Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η χούντα του Μάλι ετοιμάζεται να δώσει “πράσινο φως” στους Ρώσους μισθοφόρους της Wagner

Όλο και πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα έρχεται μια συμφωνία που θα επιτρέψει σε Ρώσους μισθοφόρους να πατήσουν πόδι και να δραστηριοποιηθούν στο Μάλι, επεκτείνοντας τη ρωσική επιρροή στις υποθέσεις ασφαλείας στη Δυτική Αφρική και προκαλώντας οργή από την πρώην αποικιακή δύναμη, τη Γαλλία, ανέφεραν επτά διπλωματικές πηγές και πηγές ασφαλείας στο Reuters.

Το Παρίσι έχει ξεκινήσει μια διπλωματική προσπάθεια για να εμποδίσει τη στρατιωτική χούντα στο Μάλι από το να εφαρμόσει τη συμφωνία, η οποία θα επέτρεπε στον ρωσικό ιδιωτικό στρατό, τον όμιλο Wagner, να δραστηριοποιηθεί στην πρώην γαλλική αποικία, ανέφεραν οι πηγές. Αυτή είναι ακόμα μία περίσταση στην οποία αποκαλύπτεται το πώς Τουρκία, Ρωσία και Κίνα “απωθούν” αργά και σταθερά τους Ευρωπαίους από τη Β. Αφρική.

Μια ευρωπαϊκή πηγή που παρακολουθεί τη Δυτική Αφρική και μια πηγή ασφαλείας στην περιοχή είπαν ότι θα μπορούσαν να εμπλακούν τουλάχιστον 1.000 μισθοφόροι. Δύο άλλες πηγές πιστεύουν ότι ο αριθμός είναι μικρότερος, αλλά δεν έδωσαν στοιχεία.

Τέσσερις πηγές ανέφεραν ότι ο Όμιλος Wagner θα πάρει ως πληρωμή περί τα 10,8 εκατ. δολάρια το μήνα για τις υπηρεσίες του. Μια πηγή ασφαλείας που εργάζεται στην περιοχή είπε ότι οι μισθοφόροι θα εκπαιδεύσουν τον στρατό του Μάλι και θα παρέχουν προστασία σε ανώτερους αξιωματούχους. Όλα αυτά την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητά “παράθυρο” για να μπει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Πιθανό εμπόδιο στην μάχη κατά της τρομοκρατίας

Η διπλωματική επίθεση της Γαλλίας, ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές, περιλαμβάνει την αναζήτηση βοήθειας από εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, για να πείσουν τη χούντα του Μάλι να μην προχωρήσει στη συμφωνία. Επίσης περιλαμβάνει την αποστολή ανώτερων διπλωματών στη Μόσχα και το Μάλι για συνομιλίες.

Η Γαλλία ανησυχεί ότι η άφιξη Ρώσων μισθοφόρων θα υπονόμευε την αντιτρομοκρατική της επιχείρηση εδώ και δεκαετίες εναντίον της Αλ Κάιντα και των ανταρτών που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή του Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής, τη στιγμή που επιδιώκει να μειώσει την αποστολή της στο Μπαρκάν, που ανέρχεται σε 5.000 άτομα, ώστε να την αναδιαμορφώσει φέρνοντας περισσότερα μέλη από Ευρωπαίους εταίρους, ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές. Και τούτο, καθώς η Γαλλία προσπαθεί να απωθήσει την επέλαση και της Τουρκίας στο Σαχέλ.

“Επομένως, μια παρέμβαση αυτού του παράγοντα θα ήταν ασυμβίβαστη με τις προσπάθειες των εταίρων του Μάλι σε Σαχέλ και διεθνώς που συμμετείχαν στον Συνασπισμό για το Σαχέλ για την ασφάλεια και την ανάπτυξη της περιοχής”, είπε η πηγή.

