Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η κοκαΐνη από την Κολομβία ψάχνει νέα δίοδο στην Ευρώπη

Όχι μόνο ένα αλλά πολλά βαπόρια από την Κολομβία πιάστηκαν στο λιμάνι της Αμβέρσας, όπου συνολικά τον τελευταίο μήνα έχουν κατασχεθεί περισσότεροι από 27 τόνοι κοκαΐνης. “Εδώ δεν έχουμε πια ληστείες”, δήλωσε ο Joris van der Aa, αστυνομικός συντάκτης της εφημερίδας Gazet van Antwerpen. “Όλοι δουλεύουν στο εμπόριο ναρκωτικών”.

Η Επιχείρηση Ουρανός (Operation Sky) που πραγματοποίησαν μέσα στον Μάρτιο οι βελγικές Αρχές περιλάμβανε 1.600 αστυνομικούς και μέλη των Ειδικών Δυνάμεων που έκαναν επιδρομές σε πάνω από 200 διευθύνσεις στη βελγική πόλη. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις που έχουν διεξαχθεί ποτέ στο Βέλγιο αλλά και μία από τις πιο σημαντικές προσπάθειες ενάντια στις ολοένα και πιο ισχυρές ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος της Δυτικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Capital.gr, ο Roy McComb, επί χρόνια αστυνομικός στη Βόρεια Ιρλανδία και μέχρι πρόσφατα αναπλ. διευθυντής στη βρετανική Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης του Εγκλήματος (National Crime Agency), μπορεί για το επόμενο διάστημα οι διακινητές ναρκωτικών να αποφύγουν το λιμάνι της Αμβέρσας, ωστόσο μια αστυνομική επιχείρηση δεν είναι αρκετή για να ανακόψει την εισαγωγή κοκαΐνης στην Ευρώπη.

Η κοκαΐνη από την Κολομβία ψάχνει νέα δίοδο στην Ευρώπη

Όπως σημείωσε ο ειδικός σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος, “το λιμάνι της Αμβέρσας θα είναι για ένα διάστημα “καυτή ζώνη” για τις ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος. Βέβαια, η επιχείρηση αυτή δεν είναι αρκετή για να σταματήσει τις διεθνείς εισαγωγές ναρκωτικών στην Ευρώπη, καθώς η αγορά είναι πολύ μεγάλη για να σταματήσει. Τα ολλανδικά λιμάνια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διεθνούς εγκληματικής δραστηριότητας και τα συγκεκριμένα είναι τόσο μεγάλα που η απόκρυψη παράνομων εμπορευμάτων είναι ακόμα εφικτή. Δεν πιστεύω λοιπόν ότι θα μπει τέλος στην εκμετάλλευσή τους από το οργανωμένο έγκλημα”.

“Για λίγο, και έως ότου μπορέσει να δημιουργηθεί η επόμενη ασφαλής διαδρομή (αποστολείς/χειριστές/συστήματα επικοινωνίας κ.λπ.), οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος ενδέχεται να εκτρέψουν ορισμένες αποστολές σε άλλα λιμάνια, ίσως μέσω της Δυτικής Αφρικής (η οποία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τους διακινητές της Νότιας Αμερικής). Υπάρχει επίσης η πιθανότητα εναλλακτικών αεροπορικών διαδρομών, αν και αυτό επιτρέπει μόνο τη μεταφορά μικρότερων φορτίων. Τα μικρότερα φορτία συνεπάγονται βέβαια και μικρότερα κέρδη, οπότε γενικά οι εναέριες διαδρομές δεν θα αντικαταστήσουν τις μεγαλύτερες παραδόσεις δια θαλάσσης”, συμπλήρωσε.

Οι έμποροι μόλις έχασαν 1,4 δισ. ευρώ

Η Αμβέρσα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και καθημερινά η πόλη αυτή αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία εισόδου για την κοκαΐνη της Λατινικής Αμερικής και κυρίως των κολομβιανών καρτέλ. Πέρυσι, στο λιμάνι κατασχέθηκαν 65,5 τόνοι κοκαΐνης, οπότε είναι προφανές πως οι 27 τόνοι που κατασχέθηκαν ενώ διανύουμε μόλις τις αρχές του 2021 καταδεικνύουν μια αυξητική τάση στη μεταφορά ναρκωτικών. Η Εισαγγελία της Αμβέρσας σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για αγοραία αξία ύψους 1,382 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), η τιμή για ένα κιλό κοκαΐνης στις ΗΠΑ (χονδρική) κυμαίνεται από τις $4.000 μέχρι τις $45.000. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη κοστίζει κατά μέσο όρο $40.000, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κινείται στις $60.000-70.000 (Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ελβετία). Στη Φινλανδία αγγίζει την υψηλότερη τιμή φτάνοντας τα $78.500, ενώ η Ελλάδα κινείται κοντά στο μέσο όρο με $44.800.

FOTO2_Cocaine-Wholesale-Prices-in-Europe-_InSight-Crime_Map

Sky ECC: Η αποκρυπτογράφηση 500 εκατομμυρίων μηνυμάτων

Η βελγική αστυνομία κατάφερε να κατασχέσει τόσο μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και να προχωρήσει σε συλλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, αστυνομικών, εφοριακών, μέχρι κι ενός εργαζόμενου στο Γραφείο του Εισαγγελέα εξαιτίας των μηνυμάτων που αντάλλασσαν οι κατηγορούμενοι μεταξύ τους. Οι Αρχές κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν περίπου 500 εκατομμύρια μηνύματα που είχαν σταλεί μέσω ασφαλών τηλεφώνων που διακινούνται από την εταιρεία Sky ECC, η οποία έχει την έδρα της στον Καναδά. Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε δύο φυλακές και 24 σπίτια στην Αμβέρσα και άλλες έξι πόλεις του Βελγίου, ενώ προσήχθησαν ακόμα 11 άτομα.

