Ο Σιγκέρου Ισίμπα ορίστηκε και επίσημα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας από το κοινοβούλιο της χώρας την Τρίτη. Το επόμενο βήμα του είναι να ορίσει το νέο υπουργικό συμβούλιο, που θα αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να επουλώσει τις κομματικές διαφορές του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) και να προετοιμάσει τη χώρα για τις πρόωρες εκλογές, που πρόθεση του Ισίμπα είναι να διεξαχθούν στις 27 Οκτωβρίου.
Ο 67χρονος πρώην υπουργός Άμυνας κέρδισε μια δύσκολη εσωκομματική μάχη την προηγούμενη εβδομάδα για την ηγεσία του LDP.
Αργότερα σήμερα, ο Ισίμπα αναμένεται να δώσει την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως πρωθυπουργός, μετά τον επίσημο διορισμό του ίδιου και του υπουργικού συμβουλίου από τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, σε μια τελετή που θα διεξαχθεί στο Αυτοκρατορικό Παλάτι του Τόκιο.
Βασική του προτεραιότητα μετά την ανάληψη της εξουσίας είναι να καταπνίξει την οργή που σιγοβράζει για το αυξανόμενο κόστος ζωής και το κόμμα του που μαστίζεται από σκάνδαλα, και να οδηγήσει τη χώρα εν μέσω των όλο και πιο ασταθών συνθηκών ασφαλείας που δημιουργεί στην Ανατολική Ασία η ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα και η εξοπλισμένη μξε πυρηνικά Βόρεια Κορέα.
Ο βετεράνος βουλευτής, που θεωρείτο αουτσάιντερ του κόμματος καθώς απέτυχε τέσσερις φορές στο παρελθόν να αναδειχθεί στην ηγεσία του LDP, έχει αρχίσει ήδη να επιλέγει κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που θα διεκδικήσουν μαζί του την εξουσία στις επερχόμενες γενικές εκλογές, όπως μεταδίδει το Reuters.
Μέχρι στιγμής, σε αυτούς περιλαμβάνονται δύο αντίπαλοί του στην κούρσα για την ηγεσία του LDP, ο Κατσουνόμπου Κάτο που θα αναλάβει υπουργός Οικονομικών, και ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι που θα παραμείνει επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, μια κομβική θέση που περιλαμβάνει τον ρόλο του ανώτατου κυβερνητικού εκπροσώπου, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Reuters.
Ο στενός σύμμαχος του Ισίμπα, ο Τακέσι Ιβάγια, πρώην αρχηγός Άμυνας, θα αναλάβει υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Τζεν Νακατάνι θα επιστρέψει στο υπουργείο Άμυνας, θέση που κατείχε το 2016, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές των μέσων ενημέρωσης.
Ο Γιότζι Μούτο, πρώην υφυπουργός, θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, σύμφωνα με έτερη πηγή του πρακτορείο Reuters.
Εξωτερική πολιτική
Όσον αφορά την πολιτική που πρόκειται να εφαρμόσει η κυβέρνηση Ισίμπα, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής στο επίκεντρο θα βρεθεί η σχέση της Ιαπωνίας με τον στενότερο σύμμαχό της, τις ΗΠΑ, με τον νέο πρωθυπουργό να έχει ζητήσει επανειλημμένως στο παρελθόν να διαμορφωθεί μια πιο ισορροπημένη σχέση με την Ουάσιγκτον.
Ο Ισίμπα έχει προτείνει επίσης τη δημιουργία μιας ασιατικής εκδοχής της ομάδας συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ προκειμένου να αποτραπεί η επεκτατικότητα της Κίνας, μια ιδέα που θα μπορούσε να προκαλέσει οργή του Πεκίνου και η οποία έχει ήδη απορριφθεί από ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ ως βεβιασμένη.
Στη ομιλία του την Παρασκευή, μετά την επικράτησή του στις εσωκομματικές εκλογές του LDP, ο Ισίμπα μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας της Ιαπωνίας μετά τις πρόσφατες εδαφικές παραβιάσεις από κινεζικά και ρωσικά στρατιωτικά σκάφη.
Οικονομική πολιτική
Όσον αφορά την οικονομική πολιτική, ο διορισμός του Κάτο στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς ο Κάτο είχε υπηρετήσει σε καίριες θέσεις στην κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, η οποία είχε εφαρμόσει μια σειρά επεκτατικών δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών.
Ένα ακόμη καυτό θέμα που καλείται να διαχειριστεί ο Ισίμπα, που παραμένει φαβορί στις δημοσκοπήσεις, είναι η διαχείριση των εσωκομματικών θεμάτων, μετά τα σκάνδαλα που έχουν πλήξει το LDP.
Ωστόσο, παρά τα προβλήματά του, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, που κυβερνά την Ιαπωνία κατά το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολεμικής εποχής, φαίνεται ότι θα διατηρήσει την εξουσία στις επερχόμενες εκλογές, δεδομένης της αδύναμης αντιπολίτευσης.
Το 1/3 των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο για λογαριασμό της εφημερίδας Mainichi δήλωσε ότι υποστηρίζει το LDP, έναντι μόλις 15% που λαμβάνει το Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας που κατέχει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες, δε, συμπεριλαμβανομένων και ανθρώπων που στήριξαν κόμματα της αντιπολίτευσης, βλέπουν θετικά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ισίμπα.