Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Νότια Αφρική αισθάνεται ότι “τιμωρείται” επειδή οι επιστήμονές της εντόπισαν την παραλλαγή Όμικρον

Η Νότια Αφρική, οι κάτοικοι της οποίας έχουν γίνει “ανεπιθύμητα πρόσωπα” σε όλον τον κόσμο, αφού οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν μια ανησυχητική παραλλαγή του νέου κορονοϊού, αισθάνεται ότι “τιμωρείται” και της επιφυλάσσεται άδικη αντιμετώπιση επειδή οι επιστήμονες της σήμαναν τον παγκόσμιο συναγερμό.

Η κυβέρνηση κατήγγειλε τον στιγματισμό του “αγγελιαφόρου κακών ειδήσεων”, όπως έκαναν και πάρα πολλοί χρήστες του διαδικτύου, ανήσυχοι και εξοργισμένοι από τις εξελίξεις.

Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ισοδυναμούς “με τιμωρία της Νότιας Αφρικής για τις προηγμένες δυνατότητες που έχει όσον αφορά την αλληλούχηση του γονιδιώματος και την ικανότητά της να εντοπίζει γρηγορότερα τις νέες παραλλαγές”, εκτιμά η κυβέρνηση σήμερα, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του εντοπισμού της παραλλαγής Όμικρον.

“Η επιστημονική αριστεία θα πρέπει να χειροκροτείται και όχι να τιμωρείται”, υπογράμμισε.

“Νέες παραλλαγές εντοπίζονται και σε άλλες χώρες. Καμία από αυτές δεν έχει κάποια σχέση με τη νότια Αφρική. Να σημειώσουμε ότι οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτές τις χώρες είναι ριζικά διαφορετικές από εκείνη που επιφυλάχθηκε στις χώρες της νότιας Αφρικής” σχολίασε ο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε να μην εφαρμοστούν ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της νέας παραλλαγής, αλλά δεν εισακούστηκε.

Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής, από χθες το βράδυ κατήγγειλε τις “δρακόντειες” αντιδράσεις και τον “πανικό” πολλών χωρών που έκλεισαν αμέσως τα σύνορά τους, χωρίς να γνωρίζουν καν πόσο επικίνδυνη είναι η Όμικρον. “Ορισμένοι ηγέτες αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους για ένα παγκόσμιο πρόβλημα”, είπε ο Τζο Φάαλα.

Η Πρετόρια ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα περιοριστικά μέτρα “στις οικογένειες, τον τομέα του τουρισμού, τις επιχειρήσεις”. Παράλληλα όμως, μπορεί να ωθήσουν άλλες χώρες να μην ανακοινώνουν τον εντοπισμό νέων παραλλαγών, από τον φόβο ότι θα “τιμωρηθούν”.

“Καμιά φορά τιμωρούμαστε επειδή επιδεικνύουμε διαφάνεια και κάνουμε γρήγορα πράγματα” ανέφερε ο ιολόγος Τούλιο ντε Ολιβέιρα, η ομάδα του οποίου ανακάλυψε τη νέα παραλλαγή. Ο Βραζιλιάνος ερευνητής, που ζει μόνιμα στη Νότια Αφρική, επισήμανε ότι οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις “από επιστημονικής άποψης δεν έχουν νόημα” για την καταπολέμηση της Covid-19. Υπενθύμισε ότι και οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει τέτοια απαγόρευση στην Κίνα, στην αρχή της πανδημίας, αλλά στη συνέχεια βρέθηκαν να καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

ΕΕ: H αντιμετώπιση της πανδημίας, η κλιματική αλλαγή και η Ρωσία τα βασικά θέματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής

banksnews

Βουλγαρία: Δήμοι κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις

banksnews

ΗΠΑ: Ο Αντονι Μπλίνκεν “ανησυχεί σοβαρά” για τις ενέργειες και την ρητορική της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία

banksnews

Γερμανία: Ξανά πάνω από 1.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

banksnews

Γερμανία: Περιορίζει τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer για να αυξήσει της Moderna που λήγουν

banksnews

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα μεγέθη της Salesforce στο β’ τρίμηνο

banksnews

Νότια Αφρική: Στους 212 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τα βίαια επεισόδια

banksnews

Ο πιλότος της Ryanair ήταν υποχρεωμένος να προσγειωθεί στο Μινσκ, λένε ειδικοί στην ασφάλεια πτήσεων

banksnews

Ιταλία: Επιστροφή τεσσάρων εκατομμυρίων μαθητών στα θρανία από αύριο

banksnews