Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Συρία έχασε τα δικαιώματα ψήφου στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων

Η Συρία απώλεσε σήμερα τα δικαιώματα ψήφου στον οργανισμό επιτήρησης των χημικών όπλων μετά τη διαπίστωση ότι συριακές δυνάμεις έκαναν επανειλημμένα χρήση δηλητηριωδών αερίων στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Η πλειονότητα των χωρών που ψήφισε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ο οποίος εδρεύει στη Χάγη, υποστήριξε μια απόφαση να ανασταλούν αμέσως τα προνόμια της Συρίας στην υπηρεσία.

Η πρόταση κατατέθηκε από 46 από τις 193 χώρες μέλη της διοικούσας Συνέλευσης των Κρατών Μερών του ΟΑΧΟ, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πέρασε με 87 ψήφους υπέρ και 15 κατά, πληρώντας την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Υπήρξαν 34 αποχές από τις 136 χώρες που έλαβαν μέρος.

Το Ιράν, η Ρωσία και η Συρία ήταν ανάμεσα στις χώρες που καταψήφισαν.

Αν και ευρέως συμβολική, η κίνηση στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα στη Συρία ότι οι παραβιάσεις της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα του 1997, η οποία απαγορεύει κάθε χρήση χημικών στο πεδίο της μάχης, δεν θα γίνει αποδεκτή.

Έστειλε “ένα σαφές ‘όχι’ εναντίον της συνεχιζόμενης χρήσης και κατοχής χημικών όπλων”, έγραψε σε ένα τουίτ ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας στον ΟΑΧΟ.

Έρευνες που διεξήγαγαν τα Ηνωμένα Έθνη και η ειδική Ομάδα Έρευνας και Ταυτοποίησης του ΟΑΧΟ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τον νευροτοξικό παράγοντα σαρίν και βόμβες χλωρίου σε επιθέσεις από το 2015 έως το 2018 οι οποίες σύμφωνα με τους ερευνητές προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό χιλιάδων ανθρώπων.

Η Συρία και ο στρατιωτικός σύμμαχός της, η Ρωσία, έχουν αρνηθεί κατ΄επανάληψη τη χρήση χημικών όπλων στη διάρκεια του πολέμου, που μετέτρεψε μια υπηρεσία που ήταν κάποτε τεχνική σε πεδίο διενέξεων ανάμεσα σε αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις και οδήγησε σε αδιέξοδο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας;

banksnews

Bailey (BoE): Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου διανύει μια πολύ δύσκολη περίοδο

banksnews

Πηγή ΕΕ: Προοδευτική ατζέντα με Τουρκία, πρέπει όμως να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση

banksnews

Τουλάχιστον 70 νεκροί από τη Δευτέρα μετά το ξέσπασμα εχθροπραξιών μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

banksnews

ΠΟΥ: Εντός των ερχόμενων εβδομάδων οι αποφάσεις για τα εμβόλια των Pfizer, Moderna, AstraZeneca

banksnews

Η Ρωσία καλύπτει τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν σε εμβόλια Sputnik-V στην Αγία Πετρούπολη

banksnews

Νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ – και με τη “βούλα” της Γερουσίας – ο απόστρατος στρατηγός Λόιντ Όστιν

banksnews

Yπέρ της διακοπής εξαγωγών εμβολίων από την ΕΕ ο Μάνφρεντ Βέμπερ

banksnews

Προσφορές 110 δισ. ευρώ συγκέντρωσε για το πρώτο 10ετές ομόλογο που εκδίδει επί Ντάγκι η Ιταλία

banksnews