Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η χρυσοφόρος Ελλάδα

Η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζονται έντονα εξαιτίας του Covid-19. Στη χώρα μας, το μοντέλο που συνδύαζε τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών ως τους πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας δεν είναι πλέον επίκαιρο. Η υγιειονομική κρίση ανέδειξε την ανάγκη να στραφούμε στρατηγικά στην βιομηχανία και εν γένει σε παραγωγικές δραστηριότητες, που ενισχύουν καθοριστικά το ΑΕΠ και την απασχόληση.


2

Ο μεταλλευτικός κλάδος αποτέλεσε κατά την διάρκεια της πανδημίας, τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς, μια σταθερή δύναμη που με υπευθυνότητα και καινοτομία, στάθηκε όρθια, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Παράλληλα, αποτέλεσε παράγοντα αξίας για τις κατά τόπους εθνικές και τοπικές οικονομίες. Ειδικότερα στην Ελλάδα, είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο του 2020 ο δείκτης του κλάδου των ορυχείων και λατομείων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση 21,3% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020. Η επίδοση αυτή συνέβαλε καθοριστικά ώστε η συνολική βιομηχανική παραγωγή στη χώρα να ανακάμψει κατά 3,9% την συγκεκριμένη περίοδο.


3

Επένδυση με πολλαπλά οφέλη
Μεγάλο μερίδιο αυτής της συνεισφοράς οφείλεται στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός που δραστηριοποιείται στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην Βορειονατολική Χαλκιδική.

Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός μέχρι σήμερα ξεπερνά τα $1 δισ., έχοντας αποφέρει €375 εκατ. έσοδα στο ελληνικό κράτος, €747 εκατ. από εξαγωγές, €348 εκατ. σε μισθούς και επιδόματα, €892 εκατ. σε Έλληνες προμηθευτές και περισσότερα από €20 εκατ. σε έργα υποδομής και δράσεις για την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον. Σήμερα, η εταιρεία απασχολεί 1.650 εργαζόμενους, με 9 στους 10 να προέρχονται από τον Δήμο Αριστοτέλη.


4

Ανάπτυξη και περιβάλλον

Οι επενδύσεις στα μεταλλεία και τα ορυχεία μπορούν να εξασφαλίσουν τεράστια οφέλη για την οικονομία της χώρας και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Μία ανάπτυξη, όμως, που θα πρέπει να ακολουθεί πάντα τους περιβαλλοντικούς κανόνες. Για τον λόγο αυτό τα Μεταλλεία Κασσάνδρας διαθέτουν πάνω από 400 σταθμούς που ελέγχουν το περιβάλλον, τον αέρα, τον θόρυβο και τα υπόγεια νερά και έχουν καθαρίσει την περιοχή από εκατομμύρια τόνους καταλοίπων από χρήσεις προηγούμενων δεκαετιών, που δεν συνοδευόντουσαν από τη σημερινή περιβαλλοντική ευαισθησία, τις σύγχρονες πρακτικές και αντιλήψεις, αλλά και την νομοθεσία εκείνη που πλέον προτάσσει την προστασία του περιβάλλοντος ως απαραίτητη προϋπόθεση βιομηχανικής δραστηριότητας. Έτσι, η Ελληνικός Χρυσός υλοποιεί το δικό της «Green Deal» συμπλέοντας με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.


5

Ταμείο αρωγής

Ταυτόχρονα, δείχνοντας εμπράκτως τη στήριξή της στην εθνική προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, η Ελληνικός Χρυσός, ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα του κράτους και προχώρησε σε έκτακτες δράσεις τόσο σε επίπεδο περιφέρειας, όσο και σε επίπεδο δήμων. Έτσι, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, συνέστησε έκτακτο ταμείο αρωγής προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις πρωτοβουλίες της, τόσο για την υποστήριξη του υγειονομικού έργου που εκπονεί ο Δήμος Αριστοτέλη, όσο και για την ενίσχυση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Από δωρεές που αφορούν στην κάλυψη του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού δημόσιων Νοσοκομείων έως απολυμάνσεις σε σχολεία, δημοτικά και δημόσια κτήρια του Δήμου Αριστοτέλη, η Ελληνικός Χρυσός διέθεσε πολύ σημαντικούς πόρους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στη χώρα μας, συνδράμοντας την κρατική μέριμνα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο banksnews-.gr

Related posts

Πανδημία ελλείψεων στην αγορά: Έμποροι αυτοκινήτων χωρίς αυτοκίνητα, καταστήματα αθλητικών με λιγοστά είδη

banksnews

Συν-Εργασία: Τίτλοι τέλους για το μηχανισμό, πότε λήγει η προθεσμία για δηλώσεις

banksnews

Απαλλάσσονται από κάθε φόρο τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα των ενστόλων

banksnews

Αλλάζουν τα κίνητρα για πλαστικό χρήμα – Πού και πώς «χτυπά» η Εφορία

banksnews

ΟΠΕΚΑ: Πότε πληρώνονται 16 επιδόματα σε 1,6 εκατ. δικαιούχους

banksnews

Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,53% μετά το άνοιγμα

banksnews

Αναδρομικά: Πότε πιστώνονται – Τι περιμένουν οι διπλοσυνταξιούχοι

banksnews

Τα προϊόντα ΠΟΠ και η Diet Coke: Βέτο Βορίδη στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας

banksnews

Καπνοβνιομηχανία Καρέλια: Η απάντηση της εταιρείας για την απόφαση του ΣτΕ και τον καταλογισμό φόρων άνω των 4,6 εκατ. ευρώ

banksnews