τρίμηνο του 2023”.

Σε άρθρο της υπό τον τίτλο “Η νέα ατμομηχανή ανάπτυξης της Ευρώπης – Η Γαλλία αφήνει πίσω τη Γερμανία”, η Handelsblatt αναφέρεται στην πρόοδο που έχει σημειώσει το τελευταίο διάστημα η Γαλλία, προωθώντας μεταρρυθμίσεις. “Ενώ η Γερμανία επαναπαυόταν στις επιτυχίες της ο γάλλος Πρόεδρος Μακρόν μεταρρύθμιζε τη χώρα του. Η οικονομική πολιτική του των τελευταίων ετών πλέον αποδίδει”, τονίζει η εφημερίδα και επισημαίνει ενδεικτικά ότι ενώ το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται φέτος να συρρικνωθεί κατά 0,4%, το γαλλικό θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1%.

Related posts

Ο Ζελένσκι συγχαίρει τις ένοπλες δυνάμεις για την “καταστροφή” ρωσικού πολεμικού πλοίου στην Κριμαία

admin

Στη Microsoft ο Σαμ Άλτμαν μετά την αποπομπή του από CEO της OpenAI

admin

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς παίρνει τα φώτα της δημοσιότητας από την Ουκρανία και ο Ζελένσκι ανησυχεί

admin

ΗΠΑ: Ένοχος για συνέργεια σε ανθρωποκτονία κρίθηκε ένας από τους παρόντες αστυνομικούς στη δολοφονία Φλόιντ

admin

Η Tesco διόρισε τον Gerry Murphy ως επόμενο πρόεδρό της

admin

Κομισιόν: Οι γυναίκες στην EE αμείβονται κατά 13% λιγότερο από τους άνδρες για εργασία ίσης αξίας

admin

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για “επικείμενη καταστροφή δημόσιας υγείας” στη Γάζα καθώς καταρρέουν οι υπηρεσίες και οι υποδομές

admin

Γ. Σαρακιώτης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ): “Αναλγησία και αλαζονεία τα υλικά από οποία είναι φτιαγμένη η κυβέρνηση”

admin

ΗΠΑ: Μήνυση κατά της Amazon από την Επιτροπή Εμπορίου, βουτιά 2,7% για τη μετοχή

admin