Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Η νιρβάνα των αγορών

Η νιρβάνα των αγορών

Παρά τα όσα εξωπραγματικά συμβαίνουν στις ΗΠΑ, οι χρηματιστηριακές αγορές εμφανίζουν μια απαράμιλλη ηρεμία, που όμως δεν πρέπει να παρερμηνεύεται, γιατί τα αίτια του διχασμού της αμερικανικής κοινωνίας παραμένουν ισχυρά. Οι χθεσινές εικόνες που έκαναν τον γύρω της υφηλίου, θα έχουν σοβαρές μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις σε πολικό-οικονομικό, όσο  και σε κοινωνικό επίπεδο σε παγκόσμια κλίμακα.

Ως αναφορά την βραχυχρόνια εικόνα, η ψυχραιμία που επέδειξαν οι αγορές, οφείλεται στην κεκτημένη ανοδική τάση. Κυρίως όμως οφείλεται στη διαφαινόμενη ομαλή μετάβαση εξουσίας αλλά & στον έλεγχο της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς, που θα βοηθήσει τον νέο πρόεδρο να εφαρμόσει το πρόγραμμα του χωρίς εκπτώσεις. Χρειάζεται όμως αυξημένη προσοχή, γιατί ο νέος πρόεδρος έρχεται και με ένα διαφορετικό οικονομικό πρόγραμμα, με αυξημένους φόρους και κοινωνικές δαπάνες. Επιπλέον έχουν αρχίσει να εμφανίζονται κα αρνητικές τεχνικές αποκλίσεις κυρίως στις τεχνολογικές εταιρίες.

Ως αναφορά την Ελληνική αγορά, η εναλλαγή πρωταγωνιστών συνεχίζεται, με βασικό στόχο την διατήρηση της αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα. Σημερινοί πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν τα Διυλιστήρια, που συνεχίζουν την τεχνική αντίδραση τους από τα πρόσφατα χαμηλά. Αντίθετα οι τραπεζικές μετοχές, προς το παρόν αδυνατούν να εγγράψουν νεώτερα υψηλά, εμφανίζοντας ελαφρά κόπωση.

Μεσομακροπρόθεσμα η τάση συνεχίζει να παραμένει ανοδική και δεν απειλείται. Όμως τασικά τεχνικά εργαλεία εμφανίζουν, τόσο στους βασικούς Δείκτες όσο και σε αρκετές μετοχές, πρώιμα σημάδια αδυναμίας, φέρνοντας μια πιθανή διορθωτική κίνηση εγγύτερα. Επιπρόσθετα έχουν προσεγγιστεί σημαντικές αντιστάσεις και θα χρειαστούν πρόσθετα καύσιμα, για έγκυρη διάσπαση των 850 μονάδων του ΓΔ  & συνέχιση της ανοδικής κίνησης.

Τυχόν διορθωτική κίνηση θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για όσους πούλησαν ή δεν επιβιβάστηκαν στο 1ο ανοδικό κύμα. Οι κινητοί Μέσοι όροι 25, 50 & 200 ημερών, σηματοδοτούν  τους  εύκολους τεχνικούς οδηγούς, σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να τοποθετηθεί στην αγορά.

Σε συνεννόηση πάντα με τους επενδυτικούς μας συμβούλους, καταστρώνουμε τις αντίστοιχες στρατηγικές, επιλέγοντας τα επίπεδα τιμών, αλλά κυρίως τις μετοχές που πληρούν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, διοικούνται δε ιστορικά από αξιόπιστο management..

Υπενθυμίζουμε ότι η κερδοφόρα παραμονή μας στις αγορές προσομοιάζει με αγώνα αντοχής & όχι ταχύτητας, συνεπώς η υπομονή και η μακροπρόθεσμη στρατηγική αποτελούν τα ασφαλέστερα εργαλεία μας..

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Related posts

Χ.Α.: Ανοδική εκτόνωση στη χθεσινή συνεδρίαση

banksnews

Mytilineos: Η Gioralex Holdings Limited αγόρασε μετοχές αξίας 109.314,79 ευρώ

banksnews

Intrakat: Στα €22,51 εκατ. το μετοχικό κεφάλαιο μετά την ΑΜΚ

banksnews

Creta Farms: Δεν σηκώνει άλλη αναβολή η διάσωση

banksnews

ΟΠΑΠ: Ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών από την επανεπένδυση μερίσματος

banksnews

Entersoft: «Πράσινο φως» για την εισαγωγή των μετοχών στο Χ.Α.

banksnews

Η νέα εικόνα της αγοράς ενέργειας και η επενδυτική προσέγγιση

banksnews

Οι 8 εισηγμένες που αναζητούν λύσεις και οι λευκοί ιππότες που εμφανίσθηκαν

banksnews

Αναμένονται ανοδικές διαθέσεις στη συνεδρίαση του Χ.Α.

banksnews