Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τράπεζα της Αγγλίας και o Bρετανός ΥΠΟΙΚ θα εντείνουν τον αγώνα κατά του πληθωρισμού

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Βρετανίας σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στον πληθωρισμό, καθώς ετοιμάζονται να χορηγήσουν μια σκληρή δόση “φαρμάκου” σε μια εποχή που η κρίση του κόστους ζωής επιβαρύνει την ανάπτυξη και τους καταναλωτές, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον μαζί με την Τράπεζα της Αγγλίας αυτή την εβδομάδα σηματοδότησαν την ετοιμότητα να αυξήσουν τα επιτόκια με πρωτοφανή ρυθμό για να συγκρατήσουν τις τιμές, οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά εκτίναξης πάνω από 11% φέτος. 

Οι παρατηρήσεις του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας υποδηλώνουν μια αλλαγή της πολιτικής έμφασης από τη στήριξη της ανάπτυξης στην αποτροπή του πληθωρισμού που διαρρέει στους μισθούς και πυροδοτεί ένα σπιράλ τιμών τύπου δεκαετίας του 1970. 
Οι κινήσεις ακολουθούν τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ από το 1994 και τις εκκλήσεις προς την BOE να εντείνει τη νομισματική της σύσφιξη.

“Η ρητορική ανέβηκε μια βαθμίδα, με την Τράπεζα να λέει ότι ίσως χρειαστεί να δράσει “δυναμικά” αν χρειαστεί”, δήλωσε ο George Buckley, οικονομολόγος της Nomura Holdings Inc. στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τζόνσον έχει εκφράσει ανησυχίες για τον πληθωρισμό τις τελευταίες εβδομάδες και επανήλθε στο θέμα τη Δευτέρα, προειδοποιώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς μια δύσκολη περίοδο. 

“Βλέπουμε τις επιπτώσεις του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο να πλήττουν αυτή τη χώρα, όπως και παντού αλλού”, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση στην Κορνουάλη. “Έχουμε μια πληθωριστική διόγκωση των τιμών που πρέπει να ξεπεράσουμε”.

Η BOE ενώνεται με τους ομολόγους της στις ΗΠΑ και την Ελβετία στην αύξηση των επιτοκίων τις τελευταίες 24 ώρες
Την Τρίτη, κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Η BOE αύξησε την Πέμπτη το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς της κατά μία τέταρτη μονάδα στο 1,25%, το υψηλότερο από το 2009, και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό σύσφιξης στην επόμενη συνεδρίασή της τον Αύγουστο. 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της BOE Huw Pill πρότεινε την Παρασκευή ότι περαιτέρω ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των μισθών ή των τιμών των καταστημάτων θα μπορούσε να οδηγήσει την τράπεζα σε αύξηση του επιτοκίου κατά μισή μονάδα. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η BOE θα προβεί σε αρκετές υπερμεγέθεις αυξήσεις φέτος, φέρνοντας το βασικό επιτόκιο στο 3%.

Η οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο
Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ κατέστησε σαφές ότι αναμένει από τους διαμορφωτές των επιτοκίων να θέσουν υπό έλεγχο τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

“Γνωρίζω και αναμένω ότι θα λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να επαναφέρετε τον πληθωρισμό στο στόχο και να διασφαλίσετε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθερά εδραιωμένες”, έγραψε ο Σούνακ στην επιστολή του προς την BOE.

Η ανταλλαγή επιστολών απαιτείται μετά από συνεδριάσεις καθορισμού των επιτοκίων όταν ο πληθωρισμός απέχει περισσότερο από 1 μονάδα από τον στόχο του 2%. Ο πληθωρισμός είναι σήμερα 9% και η BOE αναμένει ότι θα αυξηθεί περισσότερο.

Η προοπτική για τα επιτόκια ήρθε παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε το τρίμηνο έως τον Ιούνιο και τις ενδείξεις ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη καταρρέει.

Η κλίμακα δράσης που αναμένουν οι αγορές είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη ιστορία της BOE. Η τράπεζα δεν έχει αυξήσει ποτέ τα επιτόκια κατά περισσότερο από μία τέταρτη μονάδα σε μία μόνο συνεδρίαση στα 25 χρόνια ανεξαρτησίας της.

