Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ηandelsblatt: Γιατί η Ρωσία προμήθευε φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας για τόσο πολύ καιρό

Οι υποθαλάσσιες εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream κοντά στο Bornholm δεν συγκλονίζουν μόνο τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας. Τώρα επηρεάζουν και την Ουκρανία, σύμφωνα με την Handelsblatt. Την Τετάρτη αυξήθηκαν οι ενδείξεις ότι οι επιθέσεις αποτελούν μέρος της στρατηγικής της Μόσχας για τη ριζική διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη: η κρατικά ελεγχόμενη ρωσική εταιρεία Gazprom απείλησε να σταματήσει εντελώς τις παραδόσεις της μέσω της Ουκρανίας.

Επιφανειακά, πρόκειται για μια νομική διαμάχη, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για πόλεμο. Μετά την εισβολή τους, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το Νόβοπσκοφ στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, όπου ο αγωγός φυσικού αερίου Σογιούζ (Soyuz) φτάνει στο ουκρανικό έδαφος. Καθώς ο εθνικός διαχειριστής του δικτύου δεν μπορεί πλέον να ασκεί τον έλεγχό του, απαιτεί από τον Μάιο να μετατοπιστούν οι ροές προς τα βόρεια, όπου η διαδρομή Bratstvo (Αδελφότητα) διέρχεται από έδαφος που ελέγχει το Κίεβο.

Η Gazprom ανταποκρίθηκε προμηθεύοντας μόνο μέρος των συμφωνηθέντων ποσοτήτων. Και οι δύο πλευρές κατηγορούν τώρα η μία την άλλη για παραβίαση της σύμβασης, και η Μόσχα είναι σαφώς πρόθυμη να αφήσει την κατάσταση να κλιμακωθεί αντί να την επιλύσει μέσω των δικαστηρίων όπως πριν.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη δεν είναι τόσο το γεγονός ότι η οικονομική συνεργασία των εχθρών απειλείται έντονα, όσο το γεγονός ότι το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο συνεχίζουν να ρέουν μέσω της Ουκρανίας προς τη Δυτική Ευρώπη παρά τους επτά μήνες πολέμου. Η σοβιετική υποδομή, η οποία οδηγεί από την ανατολική Ρωσία μέσω της Ουκρανίας στις χώρες της δυτικής Ευρώπης από τη δεκαετία του 1960, έχει μέχρι στιγμής επιβιώσει από τη σύγκρουση.

Η οικονομική και τεχνική εξάρτηση του Κιέβου από αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Όσο η Ουκρανία παρέμενε στην πολιτική σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, η αναποτελεσματική οικονομία της λάμβανε φθηνή ενέργεια, παρόμοια με τη Λευκορωσία.

Όμως, με την Πορτοκαλί Επανάσταση στην Ουκρανία το 2004/2005, άρχισαν οι συγκρούσεις, οι οποίες φαινομενικά περιστρέφονταν γύρω από τις τιμές, τα χρέη και τα τέλη μεταφοράς. Πάνω απ’ όλα, όμως, η Μόσχα άφησε τον επαναστατημένο γείτονά της να νιώσει την ισχύ της, μεταξύ άλλων σταματώντας επανειλημμένα τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

- Handelsblatt

Οι συμφωνίες φυσικού αερίου έγιναν μέσω μεσαζόντωνΗ κατασκευή του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία το 2011, μαζί με τους νότιους αγωγούς, ήταν μέρος της στρατηγικής της Μόσχας να παρακάμψει την Ουκρανία. Με το να μην τεθεί ποτέ σε λειτουργία, ο Nord Stream 2 υποτίθεται ότι θα διοχέτευε 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως μέσω των ουκρανικών αγωγών, σύμφωνα με τα ισχύοντα συμβόλαια, που είναι λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο του συνολικού όγκου από τη Ρωσία – και σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν μονοπώλιο, ακόμη και μετά τις εκρήξεις της Τρίτης.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι διμερείς συμφωνίες συνεχίστηκαν, για παράδειγμα μέσω του μεσάζοντα Rosukrenergo, τον οποίο η Gazprom ήλεγχε μαζί με φιλορωσικούς κύκλους στην Ουκρανία.