Εκπρόσωπος του ηγέτη της χούντας του Μάλι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Αύγουστο του 2020, είπε ότι δεν είχε πληροφορίες για μια τέτοια συμφωνία: “Αυτές είναι φήμες. Οι αξιωματούχοι δεν σχολιάζουν τις φήμες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Μπάμπα Σισέ, ο οποίος αρνήθηκε περαιτέρω σχόλια.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Μάλι δήλωσε: “Η κοινή γνώμη στο Μάλι είναι υπέρ της μεγαλύτερης συνεργασίας με τη Ρωσία, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης ασφάλειας. Αλλά καμία απόφαση (σχετικά με τη φύση αυτής της συνεργασίας) δεν έχει ληφθεί”.

Η παρουσία των μισθοφόρων θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση του Μάλι από τους διεθνείς εταίρους και τις συμμαχικές εκπαιδευτικές αποστολές που βοήθησαν στην ανοικοδόμηση του στρατού του Μάλι, ανέφεραν τέσσερις πηγές ασφαλείας και διπλωματικές πηγές.

Αντιπαλότητα στην Αφρική

Η ύπαρξη Ρώσων μισθοφόρων στο Μάλι θα ενίσχυε την προσπάθεια της Ρωσίας για παγκόσμιο κύρος και επιρροή και θα αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας για το ανακάτεμα της τράπουλας της Αφρικής, όπως έχει ήδη αρχίσει να γίνεται, ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές.

Περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι που έχουν δεσμούς με τον όμιλο Wagner έχουν προηγουμένως πει στο Reuters ότι έχουν πραγματοποιήσει μυστικές αποστολές μάχης για λογαριασμό του Κρεμλίνου στην Ουκρανία και τη Λιβύη και τη Συρία. Οι ρωσικές αρχές αρνούνται ότι οι μισθοφόροι της Wagner εκτελούν τις εντολές τους.

Η στρατιωτική χούντα του Μάλι δήλωσε ότι θα επιβλέψει τη μετάβαση στη δημοκρατία που θα οδηγήσει σε εκλογές τον Φεβρουάριο του 2022.

Καθώς οι σχέσεις με τη Γαλλία επιδεινώθηκαν, η στρατιωτική χούντα του Μάλι αύξησε τις επαφές με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Σάντιο Καμαρά που επισκέφθηκε τη Μόσχα και παρέστη σε ασκήσεις στις 4 Σεπτεμβρίου. Ανώτερη πηγή του υπουργείου Άμυνας του Μάλι είπε ότι η επίσκεψη έγινε “στο πλαίσιο της συνεργασίας και της στρατιωτικής βοήθειας” και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν είχε συναντήσει τον Καμαρά κατά τη διάρκεια ενός διεθνούς στρατιωτικού φόρουμ και “συζήτησε λεπτομερώς έργα αμυντικής συνεργασίας, καθώς και θέματα περιφερειακής ασφάλειας που σχετίζονται με τη Δυτική Αφρική”. Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο κορυφαίος Αφρικανός διπλωμάτης του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Κριστόφ Μπιγκότ, στάλθηκε στη Μόσχα για συνομιλίες στις 8 Σεπτεμβρίου με τον Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, τον επικεφαλής του Πούτιν για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την επίσκεψη.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Γκρίζα φάλαινα του Ειρηνικού έχασε τον δρόμο της και βρέθηκε στις ακτές της Γαλλίας στη Μεσόγειο

banksnews

Βild: Σενάρια για μετεκλογικό “κίνδυνο πραξικοπήματος” κατά του Λάσετ

banksnews

BHP Group: Πουλάει τα πετρελαϊκά της assets στην Woodside

banksnews

Ινδία: Ως 37.000 κρούσματα κορονοϊού αναμένει το Νέο Δελχί

banksnews

Τέσσερις μήνες φυλακή για το χαστούκι στον Μακρόν

banksnews

Eli Lilly: Παραιτήθηκε λόγω “ανάρμοστης” συμπεριφοράς ο CEO

banksnews

Πίνακας που ζωγράφισε ο Τσόρτσιλ και δώρισε στον Ωνάση βγαίνει σε δημοπρασία

banksnews

Τιχανόφσκαγια: ΕΕ, Βρετανία και ΗΠΑ να πιέσουν από κοινού τον Λουκασένκο

banksnews

Η Ισπανία περιορίζει το εμβόλιο της AstraZeneca στους κάτω των 55 ετών

banksnews