Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Η Goldman Sachs βλέπει τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed φέτος

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, σε συνδυασμό με την αγορά εργασίας που βρίσκεται κοντά στο επίπεδο της πλήρους απασχόλησης, θα αναγκάσει τη Federal Reserve να αυξήσει φέτος τα επιτόκιά της περισσότερο από όσο αναμενόταν μέχρι πρόσφατα, αναφέρει στην τελευταία πρόβλεψή της η Goldman Sachs.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας στη Wall Street, Jan Hatzius, σημειώνει σε σημείωμά του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, πως αναμένει πλέον η Fed να προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη εντός του 2022, ακολουθώντας ακόμη πιο επιθετική πολιτική από αυτήν που υποδήλωσαν τα σχόλια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κατά τη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο.

Το βασικό επιτόκιο της Federal Reserve διατηρείται επί του παρόντος στο εύρος 0%-0,25%, ενώ προσφάτως διαμορφώθηκε γύρω στο 0,08%.

“Η φθίνουσα χαλάρωση της αγοράς εργασίας έχει κάνει τους αξιωματούχους της Fed πιο ευαίσθητους στους ανοδικούς κινδύνους του πληθωρισμού και λιγότερο στους καθοδικούς κινδύνους της ανάπτυξης”, γράφει ο Hatzius, σύμφωνα με το CNBC, και προσθέτει: “Συνεχίζουμε να βλέπουμε αυξήσεις (σ.σ. των επιτοκίων) τον Μάρτιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, όμως πλέον αναμένουμε μια επιπλέον αύξηση τον Δεκέμβριο, ήτοι συνολικά τέσσερις εντός του 2022”.

Η Goldman Sachs μέχρι πρότινος προέβλεπε τρεις αυξήσεις επιτοκίων, ευθυγραμμιζόμενη με την τάση που έδειξαν οι αξιωματούχοι της Fed μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) τον Δεκέμβριο.

Οι εκτιμήσεις της επενδυτικής τράπεζας ότι η Fed θα ακολουθήσει πιο επιθετική πολιτική έρχονται λίγο ημέρες πριν την ανακοίνωση των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό, την Τετάρτη, τα οποία αναμένεται να δείξουν ότι οι τιμές αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Εάν η εκτίμηση της Dow Jones για ετήσιο αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 7,1% σε ετήσια βάση είναι σωστή, όπως σημειώνει το CNBC, θα πρόκειται για τη μεταλύτερη αύξηση του δείκτη από τον Ιούνιο του 1982.

Την ίδια στιγμή, ο Hatzius και άλλοι οικονομολόγοι δεν αναμένουν ότι η Fed θα αποθαρρυνθεί από την επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Αντίθετα, ο Hatzius πιστεύει ότι η Fed όχι μόνο θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά μια ποσοστιαία μονάδα ή κατά 100 μονάδες βάσης το τρέχον έτος, αλλά και ότι θα ξεκινήσει να περιορίζει τον ισολογισμό της, ύψους 8,8 τρισ. δολαρίων. Επικαλείται, μάλιστα, και την αναφορά της προέδρου της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία δήλωσε ότι θα μπορούσε να δει τη Fed να περιορίζει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία μετά την πρώτη ή τη δεύτερη αύξηση

Σημειώνεται ότι μέχρι πριν από μερικούς μήνες, η Fed αγόραζε ομόλογα και ενυπόθηκους τίτλους ύψους 120 δισ. δολαρίων κάθε μήνα, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος στήριξης της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας, το οποίο όμως πλέον μειώνεται και αναμένεται να τερματιστεί τον Μάρτιο.

Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων συνέβαλαν στη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα και διατήρησαν την ομαλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών, χαρίζοντας κέρδη σχεδόν 27% στον S&P 500 για το 2021.

Η Fed πιθανότατα θα επιτρέψει μια παθητική προσαρμογή του ισολογισμού της, αφήνοντας μέρος των ομολόγων της που ωριμάζουν να λήξουν και επανεπενδύοντας τα υπόλοιπα έσοδα της. Πρόκειται για τη διαδικασία της “ποσοτικής σύσφιξης”, ήτοι το αντίθετο του όρου της ποσοτικής χαλάρωσης που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δραστική επέκταση του ισολογισμού της κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών.

Η πρόβλεψη της Goldman είναι σύμφωνη με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, που δίνουν σχεδόν 80% πιθανότητες η πρώτη αύξηση επιτοκίων, στην εποχή της πανδημίας, να υλοποιηθεί τον Μάρτιο και σχεόν σε 50%-50% πιθανότητες να προχωρήσει και σε τέταρτη αύξηση έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το FedWatch Tool της CME. Ορισμένοι επενδυτές της αγοράς συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης, μάλιστα, πιθανότητα 22,7% να υπάρχει και πέμπτη αύξηση επιτοκίων φέτος, ποσοστό διόλου αμελητέο.

Ωστόσο, οι αγορές εκτιμούν ότι το επιτόκιο της Fed θα αυξηθεί έως το 2,04% μέχρι το τέλος του 2026, κάτω από το ανώτατο όριο του 2,5% που ανήλθε κατά τον τελευταίο κύκλο σύσφιξης που ολοκληρώθηκε το 2018.

Related posts

Μ. Σάλλας: Δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε για τα κόκκινα δάνεια

banksnews

Επιπλέον ρευστότητα από την ΕΚΤ, αμετάβλητα τα επιτόκια

banksnews

Αμερικανικές τράπεζες βάζουν στην άκρη $28 δισ. για «κόκκινα δάνεια»

banksnews

Πώς η Eurobank μετατρέπει το κινητό σε POS

banksnews

Ντράγκι: Η Ελλάδα χρειάζεται αύξηση ΑΕΠ, η Ευρώπη εγγύηση καταθέσεων

banksnews

Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το σχέδιο «Ηρακλής»

banksnews

Περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα για τη διοίκηση της Eurobank

banksnews

Τράπεζες: Αναστέλλονται τα stress test του 2020

banksnews

Panetta (ΕΚΤ): Νόμιμο χρήμα θα γίνει πιθανότατα το ψηφιακό ευρώ

banksnews