Με τις κυρώσεις της Δύσης να πλήττουν τα έσοδα του ενεργειακού τομέα, η Ρωσία αναζητάει νέες αγορές, προκειμένου να διαθέσει το άφθονο πετρέλαιό της. Και μάλιστα, σε ιδιαιτέρως χαμηλές τιμές, ως απόρροια της καθίζησης της ζήτησης.
Τη συγκεκριμένη ευκαιρία δεν παραλείπει να αξιοποιήσει η Ινδία, η οποία σπεύδει να αγοράσει ολοένα και περισσότερο πετρέλαιο από τη Μόσχα, αδιαφορώντας για το γενικευμένο κύμα κατακραυγής εναντίον του Κρεμλίνου.
Χαρακτηριστική είναι η στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία υποστήριξε ότι παρότι οι πετρελαϊκές εισαγωγές στην Ινδία δεν παραβιάζουν τις υπάρχουσες αμερικανικές κυρώσεις, εντούτοις «υποστηρίζουν τη Ρωσία και την εισβολή στην Ουκρανία».
Υπενθυμίζεται ότι πέραν της Ουάσιγκτον, κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Μόσχας έχουν επιβάλλει τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και το Καναδάς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, συνεχίζει κανονικά τις αγορές.
Ο 3ος μεγαλύτερος αγοραστής
Η Ινδία, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως. Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των ενεργειακών της αναγκών –πάνω από 80%– καλύπτεται από τις εισαγωγές.
Το 2021, η ασιατική χώρα αγόρασε περίπου 12 εκατ. βαρέλια από τη Ρωσία, ένα ποσό που αντιστοιχούσε μόλις στο 2% των συνολικών εισαγωγών. Η πλειονότητα των προμηθειών προήλθε από τις χώρες της Μέσης Ανατολής (Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), ενώ σημαντικές ποσότητες εισήχθησαν από τις ΗΠΑ και τη Νιγηρία.
Τους πρώτους δύο μήνες του 2022, η Ινδία δεν έκανε κάποια εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου. Όμως, όλα άλλαξαν τον Μάρτιο, όταν η Ρωσία προχώρησε σε σημαντικές εκπτώσεις, σε μια προσπάθεια να βρει νέους αγοραστές και να καταστήσει ελκυστικότερο το προϊόν της.
Έτσι, οι παραδόσεις του μήνα έφθασαν τα 2 εκατ. βαρέλια, ενώ τον Απρίλιο αναμένεται να διαμορφωθούν στα 4 εκατ. βαρέλια, ανεβάζοντας τις συνολικές εισαγωγές σε 6 εκατ. βαρέλια μέσα σ’ ένα δίμηνο. Το Νέο Δελχί δε, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Έκπτωση 30 δολαρίων
«Παρότι δεν γνωρίζουμε την ακριβή τιμή αγοράς από τη Ρωσία, η έκπτωση μεταξύ του ρωσικού πετρελαίου και του πετρελαίου Brent έφθασε την προηγούμενη εβδομάδα στα 30 δολάρια ανά βαρέλι» τονίζει ο αναλυτής Ματ Σμιθ, μιλώντας στο BBC.
Οι δύο συγκεκριμένες τιμές (Urals – Brent) συνήθως κυμαίνονταν στα ίδια επίπεδα. Αλλά από τον Μάρτιο, όταν επιβλήθηκαν οι πρώτες κυρώσεις στη Ρωσία και αρκετοί traders σταμάτησαν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, άρχισε να παρατηρείται μια αυξανόμενη απόκλιση, η οποία έφθασε έως το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Ας σημειωθεί ότι η τιμή του Brent εδώ και αρκετές ημέρες κινείται σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, φθάνοντας έως και τα 130 δολάρια ανά βαρέλι.