Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύελλα στην προανακριτική και απειλές Πολάκη: «Θα ξανάρθουμε»

Επιβεβαιώθηκε το σενάριο που ήθελε τον Παύλο Πολάκη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να προσέρχονται κανονικά στην συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής, αψηφώντας την απόφαση που έλαβε η πλειοψηφία για εξαίρεσή τους.

Η συνεδρίαση της επιτροπής, στην ουσία δεν ξεκίνησε ποτέ, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να εξέλθουν από την αίθουσα που συνεδρίαζε η επιτροπή, όπως τους ζήτησε ο πρόεδρος Ιωάννης Μπούγας.

Ως αποτέλεσμα, η προγραμματισμένη για σήμερα εξέταση του Κωνσταντίνου Φρουζή, ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, αναβλήθηκε.

Τι ειπώθηκε κατά τη σύντομη συνεδρίαση

Στην συνεδρίαση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είπε: «Πριν συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο πρέπει να συζητήσουμε την αίτηση ανάκλησης της απόφασης εξαίρεσης των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη που το αίτημα εξαίρεσης που κατέθεσε ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου».

– Μπούγας: «Δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία, ούτε να γίνει αυτή η συζήτηση με παρόντα δύο μέλη που έχουν εξαιρεθεί. Δεν είναι νόμιμη η σύνθεση της Επιτροπής. Θα συμμορφωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση;

– Λάππας: «Έχουν αυτόνομη παρουσία και προσωπικότητα, θα αποφασίσουν οι ίδιοι».

Ο κ. Τζανακόπουλος φέρεται να είπε στον πρόεδρο της επιτροπής ότι «είμαι εδώ κατ’ εντολή του Προέδρου μου. Παραβιάζετε το Σύνταγμα». Ο κ. Μπούγας λέγεται ότι του επισήμανε ότι «επιδεικνύετε αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά».

Υπήρξαν και κάποιες στιγμής έντασης ενώ στην κατηγορηματική άρνησή τους να αποχωρήσουν, διέκοψε την συνεδρίαση και την ανέβαλε. Πρώτοι αποχώρησαν οι βουλευτές της ΝΔ.

Διάλογος μεταξύ Μαρκόπουλου – Γεροβασίλη

Μάλιστα ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είχε έξω από την αίθουσα τον εξής διάλογο με την γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη που περίμενε μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος. «Αναβάλλεται η συνεδρίαση. Έχει έρθει ο Φρουζής και δεν μπορεί να εξεταστεί γιατί είχαμε τα ίδια, φωνές και εντάσεις», είπε ο «γαλάζιος» βουλευτής.

– Γεροβασίλη: «Εγώ βλέπω ότι αποχώρησε η ΝΔ, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ…».

– Μαρκόπουλος: «Τους αφήσαμε στον αυτοεξευτελισμό τους. Δεν μπορούμε να κάνουμε πεζοδρόμιο τη Βουλή. Έχετε κάνει τον Πολάκη αντιπρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός χαράσσει την “γραμμή”».

– Γεροβασίλη με εξίσου ειρωνικό πνεύμα: «Θα τον πάμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας…».

Πολάκης: Τον προστατεύουν γι’ αυτό δε μας θέλουν μέσα

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι μια φράση του κ. Πολάκη, ο οποίος βγαίνοντας είπε στους δημοσιογράφους ότι «είχα δυο φακέλους ερωτήσεις για τον Φρουζή, περίμενα να τον φέρουν αλλά τίποτα». Για να προσθέσει ότι «τον προστατεύουν, γι’ αυτό δεν μας θέλουν μέσα». Και πρόσθεσε:

«Την επόμενη φορά θα είμαστε εδώ», κάτι που υποδηλώνει την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να επιμείνει στην μην νομιμοποίηση της απόφασης εξαίρεσής τους. Έτσι, ο Κωνσταντίνος Φρουζής, που είναι ο πρώτος μάρτυρας που έχει κληθεί να καταθέσει, έφυγε από την Βουλή.

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το καθήκον μας για συνταγματική νομιμότητα.

»Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβερνητική πλειοψηφία να ενεργήσει έτσι ώστε να αποφύγει την εξέταση ο Φρουζής!» ανέφερε σε ανάρτηση του στο facebook ο Π. Πολάκης.

Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το καθήκον μας για συνταγματική νομιμότητα.Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβερνητική πλειοψηφία να ενεργήσει έτσι ώστε να αποφύγει την εξέταση ο Φρουζής !

Δημοσιεύτηκε από Παύλος Πολάκης / Pavlos Polakis στις Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2019

Πυρά Τζανακόπουλου: Πραξικοπηματική απόφαση η αναβολή της Προανακριτικής

Ευθύνη στη ΝΔ για την αναβολή της συνεδρίασης της Προανακριτικής επέρριψε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Έκανε λόγο για αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ και του προέδρου της Επιτροπής, που επικαλέστηκε την ανυπόστατη απόφαση και δεν κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.

Επιπλέον, έκανε λόγο για πρωτοφανή εξέλιξη στα κοινοβουλευτικά χρονικά και έκανε λόγο για αντισυνταγματική και πραξικοπηματική απόφαση.

Στόχος της ΝΔ ήταν να μην εξεταστεί ο Κ. Φρουζής, υποστήριξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στην ερώτηση τι θα κάνετε από δω και πέρα, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε στους δημοσιογράφους «το συνταγματικό μας καθήκον».

