Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία στρέφεται στην “πολεμική οικονομία”

Η κρατική Δούμα ενέκρινε την Τρίτη δύο νομοσχέδια που παρέχουν στο Κρεμλίνο την εξουσία να υποχρεώνει επιχειρήσεις της χώρας να προμηθεύουν τον ρωσικό στρατό και τους υπαλλήλους τους να εργάζονται υπερωριακά προκειμένου να στηρίξουν την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ δήλωσε μιλώντας στο κοινοβούλιο ότι οι κινήσεις αυτές σχετίζονται με την ανάγκη στήριξης του στρατού σε μια περίοδο κατά την οποία η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει “κολοσσιαίες πιέσεις λόγω των κυρώσεων” από τη Δύση, τέσσερις και πλέον μήνες μετά την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Ο φόρτος για την αμυντική βιομηχανία έχει αυξηθεί σημαντικά. Προκειμένου να διασφαλιστεί η προμήθεια όπλων και πυρομαχικών είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η δραστηριότητας του στρατιωτικό-βιομηχανικού μηχανισμού και των επιχειρήσεων που αποτελούν κρίκους στην αλυσίδα συνεργασίας”, πρόσθεσε ο Μπορίσοφ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το ένα από τα δύο νομοσχέδιο -το οποίο εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση από την Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου- αναφέρει ότι το κράτος μπορεί να επιβάλει “ειδικά οικονομικά μέτρα” κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, απαιτώντας από τις επιχειρήσεις να προμηθεύουν με αγαθά και υπηρεσίες τον στρατό κατ’ απαίτηση της ρωσικής κυβέρνησης.

Επεξηγηματική σημείωμα που επισυνάπτεται στο νομοσχέδιο αναφέρει ότι ο στρατός έχει ανάγκη υλικών και επισκευής όπλων προκειμένου να συνεχίσει την εκστρατεία του στην Ουκρανία.

“Η ανάγκη άμεσης εκπλήρωσης αυτών των απαιτήσεων, ειδικά υπό το πρίσμα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και νομικών προσώπων της χώρας, απαιτεί από εμάς να εστιάσουμε προσωρινά τις προσπάθειές μας σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας (…) και να οργανώσουμε την παροχή πόρων προς την κρατική άμυνα”, επισημαίνει ακόμη το επεξηγηματικό σημείωμα του νομοσχεδίου.

Το δεύτερο νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε επίσης σε πρώτη ανάγνωση, προβλέπει τροποποιήσεις στην εργατική νομοθεσία, οι οποίες παρέχουν στην κυβέρνηση το δικαίωμα να ρυθμίζει το ωράριο εργασίας και να καθορίζει τα ρεπό των εργαζομένων σε συγκεκριμένες εταιρείες.

Στη πράξη, αυτό σημαίνει ότι το Κρεμλίνο θα μπορεί να υποχρεώνει τους υπαλλήλους των εν λόγω επιχειρήσεων που προμηθεύουν τον ρωσικό στρατό να εργάζονται και τη νύχτα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ακόμη και χωρίς τη λήψη της άδειας έτους.

Αμφότερα τα νομοσχέδια τέθηκαν προς ψήφιση στην Κρατική Δούμα από τη ρωσική κυβέρνηση. Προτού καταστούν βέβαια νόμοι του κράτους, πρέπει να εγκριθούν σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση, να επανεξεταστούν από την άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου και τέλος να υπογραφούν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Related posts

Τουρκία: Δημοσιογράφοι του Bloomberg αθωώθηκαν για άρθρο τους σχετικά με τη νομισματική κρίση του 2018

banksnews

ΗΑΕ: Η κρατική εταιρία επενδύσεων ADQ θα επενδύσει $10 δισ. σε Αίγυπτο και Ιορδανία

banksnews

Κροατία: Πατέρας φέρεται να δολοφόνησε τα τρία ανήλικα παιδιά του

banksnews

Γάζα: 41 τραυματίες σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό κατά μήκος του φράκτη

banksnews

Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

banksnews

Κρίση Πολωνίας-Λευκορωσίας: Πρόκειται για την “μεγαλύτερη απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ευρώπης”, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός

banksnews

Οι επικεφαλής των δύο θρησκειών της Αιγύπτου κάνουν έκκληση για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής κρίσης

banksnews

Κοινή διακήρυξη Μολδαβίας, Γεωργίας και Ουκρανίας για την ένταξή τους στην ΕΕ

banksnews

Προς “αναθέρμανση” η συμφωνία Τουρκίας, Γαλλίας, Ιταλίας για πυραυλικό σύστημα

banksnews