Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ηandelsblatt: Γιατί τα οικονομικά της Ουκρανίας μπορεί να βρεθούν σε επικίνδυνο χάος

Την επόμενη εβδομάδα θα έρθει και πάλι αυτή η ώρα: πολιτικοί από ένα ευρύ φάσμα χωρών θα συναντηθούν στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Λουγκάνο της Ελβετίας, για να συζητήσουν τι είδους χώρα θα πρέπει να είναι η Ουκρανία στο μέλλον, αναφέρει η Handelsblatt.

Αλλά η συζήτηση από μόνη της είναι απίθανο να βοηθήσει. Η χώρα, που έχει κλονιστεί από την εισβολή της Ρωσίας, χρειάζεται σήμερα πολλά χρήματα για να επιβιώσει ως κράτος που λειτουργεί. Μόνο για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και να παρέχει βασικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση εκεί χρειάζεται να συγκεντρώσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα. Ταυτόχρονα, τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να συρρικνωθούν, ενώ ο πόλεμος αυξάνει τις κρατικές δαπάνες.

Στην πραγματικότητα, η διεθνής οικονομική βοήθεια προς τη χώρα σημειώνει αργή πρόοδο. Και έτσι ένα άλλο πρόβλημα αναδύεται για την Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Ουκρανιας (NBU) μπήκε στο χρηματοδοτικό κενό αγοράζοντας τίτλους από το κράτος. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η ίδια, πρόκειται για ένα επικίνδυνο εγχείρημα.

Τα στατιστικά στοιχεία του ουκρανικού κράτους δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη το πρόβλημα της μείωσης των φορολογικών εσόδων. Η χρονιά είναι ακόμα πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Αναπόφευκτα, ωστόσο, το κράτος θα υποφέρει από τη μείωση των εσόδων, επειδή η οικονομική δραστηριότητα έχει σταματήσει εν μέρει λόγω του πολέμου.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η Ουκρανία εξήγαγε μόνο τα μισά περίπου αγαθά σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2021. Σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον πόλεμο, οι δυνατότητες των εταιρειών αξιοποιήθηκαν μόνο κατά 60%, σύμφωνα με την NBU.

Ως αποτέλεσμα, οι Ουκρανοί υφίστανται ταυτόχρονα μισθολογικές απώλειες. “Πολλές εταιρείες δεν είναι πλέον σε θέση να πληρώνουν τους ίδιους μισθούς όπως πριν από τη νέα επίθεση της Ρωσίας τον Φεβρουάριο”, λέει η Olga Pindyuk, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Μελετών της Βιέννης.
Σε αντίθεση με τα έσοδα, η πλευρά των δαπανών δείχνει ήδη τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία. Κατά το πρώτο τρίμηνο, οι δαπάνες του κράτους αυξήθηκαν κατά 36% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κυρίως επειδή οι αμυντικές δαπάνες τετραπλασιάστηκαν. Επιπλέον, λόγω του πολέμου, η Ουκρανία δεν είναι σήμερα σε θέση να δανειστεί από την κεφαλαιαγορά.

Η NBU καλύπτει τώρα εν μέρει αυτό το κενό αγοράζοντας κρατικά ομόλογα – απρόθυμα και από ανάγκη. Μόλις στις 23 Ιουνίου, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ουκρανίας, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της NBU, προειδοποίησε ότι η χρηματοδότηση του κράτους από την κεντρική τράπεζα ενέχει υψηλούς κινδύνους.

Η επέκταση της προσφοράς χρήματος απειλεί τον πληθωρισμό και την κατάρρευση του εγχώριου νομίσματος, της γρίβνας. Στη μαύρη αγορά, η γρίβνα αξίζει ήδη λιγότερο έναντι του δολαρίου από την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία που καθορίζεται από την Εθνική Τράπεζα.

Για να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και να υπερασπιστεί την αξία της γρίβνας, η NBU αύξησε το βασικό επιτόκιο από το δέκα στο 25% στις αρχές Ιουνίου. Προηγουμένως, η Ουκρανία είχε εκδώσει ομόλογα με επιτόκιο εννέα έως δέκα τοις εκατό. Ταυτόχρονα, η NBU ρίχνει ξένο νόμισμα στην αγορά για να υπερασπιστεί τη συναλλαγματική ισοτιμία της γρίβνας. Κατά καιρούς έχει πουλήσει έως και ένα δισεκατομμύριο ξένα νομίσματα την εβδομάδα.

Ωστόσο, οι συναλλαγές αυτές θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο σε περιορισμένο βαθμό, προειδοποιεί η NBU. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ουκρανία χρειάζεται τα ξένα νομίσματα για να πληρώσει τις εισαγωγές.

