Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Θ. Καράογλου: Άμεση και ηχηρή απάντηση στην έμμεση προσπάθεια της Τουρκίας στον ΟΑΣΕ για αναγνώριση των κατεχομένων της Κύπρου

Θέμα αναγνώρισης των κατεχομένων της Κύπρου έθεσε έμμεσα η τουρκική αντιπροσωπεία που συμμετέχει στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ στο Μπέρμινγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου, για να λάβει “άμεση και ηχηρή απάντηση” του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Θεόδωρου Καράογλου, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του.

Ο κ. Καράογλου στην ανακοίνωση του κάνει λόγο για “προβοκάτσια που επιχείρησε να στήσει σήμερα το πρωί η τουρκική αντιπροσωπεία” και εξηγεί ότι “μόλις άκουσε τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς έλαβε αμέσως το λόγο κατακεραυνώνοντας την αντιπροσωπεία της γειτονικής χώρας” Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ξεκαθάρισε ότι “δεν υπάρχει κανένα κράτος με την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, σημειώνοντας πως “καμία χώρα του κόσμου και κανένας διεθνής οργανισμός όπως είναι για παράδειγμα η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και ο ΟΑΣΕ δεν αναγνωρίζουν ένα κράτος που δεν υπάρχει”.

“Το μόνο που υπάρχει στο βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι μια έκταση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 40% του νησιού και έχει καταληφθεί παράνομα από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής που εισέβαλαν στο μαρτυρικό νησί το 1974”, πρόσθεσε στην απάντηση του ο κ. Καράογλου.

Στη συνέχεια ο μίλησε για την ανάγκη εμπέδωσης του αισθήματος “της ειλικρίνειας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών του ΟΑΣΕ, ως βάση ασφάλειας και αγαστής συνεργασίας”.

Ο κ. Καράογλου, εκτίμησε ότι στο σημερινό ρευστό γεωστρατηγικό πεδίο “η σταθερότητα, η σωφροσύνη, η συνέπεια και η αλληλεγγύη είναι ο οδικός χάρτης που θα επιτρέψει στα μέλη του ΟΑΣΕ να ανταποκριθούν με επιτυχία στις προκλήσεις του σήμερα, αλλά και της επόμενης ημέρας”. Πρόσθεσε, δε, ότι όλες οι κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες είναι συστατικό μέρος ενός συγκεκριμένου πολιτικού, πολιτισμικού και αξιακού χώρου, από τις αρχές του οποίου δεν πρέπει να παρεκκλίνει κανένα μέλος του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, “αναφορικά με τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σημείωσε ότι λειτουργεί ως καταλύτης εξελίξεων, κάνοντας εκτενή αναφορά στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας και στηλιτεύοντας την επιμονή της Άγκυρας να εφευρίσκει καθημερινά ένα νέο αφήγημα που συντηρεί σε υψηλά επίπεδα την ένταση στη Ν.Α. Ευρώπη”.

“Δυστυχώς, μέσω της συγκεκριμένης επιθετικής ρητορικής είναι σαφές ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν κράτη που συμπεριφέρονται ως αναθεωρητική δύναμη και διαχειρίζονται τις διεθνείς σχέσεις με συναλλακτικό τρόπο. Παριστάνουν τον “επιτήδειο διαμεσολαβητή” επιδιώκοντας συγκεκριμένους γεωπολιτικούς στόχους. Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι ιστορικά κανένας “ουδέτερος”, όσο “επιτήδειος” και αν νομίζει ότι είναι, δεν κέρδισε περισσότερα από εκείνους που βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας” τόνισε ο κ. Καράογλου, υπερασπιζόμενος τις ελληνικές θέσεις και ξεκαθαρίζοντας ότι η “η χώρα μας κρατά πάντα ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου”.

-

Related posts

Αίγυπτος: Το Κάιρο στηρίζει τις νόμιμες φιλοδοξίες του λαού της Τυνησίας για να ξεπεράσει την παρούσα κρίση

banksnews

Ένας Γάλλος εθελοντής σκοτώθηκε σε μάχες στην ανατολική Ουκρανία

banksnews

Ρωσία: Η σύζυγος του Βίκτορ Μεντβεντσούκ κατηγορεί τις αρχές του Κιέβου ότι τον ξυλοκόπησαν

banksnews

Ο Καναδάς προετοιμάζει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας

banksnews

Ρωσία: Ο διάλογος στρατηγικής σταθερότητας με τις ΗΠΑ “πάγωσε” επισήμως

banksnews

Τατάρ: “Κομμάτι της κυριαρχίας μας το Βαρώσι – Δεν θα το δώσουμε στον ΟΗΕ”

banksnews

Νιγηρία: Περισσότεροι από 70 νεκροί μετά τη βύθιση σκάφους

banksnews

ΗΠΑ: Με το βλέμμα στον πληθωρισμό οι πρώτες δηλώσεις Πάουελ

banksnews

Γέλεν: Δεν θα ήταν νόμιμο για τις ΗΠΑ να κατασχέσουν δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας

banksnews