Μετά την πτώση του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς μετά το Euromaidan, η φιλοδυτική κυβέρνηση αποφάσισε το 2015 να σταματήσει την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει αμέσως. Ωστόσο, δημιούργησε μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά και διαφοροποίησε τις πηγές εφοδιασμού της. Ωστόσο, τα τέλη διέλευσης εξακολουθούν να εξασφαλίζουν στην Ουκρανία έσοδα που αντιστοιχούν σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο πόλεμος είχε αντιφατικές επιπτώσεις σε αυτές τις επιχειρήσεις. Εάν η Gazprom πέρασε σημαντικά μικρότερο όγκο από τον συμφωνηθέντα τους προηγούμενους μήνες, η εταιρεία τον χρησιμοποίησε ξανά τον Μάρτιο του 2022 – πιθανότατα επίσης επειδή χρησιμοποίησε άλλα σκέλη ως μοχλό πίεσης έναντι της Δύσης. Από τότε, ωστόσο, οι ροές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας έχουν μειωθεί απότομα, κατά τα δύο τρίτα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του καλοκαιριού.
Αυτή η διασύνδεση δημιουργεί πολιτικά και στρατιωτικά παράδοξα, όπως εξήγησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος του κρατικού ενεργειακού οργανισμού Naftohas της Ουκρανίας, Γιούρι Βιτρένκο. Η Ρωσία, είπε, στοχεύει τις κρίσιμες υποδομές που προμηθεύουν ενέργεια στον πληθυσμό, αλλά όχι τους αγωγούς που απαιτούνται για τη διαμετακόμιση.

Ο Βιτρένκο υποστήριξε το αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης για εμπάργκο πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά της Ρωσίας, παρόλο που αυτό θα συνεπαγόταν μεγάλες απώλειες για την εταιρεία του: “Η εξαγωγή πρώτων υλών είναι η σημαντικότερη πηγή χρημάτων για το αιμοδιψές καθεστώς Πούτιν. Χρειάζεται εμπάργκο για να τον σταματήσει”.

Λιγότερο εύκολα, η κυβέρνηση του Κιέβου παραδέχεται ότι παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό πετρέλαιο. Εδώ, η Ουκρανία είναι τόσο χώρα διαμετακόμισης όσο και εισαγωγέας και το 2018 αγόρασε σχεδόν το 40% των πετρελαιοειδών της από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία αντίστοιχα. Από τότε που η Μόσχα κατέστρεψε το μοναδικό λειτουργικό διυλιστήριο της χώρας, η εξάρτηση έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, υπήρξε επομένως οξεία έλλειψη βενζίνης και ντίζελ.

Ο σημαντικός πετρελαιαγωγός, ωστόσο, φαίνεται να επηρεάζεται λιγότερο από την πολιτική αντιπαράθεση μέχρι στιγμής – πικάντικα, πιθανώς επειδή η Ουγγαρία, η οποία προσπαθεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα, είναι ένας από τους τελικούς πελάτες.

Όταν η Μόσχα διέκοψε για λίγο τις ροές τον Αύγουστο λόγω διαφωνίας σχετικά με τους τρόπους πληρωμής των τελών διαμετακόμισης, οι προμηθευτές ενέργειας της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας παρενέβησαν: κατέβαλαν τα τέλη διαμετακόμισης μέσω τράπεζας τρίτου μέρους και έτσι εξασφάλισαν ότι το πετρέλαιο θα περνούσε και πάλι από τους αγωγούς. Ωστόσο, το αν η σχετική ηρεμία στο νότο θα διαρκέσει, κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι, ενόψει της αναταραχής στο βορρά.

Related posts

Η Apple “παγώνει” στο σχέδιό της να “σκανάρει” τα iPhones για περιεχόμενο παιδικής κακοποίησης

admin

Bloomberg: Η αμερικανική καταστολή των παραβατών των ηλιακών δασμών θέτει σε κίνδυνο τις πράσινες φιλοδοξίες του Μπάιντεν

admin

Κούβα: Εγκρίθηκε για κατεπείγουσα χρήση το κουβανικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού “Αμπντάλα”

admin

G7: Μακρόν και Τζόνσον λογόφεραν για για το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας

admin

Ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να προσφέρει στη Ρωσία διαβεβαιώσεις για το ΝΑΤΟ

admin

Στο ΣΑ του ΟΗΕ η εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από την Β. Κορέα

admin

Κατάρ: Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG τονίζει ότι οι τιμές στο φυσικό αέριο έχουν καταστεί “μη υγιείς”

admin

ΗΠΑ: Στα 104,3 δισ. δολ. περιορίστηκε το εμπορικό έλλειμμα αγαθών τον Μάιο, με πτώση 2,2%

admin

Ρωσία: Νεκρή βρέθηκε μια Αμερικανίδα που είχε εξαφανιστεί

admin