Η κεντρική τράπεζα έχει καλή φήμη
Τα λόγια των κεντρικών τραπεζιτών έχουν βαρύτητα. Η NBU έχει καλή φήμη στην Ουκρανία και στο εξωτερικό. Θεωρείται ως ένας θεσμός που ανταποκρίνεται στα δυτικά πρότυπα και διαφέρει ως προς αυτό από το δικαστικό σώμα, του οποίου η φήμη παραμένει αμαυρωμένη. Οι οικονομολόγοι λένε ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό η κυβέρνηση να ακούει τα μηνύματα της κεντρικής τράπεζας.

Ως εκ τούτου, για να διατηρήσει την οικονομική της κατάσταση, η Ουκρανία χρειάζεται επίσης ξένη οικονομική βοήθεια. Αλλά αυτό απαιτεί χρόνο, διαμαρτύρεται επιφυλακτικά η NBU σε έγγραφό της. Στην πραγματικότητα, η αμιγώς οικονομική στήριξη της χώρας σημειώνει αργή πρόοδο.

Για παράδειγμα, όταν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G-7 συναντήθηκαν τον Μάιο, αποδείχθηκε ότι ήταν δύσκολο να συγκεντρωθεί το ποσό των 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την Ουκρανία. “Προσεγγίζουμε το πολιτικό ερώτημα του τι αξίζει η Ουκρανία για εμάς καθόλου”, λέει ο Gunter Deuber, επικεφαλής έρευνας της Wiener Raiffeisenbank International (RBI), η οποία διαθέτει τράπεζα λιανικής στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ουκρανία θα πρέπει να λαμβάνει κυρίως επιχορηγήσεις και όχι δάνεια από τις χώρες αυτές. “Τα δάνεια δεν είναι οικονομικά βιώσιμα για την Ουκρανία”, διαπίστωσε η Ελβετή οικονομολόγος Beatrice Weder di Mauro σε συνέδριο πριν από δύο μήνες. Τελικά, το χρέος της χώρας θα αυξηθεί ραγδαία. Deuber της RBI εκτιμά ότι θα φθάσει το 100 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής (ΑΕΠ) το επόμενο έτος. “Για μια αναδυόμενη αγορά, αυτό είναι υπερβολικό”.

Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, παραδόξως φαίνεται να είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από την Ουκρανία – παρόλο που τα δυτικά κράτη έχουν συγκεντρώσει το ένα πακέτο κυρώσεων μετά το άλλο εναντίον του επιτιθέμενου. Στις αρχές Ιουνίου, για παράδειγμα, η ρωσική κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 9,5%. Αυτό την επαναφέρει στο ίδιο επίπεδο με εκείνο πριν από τον πόλεμο.

Ταυτόχρονα, η χώρα παράγει υψηλά έσοδα από τις εξαγωγές πρώτων υλών και έχει χαμηλό μόνο χρέος. Η Ρωσία θα αισθανθεί τον πόνο των δυτικών κυρώσεων πιθανώς μόνο όταν τα εξειδικευμένα εξαρτήματα για βιομηχανικά και στρατιωτικά αγαθά γίνουν σπάνια.

Η σχετικά σταθερή κατάσταση προς το παρόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για προπαγανδιστικούς σκοπούς, λέει ο Deuber της RBI. Ο Πούτιν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι Ρώσοι τα πάνε καλύτερα οικονομικά από τους Ουκρανούς. “Φοβάμαι ότι θα παίξει αυτό το χαρτί”, λέει ο οικονομολόγος.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόση οικονομική βοήθεια θα λάβει η Ουκρανία τους επόμενους μήνες. Αν μη τι άλλο, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για την κυβέρνηση της χώρας να ακουστεί στο εξωτερικό. Στις δυτικές βιομηχανικές χώρες, η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία – και αυτό δύσκολα θα ενισχύσει την προθυμία για βοήθεια.

Related posts

ΗΠΑ: Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια αξίας $750 εκατ. προς την Ουκρανία

banksnews

Βρετανία: Ανταρσία στους Συντηρητικούς – 98 βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση του Μπόρις Τζόνσον

banksnews

Ο Ερντογάν επαναλαμβάνει το “Μητσοτάκης γιοκ” και απειλεί για το καθεστώς των νησιών: “Θα μάθει”

banksnews

Σύνοδος Κορυφής: Την αξιολόγηση των μέτρων μελών της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση αναλαμβάνει η Κομισιόν

banksnews

ΛΔ Κονγκό: 22 νεκροί σε επίθεση εναντίον καταυλισμού εκτοπισμένων στην Ιτούρι

banksnews

Οι ελλείψεις των ημιαγωγών και οι αργές παραδόσεις καινούριων αυτοκινήτων θα συνεχίσουν να προβληματίζουν και το 2022

banksnews

Μπάιντεν: Επωφελής επένδυση για όλους η Σύμπραξη για τις Παγκόσμιες Υποδομές

banksnews

Η έλλειψη ημιαγωγών θα παραταθεί και το 2023, λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mercedes

banksnews

Τον Οκτώβριο κλείνει η Alitalia και γεννιέται η Ita – Αρνητικά τα συνδικάτα

banksnews