Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η  Aramco προσλαμβάνει την HSBC και τη Citigroup για την πώληση μετοχών στο Ριάντ

Η Saudi Aramco Base Oil, μονάδα του κρατικού παραγωγού πετρελαίου, όρισε τη Citigroup και την HSBC Holdings Plc για την αρχική δημόσια προσφορά της στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας. 

Η εταιρεία, επίσης γνωστή ως Luberef, σχεδιάζει να πουλήσει 50 εκατομμύρια μετοχές, ή ποσοστό σχεδόν 30%, σύμφωνα με ανακοίνωση. Η τιμή στην οποία όλοι οι συνδρομητές της προσφοράς θα αγοράσουν τις μετοχές θα καθοριστεί μετά την περίοδο δημιουργίας βιβλίων.

Η εταιρεία προσέλαβε την SNB Capital ως επικεφαλής διαχειριστή, χρηματοοικονομικό σύμβουλο, διαχειριστή βιβλίων, παγκόσμιο συντονιστή και ανάδοχο. Ονόμασε επίσης τις Citigroup Saudi Arabia, HSBC Saudi Arabia και Morgan Stanley Saudi Arabia ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους, διαχειριστές, παγκόσμιους συντονιστές και αναδόχους.

Η Αρχή Κεφαλαιαγοράς της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε το σχέδιο δημόσιας εγγραφής της Luberef την περασμένη εβδομάδα. 

Η επιχείρηση διυλιστηρίων, με δραστηριότητες στις βιομηχανικές πόλεις της Σαουδικής Αραβίας, Τζέντα και Γιανμπού, ανήκει κατά 70% στη Saudi Aramco, ενώ το υπόλοιπο κατέχει η τοπική ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων Jadwa Investment. Η προσφορά συνίσταται στην πώληση των μετοχών της Jadwa στη Luberef, ενώ η Saudi Aramco διατηρεί το μερίδιό της. Η προσφορά θα μπορούσε να συγκεντρώσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ανέφερε το Bloomberg τον Ιούνιο.

Ο πλούσιος σε ενέργεια Περσικός Κόλπος υπήρξε φέτος ένα από τα παγκόσμια hotspots των IPO, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν τα μισά έσοδα από τις νέες εισαγωγές μετοχών σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ενώ οι πωλήσεις μετοχών αλλού έχουν στερέψει εν μέσω επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων, οι δείκτες της Μέσης Ανατολής επωφελήθηκαν από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και μόνο στη Σαουδική Αραβία σημειώθηκε ρεκόρ 27 ΑΜΚ φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η Jadwa είχε αποκτήσει τη συμμετοχή της στη Luberef το 2007 από την Exxon Mobil Corp. Η Exxon είχε επενδύσει αρχικά στο διυλιστήριο το 1978.

Η Luberef λειτουργεί δύο εγκαταστάσεις παραγωγής στο Yanbu και την Τζέντα στη δυτική ακτή της Σαουδικής Αραβίας. Παράγει διάφορα βασικά πετρέλαια και υποπροϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλτου, του ναυτιλιακού βαρέος μαζούτ και της νάφθας. Πωλούνται κυρίως στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ινδία. Πωλεί επίσης σε όλη την Ασία, την Αμερική και την Ευρώπη.

Προοπτικές ζήτησης
Η ζήτηση για βασικά έλαια παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μεταξύ 2022 και 2030, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. “Οι προοπτικές ζήτησης για τα βασικά έλαια υποστηρίζονται περαιτέρω από τα ισχυρά μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη στη Σαουδική Αραβία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι οποίες αποτελούν βασικές τελικές αγορές για τη Luberef”.

“Η Luberef θα συνεχίσει να εστιάζει στην επίτευξη ανάπτυξης σε βασικές τελικές αγορές, ειδικά εκεί όπου η δυναμική της αγοράς παρουσιάζει ελκυστικές προοπτικές ζήτησης”, ανέφερε ο Τάρεκ Αλνουϊμ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Luberef, στην ανακοίνωση.

Related posts

Ο Ζελένσκι απευθύνει έκκληση σε Γάλλους δημάρχους να βοηθήσουν την πατρίδα του ώστε να “επιβιώσει τον χειμώνα”

admin

Το Παρίσι καλεί τους Γάλλους που βρίσκονται στο Ιράν να φύγουν αμέσως από τη χώρα

admin

Προφυλακίστηκε ο 69χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία τριών Κούρδων στο Παρίσι

admin

Γερμανία: Ύφεση το 2023 βλέπουν πλέον τα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας

admin

Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας αναπτύσσεται ταχύτατα αλλά αυτή τη φορά δεν εστιάζει μόνο στο πετρέλαιο

admin

Ο Λευκός Οίκος λέει ότι η πρόταση για πυρηνικές συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα παραμένει στο τραπέζι

admin

Ρωσία: Τα γεράκια συσπειρώνονται πίσω από την απόφαση να εγκαταλειφθεί η Χερσώνα

admin

Πλησιάζει η αποστολή γερμανικών Leopard στην Ουκρανία;

admin

Η Λευκορωσία μετακινεί στρατιωτικό εξοπλισμό – Φόβοι για επίθεση στην Ουκρανία

admin