Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Πελαγίδης (ΤτΕ): Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά τα επόμενα πέντε χρόνια

Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται σε θετική τροχιά για τα επόμενα πέντε χρόνια, χάρη στους ευρωπαϊκούς πόρους και στη βελτίωση της θέσης της διεθνώς, η οποία έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα.

Αυτό επισήμανε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κ.Θεόδωρος Πελαγίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί». 

Και μόνο η θετική επίδραση των ευρωπαϊκών κονδυλίων υπολογίζεται ότι θα προσθέσει τουλάχιστον 4 μονάδες αύξησης στο ελληνικό ΑΕΠ μέχρι το 2026, είπε ο κ. Πελαγίδης.

Δεν είναι ορατή κάποια αιτία εκτροχιασμού υπογράμμισε ο υποδιοικητής της ΤτΕ εκφράζοντας την άποψη ότι οι πολιτικές εξελίξεις δύσκολα θα μπορούσαν να ανατρέψουν αυτήν την ανοδική πορεία, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ότι το δημόσιο χρέος είναι ρυθμισμένο και ότι οι αγορές έχουν πάντα μια επιρροή στις οικονομικές πολιτικές.

Είδαμε τι συνέβη στη Βρετανία, όπου μέσα σε λίγες ημέρες άλλαξε ο πρωθυπουργός υπό την πίεση των αγορών, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πελαγίδης. 

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι η διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο 9% του ΑΕΠ είναι μεν αρνητική εξέλιξη αλλά δεν εμπνέει ανησυχία διότι κατά μεγάλο μέρος οφείλεται στις αυξημένες τιμές των ενεργειακών αγαθών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 35% των εισαγωγών, ενώ σε κάποιο βαθμό ήταν και αναμενόμενη λόγω της ισχυρής αύξηση του ΑΕΠ. 

Σχετικά με την πορεία του πληθωρισμου και των επιτοκίων, ο κ. Πελαγίδης επισήμανε ότι οι κεντρικές τράπεζες κλίνουν προς την αυστηρή ρητορική, εκείνη των λεγόμενων «γερακιών» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με στόχο να πείσουν ότι είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν την απώλεια ελέγχου του πληθωρισμού. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, είπε ο κ. Πελαγίδης και επισήμανε ότι υπάρχουν σήμερα δύο σχολές σκέψης. 

Όπως εξήγησε ο κ. Πελαγίδης, η πρώτη σχολή είναι εκείνη του Γάλλου καθηγητή Ολιβιέ Μπλανσάρ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, ο οποίος εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει απότομα και θα επανέλθουμε στις συνθήκες αποπληθωρισμού της προηγούμενης δεκαετίας, με υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλά επιτόκια και χαμηλό πληθωρισμό.

Τη δεύτερη σχολή εκφράζει ο Αμερικανός οικονομολόγος Λάρι Σάμερς, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μεν, αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, λόγω δομικών αλλαγών, όπως η πράσινη μετάβαση, η αποπαγκοσμιοποίηση και οι δημογραφικές εξελίξεις που αυξάνουν το κόστος στην οικονομία. 

Related posts

«Αντέχουν» στον κορωνοϊό οι τιμές των σπιτιών – Αύξηση 4,1% στο β’ τρίμηνο διαπιστώνει η ΤτΕ

admin

Μελανή πρόβλεψη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου: Πλησιάζει η ύφεση

admin

Τεό Νιάρχος: Οι business του «χρυσού» γόνου με την τέχνη και τον κινηματογράφο (pic)

admin

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Οι πιθανές ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

admin

H Αθήνα στο top 10 της Ευρώπης για ξενοδοχειακές επενδύσεις

admin

Power Pass: Χαμένοι όσοι δεν είχαν ρήτρα αναπροσαρμογής ποιοι είδαν χαμηλό αλλά και αρνητικό εκκαθαριστικό

admin

Διεθνή χρηματιστήρια: Φόβοι για είσοδο σε bear market – Ποιοι ελληνικοί τίτλοι δείχνουν «αντοχές»

admin

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Υποστηρίζει πρόγραμμα €470 εκατ. για την ασφάλεια των ελληνικών δρόμων

admin

Θέλετε να εργαστείτε στο εξωτερικό; Αυτή η πλατφόρμα υπολογίζει το μισθό σας σε 38 χώρες

admin