Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μάλτα αφαιρέθηκε από τη “γκρίζα λίστα” της Ομάδας Χρηματοπιστωτικής Δράσης, προστέθηκε το Γιβραλτάρ

Η Ομάδα Χρηματοπιστωτικής Δράσης (FATF /GAFI) ανακοίνωσε σήμερα ότι αφαίρεσε τη Μάλτα από τη “γκρίζα” λίστα των χωρών που τίθενται υπό αυξημένη επιτήρηση λόγω, κυρίως, της έκθεσής τους στο ξέπλυμα χρήματος, και πρόσθεσε σε αυτήν το Γιβραλτάρ.

Η Μάλτα, που τέθηκε υπό επιτήρηση τον Ιούνιο του 2021, βγαίνει από τη λίστα αφότου εκπόνησε ένα “σχέδιο δράσης που τώρα έχει ολοκληρωθεί” και το οποίο θέτει στο εξής τη νησιωτική χώρα “σε καλύτερη θέση για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας”, δήλωσε ο πρόεδρος της GAFI Μάρκους Πλέιερ σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της ολομέλειας του οργανισμού στο Βερολίνο.

Από τότε που ανακλήθηκε στην τάξη, η μεσογειακή χώρα “διπλασίασε τους πόρους του μητρώου επιχειρήσεων, προχώρησε σε ενδελεχή αξιολόγηση των κινδύνων και ανέλαβε να επιθεωρεί όλες τις επιχειρήσεις, επιτυγχάνοντας να ταυτοποιήσει εκείνες που συγκαλύπτουν τους πραγματικούς τους ιδιοκτήτες”, πρόσθεσε.

Η Μάλτα εφαρμόζει στο εξής, σύμφωνα με τη GAFI, “αποτελεσματικές και αποτρεπτικές κυρώσεις κατά των ‘θυρωρών'”, δηλαδή δικηγόρων, λογιστών, παρόχων υπηρεσιών στις εταιρίες, εμπλεκομένων στην αδιαφάνεια του χρηματοπιστωτικού τομέα για την οποία κατηγορείται συχνά η νησιωτική χώρα.

Ο βρετανικός θύλακας του Γιβραλτάρ αντίθετα εισέρχεται στη λίστα αυτή καθώς “σημαντικές ελλείψεις” διαπιστώθηκαν στο έδαφος αυτό που συχνά αναφέρεται ως ένας από τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους.

Το Γιβραλτάρ πρέπει να πάρει κάποια μέτρα, κυρίως εστιάζοντας στους παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ιδιαιτέρως στους φορείς εκμετάλλευσης παιχνιδιών και τους δικηγόρους”, εξήγησε ο Μάρκους Πλέιερ, ζητώντας περισσότερο έλεγχο στους τομείς των τυχερών παιχνιδιών και των συναλλαγών ακινήτων.

Συνολικά, 23 χώρες βρίσκονται στη λίστα των χωρών που τίθενται υπό ενισχυμένη επιτήρηση.

Το Πακιστάν, που ελπίζει να αφαιρεθεί από τη γκρίζα λίστα κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας, δεν έλαβε την απόφαση που ήλπιζε, αλλά το GAFI χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειώσει και άφησε να διαφανεί μια αλλαγή του καθεστώτος αν γνωμοδοτήσει θετικά η επιτροπή.

“Πολλή δουλειά έχει γίνει από τις πακιστανικές αρχές” που “εξέτασαν σε μεγάλο βαθμό τα 34 σημεία” του σχεδίου δράσης το οποίο συμφωνήθηκε με την GAFI.

“Το Πακιστάν απέδειξε ότι διεξάγει έρευνες και ασκεί διώξεις για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας σε βάρος υψηλόβαθμων στελεχών τρομοκρατικών οργανώσεων όπως ορίζονται από τον ΟΗΕ και ότι διενεργεί έρευνες και διώξεις για το ξέπλυμα κεφαλαίων”, παρατήρησε ο Πλέιερ.

Η μαύρη λίστα των χωρών “υψηλού κινδύνου” παραμένει η ίδια, περιλαμβάνοντας το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank καταγγέλλει ότι “εξαφανίστηκαν” οι καταθέσεις του

banksnews

Βρετανία: Ξεκίνησε κλινική δοκιμή για τις “ενισχυτικές” δόσεις 7 διαφορετικών εμβολίων κατά του κορονοϊού

banksnews

Στάινμαϊερ: “Δολοφονική βαρβαρότητα” η γερμανική επίθεση στη Σοβιετική Ένωση

banksnews

Συνάντηση Σάντσεθ – Ζελένσκι στο Κίεβο τις επόμενες μέρες

banksnews

Φάουτσι: Η ανθρωπότητα ενδεχομένως να μην καταφέρει να εξαφανίσει ποτέ τον κορονοϊό

banksnews

ΟΗΕ: Ο επικεφαλής της IAEA δηλώνει “πολύ ανήσυχος” για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

banksnews

Gilead: Οι πωλήσεις α’ τριμήνου αυξήθηκαν κατά 16%

banksnews

Πρεσβεία Αφγανιστάν στη Ρωσία: Λαμβάνουμε μαρτυρίες για θηριωδίες των Ταλιμπάν

banksnews

Reuters: Προς πώληση θέτει η Carrefour τις δραστηριότητες στην Ταϊβάν

banksnews