Η εργοστασιακή παραγωγή στην Ιαπωνία κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των δύο τελευταίων ετών τον Μάιο, καθώς τα lockdown στην Κίνα για τον κορονοϊό και οι ελλείψεις ημιαγωγών και άλλων ανταλλακτικών έπληξαν τους κατασκευαστές, εντείνοντας τις πιέσεις σε μια οικονομία που δυσκολεύεται να διατηρήσει μια ισχυρή ανάκαμψη.
Η πτώση επίσης αναδεικνύει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τα προβλήματα στον εφοδιασμό και τις επίμονα υψηλές τιμές πρώτων υλών και ενέργειας, που οι αναλυτές εκτιμούν πως θα μπορούσε να αποδυναμώσει την παγκόσμια ζήτηση.
Η εργοστασιακή παραγωγή υποχώρησε σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση κατά 7,2% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καθώς η παραγωγή από αυτοκίνητα μέχρι και ηλεκτρικά μηχανήματα και ειδικού σκοπού, υποχώρησε κατακόρυφα.
Η πτώση, η οποία σηματοδοτεί την μεγαλύτερη σε μηνιαία βάση μετά το -10,5% τον Μάιο του 2020, ήταν πολύ μεγαλύτερη από το -0,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
“Η πτώση στη βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο, υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη της Ιαπωνίας είναι για άλλη μια φορά απογοητευτική”, τονίζει αναλυτής στην Capital Economics.
“Η συμβατική σοφία είναι ότι τα προβλήματα εφοδιασμού είναι ο κύριος ένοχος. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα αποθέματα ήταν σε γενικές γραμμές σταθερά παρά τη βουτιά στην παραγωγή, υποδηλώνει ότι η ασθενής ζήτηση παίζει ρόλο”, πρόσθεσε.
Τα στοιχεία έρχονται μία ημέρα αφότου η Toyota Motor, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως με βάση τις πωλήσεις, ανακοίνωσε ότι δεν κατάφερε να πετύχει τον ήδη μειωμένο στόχο για την παγκόσμια παραγωγή της τον Μάιο.
Η Toyota παρήγαγε 634.940 οχήματα παγκοσμίως τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με τον στόχο της για περίπου 700.,000, τον οποίο είχε μειώσει κατά 50.000 από τα 750.000 στα μέσα Απριλίου, εξαιτίας των περιορισμών για την πανδημία στη Σαγκάη.,