Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Moderna θα μπορούσε να παρασκευάσει μια ενισχυτική δόση για την Όμικρον μέχρι τον Μάρτιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22.55

Μέχρι τον Μάρτιο η Moderna θα μπορούσε να έχει έτοιμη προς έγκριση από τις αμερικανικές αρχές μια ενισχυτική δόση του εμβολίου της η οποία θα στοχεύει συγκεκριμένα την παραλλαγή του κορονοϊού ονόματι Όμικρον, όπως δήλωσε σήμερα ο Στίβεν Χογκ, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Χογκ είπε ότι πιστεύει πως ενισχυτικά εμβόλια τα οποία θα φέρουν γονίδια που στοχεύουν ειδικά τις μεταλλάξεις στην Όμικρον είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

“Έχουμε ήδη ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα”, τόνισε.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία εργάζεται επίσης για την παρασκευή ενός πολυδύναμου εμβολίου που θα στοχεύει μέχρι και τέσσερις παραλλαγές του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον. Για να ετοιμαστεί όμως θα χρειαστούν πολλοί μήνες ακόμη, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στις ΗΠΑ εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια, όπως ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Οι υγειονομικές αρχές μελετούν αν η παραλλαγή αυτή είναι πιο μεταδοτική, αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια ή αν δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Δεδομένου ότι οι προηγούμενες οδηγίες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), όσον αφορά την έγκριση σκευασμάτων, αναφέρουν ότι απαιτείται να έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές μεσαίου σταδίου, ο Χογκ είπε ότι η διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου μπορεί να διαρκέσει τρεις με τέσσερις μήνες.

“Ρεαλιστικά μιλώντας, οι ενισχυτικές δόσεις για την Όμικρον δεν αναμένονται πριν από τον Μάρτιο, ίσως και πιο μετά, κατά το δεύτερο τρίμηνο” του έτους, είπε ο Χογκ, εκτός και αν η FDA αλλάξει τις οδηγίες της για τα δεδομένα που χρειάζεται ώστε να δώσει την έγκρισή της.

Η Moderna θα μπορούσε να παρασκευάζει το εμβόλιο ενώ ταυτόχρονα κάνει τις δοκιμές, είπε ο Χογκ, ώστε να το έχει έτοιμο για διανομή το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τον Χογκ, η FDA θα μπορούσε να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα, εάν ακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο εγκρίνει τα εμβόλια της γρίπης, για τα οποία δεν χρειάζονται μεγάλες, τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές.

Με βάση το πρότυπο των μεταλλάξεων που παρατηρούνται στην Όμικρον, στις οποίες περιλαμβάνονται και μεταλλάξεις που έχει ήδη αποδειχθεί ότι μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna στις εργαστηριακές μελέτες, ο Χογκ είπε ότι “αναμένουμε ότι θα υπάρξει κάποιος αντίκτυπος”. Δεν είναι σαφές ακόμη πόσο μεγάλη θα είναι η μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω της Όμικρον, όμως θα μπορούσε να είναι σημαντική, πρόσθεσε. “Οι μεταλλάξεις που είχαν προηγουμένως οδηγήσει σε μείωση της αποτελεσματικότητας παρατηρήθηκαν στις (παραλλαγές) Δέλτα και Βήτα. Και όλες αυτές οι μεταλλάξεις υπάρχουν στην Όμικρον”, συνόψισε.

Ο Χογκ είπε ότι η εταιρεία κάνει μελέτες για να διαπιστώσει αν όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με το σκεύασμά της προστατεύονται από την παραλλαγή αυτή, καθώς και το τι συμβαίνει με όσους έχουν λάβει τις ενισχυτικές δόσεις των 50 και 100 μικρογραμμαρίων. “Εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι σε θέση να επιβραδύνουν, αν όχι και να σταματήσουν τελείως, την παραλλαγή Όμικρον”, κατέληξε.

Related posts

ΗΠΑ : Αστυνομικός σκότωσε πολίτη σε αναπηρικό αμαξίδιο γιατί τον θεώρησε ύποπτο για κλοπή

banksnews

Ποιο μήνυμα θέλησε να δώσει ο Λαβρόφ στην Ελλάδα

banksnews

Ρουμανία: Συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατών

banksnews

Fitch: Κατεβάζει τον πήχη για την παγκόσμια ανάκαμψη – Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για ευρωζώνη, τι λέει για ΗΠΑ, Κίνα

banksnews

Συνομιλία Μπλίνκεν με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ για τη Γάζα

banksnews

Τ. Ερντογάν: Όπως θαύμασαν τον Πορθητή, θα θαυμάσουν κι εμάς με τη Διώρυγα της Κων/πολης

banksnews

Μπάιντεν: Η δημοκρατία χρειάζεται “πρωταθλητές”, τόνισε ανοίγοντας τη διαδικτυακή “Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία”

banksnews

Συμβουλευτική Επιτροπή FDA: Όχι στην τρίτη δόση Pfizer για τον γενικό πληθυσμό

banksnews

Βιετνάμ- covid-19: Lockdown επιβλήθηκε στο Ανόι

banksnews