Image default
TOP STORIES

Η Ευρώπη δεν έχει περιθώριο για μια Γερμανία χωρίς ηγεσία

angela merkel 3Περισσότεροι από τρεις μήνες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της, η Γερμανία εξακολουθεί να μην έχει νέα κυβέρνηση.

Παραδόξως, αυτό μπορεί να είναι λιγότερο πρόβλημα για τη Γερμανία, η οποία εξακολουθεί να απολαμβάνει ισχυρή οικονομική πορεία, από ό, τι για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ζώνη του ευρώ χρειάζεται μεταρρύθμιση και αυτό δεν θα συμβεί χωρίς τη γερμανική ηγεσία.

Η Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε σε μια ομιλία για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να σχηματίσει μια κυβέρνηση αμέσως. Αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Οι συνομιλίες μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, των Πρασίνων και του Κόμματος Ελεύθερων Δημοκρατών κατέρρευσαν στα μέσα Νοεμβρίου. Η Μέρκελ διαπραγματεύεται από τότε με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά κανένα από τα κόμματα δεν είναι πρόθυμο να αναβιώσει την προηγούμενη συμμαχία τους και παραμένουν μακριά σε μια σειρά θεμάτων, όπως η μετανάστευση και οι φόροι.

Νέες συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να ξεκινήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο. Ελπίζουμε ότι θα πετύχουν και ότι οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν την ανάγκη να γίνει επιτυχές και δημοφιλές το κατεστημένο κέντρο – τώρα υπό απειλή στη Γερμανία, όπως και αλλού. Αλλά υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα η Μέρκελ να αναγκαστεί να ηγηθεί μιας μειοψηφικής κυβέρνησης ή να κηρύξει νέες εκλογές. Εν τω μεταξύ, η υποστήριξή της βυθίζεται. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 46% των ερωτηθέντων θέλει να παραιτηθεί αμέσως.

Κατά κάποιον τρόπο, η έλλειψη επιτακτικότητας είναι κατανοητή: Η παράλυση στο Βερολίνο δεν πλήττει ακόμα τη γερμανική οικονομία. Η ανάπτυξη είναι ισχυρή και η ανεργία μειώθηκε στα χαμηλότερα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, καθόλου πρόωρα, απολαμβάνει επίσης μια ισχυρή ανάκαμψη, η οποία εξαπλώθηκε πρόσφατα ακόμη και σε χώρες που είχαν μείνει πίσω, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία. Ωστόσο, το σύστημα του ενιαίου νομίσματος εξακολουθεί να είναι βαθιά αταλές, και μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση θα εκθέσει την αδυναμία του. Ειδικότερα, δεν διαθέτει ένα δημοσιονομικό σύστημα που να μπορεί να διοχετεύει πόρους από χώρες που δουλεύουν καλά σε άλλες σε ύφεση.

Το πρόβλημα αναγνωρίζεται ευρέως και η Ευρωπαϊκή Κομισιόν έχει υποβάλει ένα σχέδιο για την αντιμετώπισή του. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν ένα νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των κραδασμών. Σε μια ομιλία του πέρυσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε επίσης σχέδια για μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση. Καμία από αυτές τις ιδέες δεν θα συζητηθεί σοβαρά – πολύ λιγότερο θα τεθεί σε ισχύ – μέχρις ότου η Γερμανία έχει μια πλήρως λειτουργική κυβέρνηση.

Για χάρη της, αλλά ακόμη περισσότερο επειδή τα ευρύτερα προβλήματα της Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπιστούν, η Γερμανία δεν πρέπει πλέον να καθυστερήσει και να αποκτήσει νέα κυβέρνηση.

Related posts

Χ.Α.: Ανακωχή μέχρι νεωτέρας

banksnews

Επιστρέφει η ευρωκρίση; 6 χώρες, 6 προβλήματα, 6 στρατηγικές

banksnews

Ποιοι μπαίνουν πρώτοι στο στόχαστρο των πλειστηριασμών

NEWSROOM

Μια ύφεση θα ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για τον επόμενο επικεφαλής της Fed

banksnews

Η μεγαλύτερη ανησυχία των βρετανικών τραπεζών δεν είναι το Brexit

banksnews

Η επανεπένδυση της ΕΚΤ «σιωπηρή ενίσχυση» για την ευρωζώνη

banksnews

Γιατί τα μετρητά παραμένουν ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς

banksnews

Moody’s: Η ΕΚΤ βάζει πλάτη για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών

banksnews

Ο Donald Trump έχει ένα δίκιο σχετικά με τον Mario Draghi και το ευρώ

banksnews