Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσμοί: «Πληρώστε συντάξεις και χρέη στους ιδιώτες»

Ξανάρχισε η…. «γκρίνια» των δανειστών προς την κυβέρνηση για μείωση του αποθέματος των

απλήρωτων συντάξεων

και άλλων χρεών προς τους ιδιώτες που έχουν «φρακάρει» στα 2,4 δισ. ευρώ.

Λόγω της πανδημίας και των αυξημένων αναγκών για την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας το δημόσιο έριξε του ρυθμούς πληρωμών εγείροντας έτσι εκ νέους αντιδράσεις από τους θεσμούς που έχουν ανάγει το θέμα σε ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της 12ης αξιολόγησης.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες παρά τις νέες κυβερνητικές δράσεις και μέτρα για την αποπληρωμή τους κινούνται σε υψηλά επίπεδα στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το δημόσιο οφείλει 1,75 δισ. ευρώ και επιπλέον 547 εκατ. ευρώ για επιστροφές φόρων δηλαδή συνολικά 2,3 δισ. ευρώ.

Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα νοσοκομεία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στο τέλος Ιουλίου του 2021 να ανέρχονται στο ποσό των 927 εκατ. ευρώ έναντι 502 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020.

Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν οφειλές ύψους 470 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο έναντι 356 εκατ. ευρώ στο τέλος του περυσινού Δεκεμβρίου. Στους ΟΤΑ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους ανήλθαν τον μήνα Ιούλιο στο ποσό των 153 εκατ. ευρώ και αφαιρουμένων των προσαρμογών σε 107 εκατ. ευρώ έναντι 252 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2020, δηλαδή μειώθηκαν κατά 40%. Η μείωση απορρέει από την εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, που για το τρέχον οικονομικό έτος ανήλθε στο ποσό των 72 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, που βρέθηκαν στην Αθήνα πριν από μερικές ημέρες εκκινώντας τη 12η αξιολόγηση, ζήτησαν και πήραν πληροφορίες από τους υπηρεσιακούς του υπουργείου Εργασίας για το κατά πόσο προχωρά και αποδίδει ο σχεδιασμός επιτάχυνσης της απονομής των των εκκρεμών αιτήσεων. Το ύψος αυτών των οφειλών τον Ιούλιο ανερχόταν στα 359 εκατ. ευρώ αλλά αν εξαιρεθούν οι εισφορές ύψους 92 εκατ. ευρώ που παρακρατούνται υπέρ του Δημοσίου, του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το καθαρό ποσό περιορίζεται στα 267 εκατ. ευρώ.

Όπως παραδέχονται αρμόδιες πηγές, «αν δεν ήταν το σοκ της πανδημίας, οι θεσμοί δεν θα ήταν τόσο ελαστικοί με τις καθυστερήσεις». Τονίζουν δε οτι η νέα αποτίμηση του προβλήματος θα γίνει στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης στις 19-20 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι τα «κόκκινα χρέη» του δημοσίου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα ποσά τα 350 εκατ. ευρώ αλλά λόγω της υγειονομικής κρίσης έχει δοθεί πίστωση χρόνου για την επίτευξη του στόχου.Ειδήσεις σήμεραΑνησυχία για τη γρίπη: Συνταγογραφήθηκαν ήδη πάνω από 570.000 αντιγριπικά εμβόλιαΚίνημα Αλλαγής: Η μάχη της Φώφης και η διαδικασία για την εκλογή αρχηγούΚογκρέσο: Ενέκρινε την αύξηση του χρέους αποτρέποντας τον κίνδυνο κήρυξης στάσης πληρωμών από το ομοσπονδιακό κράτος

Related posts

Παπαθανάσης: Επιδίωξή μας είναι να ανοίξουν όλα τα φυσικά καταστήματα

banksnews

Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών – Έως τις 6 Οκτωβρίου η πληρωμή

banksnews

Εισφορά αλληλεγγύης: Πότε θα ανοίξει το «παράθυρο» για πάγωμα στους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους

banksnews

«Κορυφαίο επίτευγμα για την οικονομική διπλωματία» χαρακτηρίζουν οι χώρες του ΟΟΣΑ τη συμφωνία για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή

banksnews

Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Όλες οι λεπτομέρειες – Τι πρέπει να ξέρει ο εργαζόμενος και τι ο εργοδότης

banksnews

Kορωνοϊός: Πακέτο 850 δισ. δολαρίων προτείνει ο Τραμπ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία

banksnews

Φορο-μπόνους 30% για ηλεκτρονικές αποδείξεις σε κλάδους υψηλής φοροδιαφυγής

banksnews

Live A Legacy: H πρωτοβουλία της Mastercard και του Women On Top επιστρέφει για 2η συνεχή χρονιά

banksnews

Wall Street: Άνοδος με στήριξη από τον τεχνολογικό κλάδο

banksnews