Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδός αξιωματούχος: Η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

 Η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και θα αναζητήσει ακόμη και μακροπρόθεσμες συμβάσεις, καθώς οι κυρώσεις επιτρέπουν τις αγορές υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν δυτικές υπηρεσίες, δήλωσε την Παρασκευή πηγή του υπουργείου Πετρελαίου της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η δήλωσε αυτή έρχεται μία ημέρα αφότου οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν προσωρινά σε ένα ανώτατο όριο τιμών 60 δολαρίων το βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που προέρχεται δια θαλάσσης, το οποίο τίθεται σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

Μετά τις 5 Δεκεμβρίου, οι δυτικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες θα απαγορεύεται να διαχειρίζονται ρωσικό πετρέλαιο που πωλείται πάνω από το πλαφόν.

“Υπάρχει μεγάλη αδιαφάνεια όσον αφορά τους κανόνες του παιχνιδιού… Υπάρχουν πάντα επιλογές για την αγορά ρωσικού πετρελαίου”, δήλωσε η πηγή, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Τα πλοία με ρωσικό πετρέλαιο που φορτώνονται πριν από τις 5 Δεκεμβρίου και εκφορτώνονται στον προορισμό τους πριν από τις 19 Ιανουαρίου, δεν θα υπόκεινται στο ανώτατο όριο τιμών που σχεδιάζουν οι δυτικές κυβερνήσεις, ανέφεραν οι ΗΠΑ τον περασμένο μήνα. Η G7 και η ΕΕ σχεδιάζουν να επιβάλουν το πλαφόν στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ενώ η Ινδία έχει αναδειχθεί ως ο κορυφαίος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου πίσω από την Κίνα, καθώς τα διυλιστήρια αγοράζουν με έκπτωση ρωσικό αργό που αποφεύγεται από δυτικές χώρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου του Νέου Δελχί, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία, όπως δείχνουν στοιχεία από εμπορικές πηγές.

Τα ινδικά διυλιστήρια, τα οποία αγοράζουν ως επί το πλείστον ρωσικό πετρέλαιο σε spot βάση, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο υπογραφής μακροπρόθεσμων συμφωνιών με το ρωσικό πετρέλαιο, εάν οι όροι τιμολόγησης είναι ευνοϊκοί για συνεχείς προμήθειες, δήλωσε η πηγή του υπουργείου Πετρελαίου.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι διεθνείς παραγωγοί πετρελαίου έχουν διαβεβαιώσει την Ινδία, τον τρίτο μεγαλύτερο καταναλωτή και εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, ότι δεν θα υπάρξει καμία διαταραχή στην προμήθεια.

Σχετικά με τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου στο πλαίσιο μιας 22ετούς συμφωνίας μεταξύ της κρατικής εταιρείας GAIL της Ινδίας και της γερμανικής Sefe, η οποία περιλαμβάνει πρώην μονάδες της ρωσικής Gazprom, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ινδία θα ήθελε να επιλύσει φιλικά το ζήτημα με τη Ρωσία και τη Γερμανία.

“Η εστίαση είναι να πάρουμε φυσικό αέριο και εξετάζουμε τρόπους διευθέτησης της διαφοράς… Μιλάμε τόσο με τη Γερμανία όσο και με τη Ρωσία για την επίλυση του ζητήματος”, τόνισε.

Related posts

ΗΠΑ: Ψεύτικοι οι ισχυρισμοί της Μόσχας για “βρώμικη βόμβα” του Κίεβου κατά των ρωσικών δυνάμεων

admin

Υποδοχή “ήρωα” από το Κογκρέσο στον πρόεδρο της Ουκρανίας

admin

Το Ιράν εκτέλεσε τέσσερις άνδρες για “συνεργασία” με το Ισραήλ

admin

OPEC: Ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς πετρέλαιο, η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να στηρίξει τη συνταγματική μεταρρύθμιση στη Λιβύη

admin

Πρωθυπουργός Βελγίου: “Η μόνη λύση για το πάγωμα των τιμών είναι σε ευρωπαϊκή κλίμακα”

admin

Ρωσία: Σε επίπεδο ρεκόρ το δημοσιονομικό έλλειμμα τον Δεκέμβριο

admin

Λευκός Οίκος: “Σεβόμαστε τη δημοκρατική επιλογή των Ιταλών”

admin

Kύπρος-κατεχόμενα: “Πιλοτικές” επιστροφές στο Βαρώσι το επόμενο βήμα

admin