Υπήρξε μια αισθητά γερακίσια μετατόπιση στο σύνολο της επιτροπής χάραξης πολιτικής, με δύο μέλη που ήταν διστακτικά για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων τώρα να υπογράφουν την “δυναμική” καθοδήγηση. Ο Pill δήλωσε την Παρασκευή στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η παλιά καθοδήγηση ήταν “λίγο μπαγιάτικη”.
Ενίσχυσε επίσης το μήνυμα ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι υψίστης σημασίας, λέγοντας: “Εάν δούμε περισσότερες ενδείξεις ότι το σημερινό υψηλό επίπεδο πληθωρισμού ενσωματώνεται στην τιμολογιακή συμπεριφορά των επιχειρήσεων, στη συμπεριφορά των επιχειρήσεων και των εργαζομένων όσον αφορά τον καθορισμό των μισθών, τότε αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα για την πιο επιθετική δράση”. 

Όλη η προσοχή φαίνεται τώρα να επικεντρώνεται στο να μην χάσουν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό την άγκυρα του 2%. Οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες είναι “κοντά στο υψηλό ρεκόρ τους”, δήλωσε η BOE την Πέμπτη και “οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προσδοκίες παραμένουν πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους τους”.

Η επιστολή του Σουνάκ ήταν αξιοσημείωτα πιο ουσιαστική από τις προηγούμενες ανταλλαγές, με σαφή ανησυχία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτος. 

“Είναι επιτακτική ανάγκη να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο και να τον διατηρήσουμε εκεί αγκυροβολημένο”, έγραψε η καγκελάριος.

Αντικατέστησε επίσης την ευχάριστη φράση, “Καλωσορίζω την πρόθεση της επιτροπής να λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα” με μια πιο διδακτική, “Καλωσορίζω ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει αποφασιστικά και σταθερά μέτρα για να το επιτύχει αυτό”.

Η BOE δέχεται πιέσεις να κινηθεί ταχύτερα και σκληρότερα, με αρκετούς βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος να την επικρίνουν πρόσφατα επειδή επέτρεψε στις τιμές να εκτοξευθούν προς τα πάνω και πολλούς οικονομολόγους να υποστηρίζουν ότι ήταν πολύ αργή για να αντιδράσει. 

Ο Μελ Στράιντ, πρόεδρος της διακομματικής Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων, δήλωσε ότι ορισμένες από τις επικοινωνίες της Μπέιλι ήταν “αδέξιες”.

Ο Πιλ δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η BOE δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τις άμεσες βραχυπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις. 

“Ξέρουμε ότι πρόκειται να αυξηθεί λόγω των κινήσεων των τιμών της ενέργειας και άλλων πραγμάτων που δεν μπορούμε πραγματικά να περιορίσουμε βραχυπρόθεσμα”.

Related posts

Λε Μερ: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, κόστους ζωής και ενέργειας

admin

Χωρίς καταδίκη της Ρωσίας η κοινή δήλωση από τη συνάντηση Μπάιντεν με ηγέτες της ASEAN

admin

Γερμανία: Νέους περιορισμούς βλέπει το φθινόπωρο ο ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν

admin

Κορονοϊός: Η Ιαπωνία θα άρει στο τέλος Σεπτεμβρίου την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

admin

Constellation Brands: Υψηλότερες του αναμενόμενου οι πωλήσεις στο α΄ τρίμηνο

admin

ΕMΑ: Έγκριση δύο θεραπειών κατά της Covid-19, βασισμένων σε μονοκλωνικά

admin

ETUC: Οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων απειλούν να επιδεινώσουν τη φτώχεια σε όλη την ΕΕ

admin

TomTom: Ανακοίνωσε ζημιές στο τρίμηνο, προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της έλλειψης ημιαγωγών

admin

Κουλέμπα: “Λάθος της Γερμανίας να απογορεύσει τα ουκρανικά σύμβολα σε διαδήλωση στο Βερολίνο”

admin