Λάππας: Αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική διαδικασία

«Σήμερα συνεχίστηκε μια ανυπόστατη, αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική διαδικασία, όπως είπε και ο πρόεδρος του κόμματος μας», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, Σπ. Λάππας.

«Το Προεδρείο διέκοψε αυθαίρετα τις εργασίες της επιτροπής. Η στάση του αυτή είναι αυθαίρετη, αντισυνταγματική, προσβάλλει την κοινοβουλευτική τάξη. Εμείς, ως ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ήμασταν και οι 7 παρόντες και περιμέναμε να εξετάσουμε τον μάρτυρα», είπε ο κ. Λάππας και πρόσθεσε:

«Εμείς θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να τηρηθεί η κοινοβουλευτική τάξη, το Σύνταγμα, η νομιμότητα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην αποτρέψουμε την εξέταση του Φρουζή. Εμείς εμμένουμε και αναμένουμε την επόμενη συνεδρίαση, για να εξετάσουμε τον μάρτυρα. Εμείς έχουμε συμφέρον να τον εξετάσουμε και θα το κάνουμε. Να είστε βέβαιοι γι΄αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της ΝΔ, ότι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξετάστηκε ο κ. Φρουζής και συνεπώς αν και στην επόμενη συνεδρίαση προσέλθουν οι δύο βουλευτές, πάλι δεν θα εξεταστεί ο κ. Φρουζής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Σήμερα η επιτροπή είχε κανονική, νόμιμη, συνταγματική και σύμφωνη με τον Κανονισμό της Βουλής σύνθεση. Αυτά προς το παρόν».

Μπούγας: Διέκοψα λόγω μη νόμιμης σύνθεσης

Ο προεδρεύων της Επιτροπής Γιάννης Μπούγας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η επιτροπή αναβλήθηκε λόγω μη νόμιμης σύνθεσής της, αφού στο κατ’ επανάληψη αίτημά του να αποχωρήσουν, εκείνοι αρνήθηκαν. Ετσι, ανέβαλε τη συνεδρίαση για άλλη ημέρα.

Πλεύρης: Θα πειθαρχήσω απόλυτα στην απόφαση της επιτροπής

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, επί 4,5 χρόνια δεν τόλμησε να καλέσει τον κ. Φρουζή. Σήμερα, και μετά από τρίτη συνεδρίαση, δεν μπορούμε να εξετάσουμε τον κ. Φρουζή, λόγω της αντιδεοντολογικής και αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, ποιοι δεν θέλουν να καταθέσει ο κ. Φρουζής», δήλωσε νωρίτερα, σήμερα, ο βουλευτής της ΝΔ, μέλος της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, Θάνος Πλεύρης.

«Εμείς καλούμε τον κ. Φρουζή ως μάρτυρα 4,5 χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ με μια εξεταστική για το φάρμακο, δεν τον κάλεσε. Καλέσαμε τον κ. Φρουζή να τον εξετάσουμε, αλλά η επιτροπή για να τον εξετάσει πρέπει να έχει νόμιμη σύνθεση. Νόμιμη σύνθεση με δύο μέλη που έχουν εξαιρεθεί με απόφαση της επιτροπής, η οποία είναι ισχυρή, δεν μπορεί να υπάρξει», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Στο βαθμό που με αφορά, το αίτημα εξαίρεσης που κατέθεσε σήμερα ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, εάν η επιτροπή κρίνει ότι υπάρχει λόγος εξαίρεσής μου, θα πειθαρχήσω απόλυτα στην απόφαση και δεν θα λειτουργήσω με αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, να μένω εντός της επιτροπής, σώνει και καλά, ενώ θα έχω εξαιρεθεί. Αυτό όμως θα το κρίνει η επιτροπή, η οποία πρέπει να συνεδριάσει με νόμιμη σύνθεση», συμπλήρωσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πυρπόλησε τη διαδικασία παράνομα»

«Παράνομα και καταχρηστικά, έξω από κάθε θεσμική διαδικασία, ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά πυρπόλησε τη διαδικασία της προανακριτικής επιτροπής», δήλωσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και μέλος της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, Ευαγγελία Λιακούλη.

«Με μεγάλη μας λύπη είδαμε ότι χωρίς καμία αιδώ, ανερυθρίαστα, για άλλη μια φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτό που έκανε και τις προηγούμενες φορές. Αρνήθηκε όμως να εξετάσει τον μάρτυρα Φρουζή η επιτροπή. Αυτό ήθελε να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, εξωθεσμικά όμως και ενάντια στη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Απορούμε πραγματικά, δεν υπάρχει όριο;», δήλωσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Related posts

Στη δευτερολογία Μητσοτάκη στη Βουλή για τις διαδηλώσεις είχε θέση η χαλάρωση των μέτρων για τον κοροναϊό

banksnews

Αναχώρησε από την Αθήνα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ

banksnews

Τα μηνύματα από την επίσκεψη Πομπέο – Τι θα συζητήσει με τον Μητσοτάκη στα Χανιά

banksnews

Πάιατ : Σθεναρή η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα

banksnews

Κουτσούμπας: Θα πούμε το «νερό νεράκι» με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ

banksnews

Πάιατ : Η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας διαταράσσει τη σταθερότητα

banksnews

Πελώνη: Έτοιμη η Λιβύη για τεχνικές συζητήσεις με θέμα τις θαλάσσιες ζώνες

banksnews

Κατρίνης: Πόσες φορές θα εξαγγείλει τα ίδια μέτρα ο κ. Σταϊκούρας;

banksnews

Κεραμέως: Τα σχολεία αυτονομούνται, οι εκπαιδευτικοί αναβαθμίζονται

banksnews