Σύμφωνα με τον R. McComb, ο οποίος είναι και μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Initiative Against Transnational Organized Crime, “κάθε φορά που οι Αρχές εισέρχονται σε κάποιο κλειστό σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιείται από το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, είναι μια ευκαιρία να αποκτήσουν την πιο πρόσφατη και ακριβή εικόνα πληροφοριών ως προς την απειλή που αποτελούν αυτές οι ομάδες. Η διαδικασία της απόκτησης πληροφοριών είναι σαν ένα παζλ όπου όμως δεν γνωρίζουμε ποια είναι η εικόνα στο κουτί. Όμως, το να είσαι ικανός να βρίσκεσαι εντός των ομάδων αυτών καθώς σχεδιάζουν την εγκληματική δραστηριότητα, αυξάνει τις πιθανότητες για μια πετυχημένη παρέμβαση εναντίον τους”.

“Η πρόσβαση στις επικοινωνίες τέτοιων ομάδων ισοδυναμεί με την αποκρυπτογράφηση που έκαναν οι Σύμμαχοι του κώδικα ENIGMA στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο”, τόνισε ο Βρετανός πρώην αξιωματούχος.

Μηνύματα που αυτοκαταστρέφονται και κουμπί πανικού

Οι χρήστες του δικτύου Sky ECC επικοινωνούσαν μέσω ειδικά διαμορφωμένων συσκευών, προκειμένου να προχωρήσουν σε συναλλαγές ναρκωτικών αλλά και δολοφονίες. Σύμφωνα με την Europol, “από τα μέσα Φεβρουαρίου, οι αρχές ήταν σε θέση να παρακολουθούν τη ροή πληροφοριών μεταξύ περίπου 70.000 χρηστών”. Μάλιστα, οι χρήστες πλήρωναν υψηλή συνδρομή για τη χρήση των κρυπτογραφημένων συσκευών που έφτανε και τα 2.000 ευρώ ανά γραμμή για έξι μήνες.

“Ξεκλειδώνοντας την κρυπτογράφηση του Sky ECC, αποκτήθηκαν πληροφορίες που παρέχουν στοιχεία για εγκληματικές δραστηριότητες σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ και πέραν αυτής και θα βοηθήσουν στην επέκταση των ερευνών και στην αντιμετώπιση του σοβαρού και διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος για τους επόμενους μήνες, πιθανώς χρόνια”, τόνισε η Europol.

Με έτος ίδρυσης το 2008, το Sky ECC άρχισε να ανεβαίνει όταν “έσπασε” μια άλλη υπηρεσία κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, το EncroChat, το οποίο χρησιμοποιούνταν κατά κόρον από ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος. Μάλιστα, πριν από ένα χρόνο, οι ευρωπαϊκές αρχές είχαν συλλάβει πάνω από 800 υπόπτους πανευρωπαϊκά μετά την πρόσβαση που απέκτησαν στην πλατφόρμα του EncroChat.

Στις υπηρεσίες του το Sky ECC προσέφερε μηνύματα που αυτοκαταστρέφονται, ένα κρυπτογραφημένο “θησαυροφυλάκιο” κι ένα κουμπί πανικού σε περίπτωση που ο χρήστης πίστευε ότι η συσκευή είχε παραβιαστεί.

Η εταιρεία Sky ECC αρνήθηκε πως η ασφάλεια του δικτύου της είχε παραβιαστεί και τόνισε πως καμία διωκτική αρχή δεν επικοινώνησε μαζί της. Επίσης σημείωσε στην ανακοίνωσή της πως τηρεί “αυστηρή πολιτική μηδενικής ανοχής, η οποία απαγορεύει οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα στις πλατφόρμες της”.

Related posts

Παγκόσμια Τράπεζα: Η ανάρρωση της παγκόσμιας οικονομίας θα εξαρτηθεί από τον έλεγχο της πανδημίας

banksnews

Βρετανία: Πρωτοφανής μείωση του ΑΕΠ 11,3% προβλέπεται για το 2020

banksnews

Τζο Μπάιντεν: Είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε την Ινδία όπως μας βοήθησε

banksnews

Τουρκία: Νέο υψηλό διμήνου σε αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων μια εβδομάδα μετά τη χαλάρωση των μέτρων

banksnews

Η στροφή των χωρών προς τα ηλεκτρικά οχήματα μπορεί να βοηθήσει να τερματιστεί η “εποχή του πετρελαίου”

banksnews

Έναν θάνατο και 705 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε η Κύπρος

banksnews

ΟΗΕ, ΗΠΑ, Βρετανία καταδικάζουν τη φονική επίθεση στο Κουρδιστάν – Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε σχέση

banksnews

Ιταλία: Νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού στην Νάπολη, το Βένετο και το Μπάρι

banksnews

Τουρκία: Θα προβεί σε συζητήσεις για να λάβει αποζημίωση για την έξοδό της από το πρόγραμμα για τα F35

banksnews