Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επιθεώρηση του ΟΗΕ ανησυχεί το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσκεψη στη χώρα μας κλιμακίου της υποεπιτροπής SPTK του ΟΗΕ, για «την πρόληψη των βασανιστηρίων και κάθε άλλης βάναυσης απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας», έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής την ΕΛ.ΑΣ. Το κλιμάκιο φτάνει στην Αθήνα σήμερα για 12ήμερη επίσκεψη, στο πλαίσιο περιοδικών ελέγχων σε αστυνομικά τμήματα, κέντρα κράτησης αλλοδαπών, τμήματα συνοριακής φύλαξης και σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ θα πραγματοποιήσουν συνεντεύξεις με αξιωματούχους της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού, με τον Συνήγορο του Πολίτη και άλλους φορείς. Τουλάχιστον από τον Συνήγορο είμαι σε θέση να σας βεβαιώσω ότι, δυστυχώς, δεν θα ακούσουν ευχάριστα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, τα συμπεράσματά τους θα αποτυπωθούν σε σχετική έκθεση. Κι αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Αποσυμφόρηση και… μερεμέτια

Η εν λόγω επίσκεψη του κλιμακίου ελέγχου του ΟΗΕ λοιπόν έφερε μια κάποια αναστάτωση στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., όπως αποκάλυψε και ο συνάδελφος Βασίλης Λαμπρόπουλος. Και απασχόλησε αρκετές υπηρεσιακές συσκέψεις. Το αρχηγείο έστειλε μάλιστα κι ένα έγγραφο σε όλες τις υπηρεσίες με το οποίο τούς ζητά να δώσουν πλήρη ελευθερία πρόσβασης στο κλιμάκιο του ΟΗΕ σε όλους τους χώρους των τμημάτων, όπως τα κρατητήρια κ.λπ., χωρίς περιορισμούς και συνοδεία, επισημαίνοντας ότι οι ελεγκτές έχουν δικαίωμα εξέτασης ατόμων που κρατούνται ή όποιου άλλου χωρίς καμιά εξαίρεση. Ακόμα πιο ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί όμως είναι ότι στο έγγραφο το αρχηγείο ζητεί, εν όψει της άφιξης των μελών της επιτροπής για τα βασανιστήρια, να υπάρξει «άμεση ολοκλήρωση διαδικασιών για άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (άτομα με προβλήματα υγείας, οικογένειες, ασυνόδευτους ανηλίκους)».

Ζητείται ακόμη να γίνουν «άμεσες ενέργειες, όπου απαιτείται, εξωραϊσμού των κρατητηρίων και λοιπών χώρων κράτησης, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν ζητήματα που εγείρονται με την κράτηση των αλλοδαπών, και άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων θέρμανσης, παροχής ζεστού νερού, κλιματισμού, αερισμού, φωτισμού». Και, φυσικά, ζητείται να γίνει και αποσυμφόρηση των χώρων κράτησης. Πράγματα που αν ήταν μόνιμες έγνοιες τους ίσως να είχαμε γλιτώσει μερικές τραγωδίες, καταδίκες και πρόστιμα.

Η Τεχεράνη και η επίθεση στην Αθήνα

Την απόπειρα τρομοκρατικού χτυπήματος σε εβραϊκούς στόχους στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επανέφερε στην επικαιρότητα το πρακτορείο Reuters, σε ρεπορτάζ του με το οποίο υποστηρίζει ότι το Ιράν στρατολόγησε τρομοκράτες για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι τον περσινό Μάρτιο συνελήφθησαν στην Αθήνα δύο Πακιστανοί, ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση στο εβραϊκό κόσερ εστιατόριο που βρίσκεται στου Ψυρρή. Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο συλληφθέντες θα λάμβαναν αμοιβή 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό από το συγκεκριμένο χτύπημα. Με αφορμή τις καταγγελίες από ξένες μυστικές υπηρεσίες ότι η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από χτυπήματα στη Δύση, το Reuters, επικαλούμενο δικαστικά έγγραφα και ανακοινώσεις, εντάσσει τη σχεδιαζόμενη επίθεση στην Αθήνα σε αυτό το πλέγμα ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Αναφέρει μάλιστα ότι σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές καταγράφεται ως εγκέφαλος της υπόθεσης ένας Πακιστανός που ζει στο Ιράν, ονόματι Σαγέντ Φαχάρ Αμπάς, ο οποίος στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμό του που ζούσε στην Ελλάδα. Ενώ εντοπίστηκαν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι διάλογοί τους μέσω WhatsApp που συζητούσαν αν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό.

Δεν θα προβληθεί το ρωσικό ντοκιμαντέρ

Σας έγραφα το Σάββατο για την αντίδραση της διπλωματικής αποστολής της Ουκρανίας προς το κινηματογραφικό φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας», με αφορμή την προβολή του «Russians At War» («Ρώσοι στον πόλεμο»). Ενα ντοκιμαντέρ που έχει καταγγελθεί διεθνώς ως προπαγανδιστικό υπέρ της ρωσικής εισβολής, ενώ η Ουκρανία έχει επίσης καταγγείλει ότι οι κινηματογραφιστές μπήκαν σε ουκρανικά εδάφη για γυρίσματα, χωρίς την απαιτούμενη άδεια αλλά παρανόμως, με τον ρωσικό στρατό. Η προβολή του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ είχε ήδη ακυρωθεί σε φεστιβάλ στο Τορόντο, στο Μόναχο και τη Βενετία. Και, όπως έγινε γνωστό, μετά τις αντιδράσεις, ακυρώθηκε και στην Αθήνα. Η απόφαση του φεστιβάλ ωστόσο να ακυρώσει την προβολή δεν οφείλεται σε αναγνώριση των ουκρανικών επιχειρημάτων αλλά «αποφασίστηκε για λόγους ασφαλείας του κοινού και του προσωπικού του Φεστιβάλ». Ανακοινώθηκε δε πως υπερασπίζονται την απόφασή τους να το προβάλουν κι αυτό και θα παραμείνει διαγωνιζόμενο για το βραβείο Χρυσή Αθηνά. Περιττό να πω ότι η απάντηση δεν ικανοποίησε την ουκρανική πλευρά, παρά μόνο εν μέρει.

Related posts

Απαιτήσεις Νετανιάχου: Ασφάλεια, εκπαίδευση και «εξάλειψη» τρομοκρατών στη Γάζα να είναι υπό έλεγχο του Ισραήλ

admin

Συνδέει τις απελάσεις των 12 Ρώσων διπλωματών με την επίσκεψη Νούλαντ

admin

Γερμανία για τεθωρακισμένα: Η συμφωνία έκλεισε στη συνάντηση Σολτς – Μητσοτάκη

admin

Κυβέρνηση: Δεν θέλουν ρήγματα με τη μεσαία τάξη

admin

Η Ευρώπη γυρνάει την… πλάτη στον Ερντογάν: Τι θα πει σήμερα ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο της Πράγας

admin

Τρεις παρεμβάσεις για τα καμένα της Πεντέλης

admin

Κλιμάκωση της σύγκρουσης για τις υποκλοπές

admin

Δηλώσεις Δένδια και Τσαβούσογλου: «Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες»

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτα καταδικαστέες οι επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο

admin