Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προτείνει την απαγόρευση και εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στη χώρα

Η

κεντρική τράπεζα της Ρωσίας

πρότεινε σήμερα Πέμπτη την απαγόρευση της χρήσης και της εξόρυξης

κρυπτονομισμάτων

στην ρωσική επικράτεια, επικαλούμενη απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ευημερία των πολιτών και την κυριαρχία της νομισματικής πολιτικής της.

«Το καθεστώς του ρωσικού ρουβλίου, το οποίο δεν είναι αποθεματικό νόμισμα, δεν επιτρέπει μια ήπια προσέγγιση στη Ρωσία και την αγνόηση της συσσώρευσης κινδύνων. Κατά την άποψή μας, είναι σκόπιμο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα» αναφέρει στην έκθεση της και προτείνει διάφορες αλλαγές στην νομοθεσία και συγκεκριμένα «να θεσπισθεί η απαγόρευση της οργάνωσης της εξόρυξης ή εξόρυξη και η κυκλοφορία κρυπτονομισμάτων… στη Ρωσική Ομοσπονδία και να θεσπιστεί ευθύνη για την παραβίαση αυτής της απαγόρευσης».

Προτείνεται επίσης να θεσπισθεί η νομική ευθύνη για την παραβίαση της νομοθετικής απαγόρευσης που αφορά στην χρήση κρυπτονομισμάτων ως μέσο πληρωμής για αγαθά, έργα και υπηρεσίες που πωλούνται και αγοράζονται από νομικά και φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοικοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Ρωσία έχει ταχθεί εδώ και χρόνια κατά των κρυπτονομισμάτων, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το ξέπλυμα χρήματος ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Τελικά το 2020 τους έδωσε νομικό καθεστώς, αλλά απαγόρευσε τη χρήση τους ως μέσου πληρωμής.

Τον Δεκέμβριο, η τιμή του bitcoin έπεσε, αφού το Reuters είχε μεταδώσει, επικαλούμενο πηγές, ότι η ρυθμιστική αρχή της Ρωσίας τάχθηκε υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των κρυπτονομισμάτων.

Προειδοποιεί για «φούσκες» στην αγορά
Η κεντρική τράπεζα σε έκθεση της που δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη αναφέρει ότι η κερδοσκοπική ζήτηση καθόρισε πρωτίστως την ταχεία ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων και ότι φέρουν χαρακτηριστικά χρηματοπιστωτικής πυραμίδας, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν φούσκες στην αγορά, απειλώντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τους πολίτες.

Η τράπεζα στην έκθεση της προτείνει να εμποδίζονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διενεργούν οποιεσδήποτε συναλλαγές με κρυπτονομίσματα και τονίζει ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν μηχανισμοί για τον αποκλεισμό των συναλλαγών που αποσκοπούν στην αγορά ή πώληση κρυπτονομισμάτων έναντι νομισμάτων fiat ή παραδοσιακών νομισμάτων. Η προτεινόμενη απαγόρευση περιλαμβάνει και τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης στην εξόρυξη bitcoin
Οι Ρώσοι χαρακτηρίζονται στην έκθεση της ως ενεργοί χρήστες κρυπτονομισμάτων, με ετήσιο όγκο συναλλαγών που φθάνει τα περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης παγκοσμίως στην εξόρυξη bitcoin, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Καζακστάν, αν και στο Καζακστάν ενδέχεται να σταματήσει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων εξαιτίας των φόβων να γίνουν πιο αυστηροί οι κανονισμοί μετά τις αναταραχές που σημειώθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων δημιουργεί προβλήματα στην κατανάλωση ενέργειας. Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα «εξορύσσονται» από ισχυρούς υπολογιστές που ανταγωνίζονται άλλους που είναι συνδεδεμένοι σε ένα παγκόσμιο δίκτυο για την επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών γρίφων. Η διαδικασία αυτή καταβροχθίζει την ηλεκτρική ενέργεια και συχνά τροφοδοτείται από ορυκτά καύσιμα. Η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει επίσης τον αρνητικό αντίκτυπο της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στις συναφείς αγορές και στο περιβάλλον.

«Η καλύτερη λύση είναι η απαγόρευση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία» αναφέρει η κεντρική τράπεζα στην έκθεση της.

-Ειδήσεις σήμερα:Τον ξυλοκόπησε η 62χρονη πεθερά του και της έκανε μήνυσηΜάρτυρας οικογένειας Παντελίδη: Είμαι 1000% σίγουρος πως οδηγούσε η Φρόσω ΚυριάκουΕυθείες απειλές από Τσαβούσογλου σε Ελλάδα και Κύπρο: «Υποθάλπουν τρομοκράτες, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα»

Related posts

AUKUS: Πέντε πράγματα που άλλαξαν στον πλανήτη μετά τη συμφωνία των Αγγλοσαξώνων

banksnews

Πρωτογενή πλεονάσματα: Οι πρώτοι σταθμοί στη «μάχη» για τη μείωσή τους και ο νέος άσος στο μανίκι της ελληνικής πλευράς

banksnews

Deal JPM – Viva Wallet: Ο συνωστισμός brand name βάζει την Ελλάδα στον χάρτη των επενδύσεων

banksnews

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και το 2022

banksnews

Φορολογικό νομοσχέδιο – Ηλεκτρονικές αποδείξεις: «Βροχή» τα σχόλια πολιτών στο opengov.gr

banksnews

Παράταση για δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών

banksnews

Κομισιόν: Επέκταση της εποπτείας στην Ελλάδα -Αναμενόμενη και κανονική διαδικασία

banksnews

Black Friday: Ποια προϊόντα ξεπούλησαν πέρυσι, τι αγοράζει ο κόσμος τις τελευταίες ημέρες

banksnews

«Κουρέματα» ενοικίων: Πότε θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις Μαΐου – Τι ισχύει για τον Ιούνιο

banksnews