Image default
TOP STORIES

Η Ελλάδα χάνει μία ακόμη προθεσμία με την αναβολή των συζητήσεων

eurogroup greece1Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έριξαν κρύο νερό τη Δευτέρα στη γρήγορη εκταμίευση των νέων δόσεων βοήθειας, με την Αθήνα και τους πιστωτές της να συμφωνούν να συνεχίσουν τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες. Τα ελληνικά ομόλογα εκδήλωσαν ράλι.

Οι πιστωτές απαιτούν από τη χώρα να εκπληρώσει φορολογικές, ασφαλιστικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις προτού υπογράψουν μια συμφωνία. Οι αξιωματούχοι θεωρούσαν έως τώρα τη συνάντηση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες ως την τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να εξασφαλίσει τα χρήματά της, προτού οι πολιτικοί της Ευρώπης περισπαστούν από τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

«Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν» είπε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, που είναι και επικεφαλής της συνεδρίασης, σε δημοσιογράφους. Με την Αθήνα να έχει περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο, δεν υπάρχει ανάγκη για εκταμίευση μέχρι τον Μάιο, προσέθεσε.

Ύστερα από μήνες διαφωνιών, οι ευρωπαίοι πιστωτές έχουν αποδεχθεί τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με εκπροσώπους των θεσμών των πιστωτών πριν από τη συνεδρίαση και σημειώθηκε αρκετή πρόοδος ώστε οι ελεγκτές του προγράμματος να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Θα επιστρέψουν στην Αθήνα «στο πολύ άμεσο μέλλον», είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Η απόδοση του διετούς ελληνικού ομολόγου έπεσε κατά 58 μονάδες βάσης, ως το 9,09%, τη Δευτέρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Φεβρουαρίου.

Η καθυστέρηση στην τελευταία πληρωμή βοήθειας για την Ελλάδα και την ελάφρυνση χρέους που συνδέεται με αυτήν –επτά χρόνια από τότε που η Ελλάδα εξασφάλισε την πρώτη της διάσωση – πηγάζει από την άρνηση των ευρωπαίων πιστωτών να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη χώρα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να συμμορφωθεί με την επιπλέον λιτότητα που απαιτεί το ΔΝΤ ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του.

1 1

Η ελληνική κυβέρνηση έχει τώρα συμφωνήσει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα. Η Αθήνα δε θα θεσμοθετήσει περισσότερη λιτότητα, είπε έλληνας αξιωματούχος σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Οι μεταρρυθμίσεις θα ενεργοποιηθούν από το 2019, προσέθεσε ο αξιωματούχος.

Καλωσορίζουμε την ελληνική «πρόοδο στην κάλυψη των απαιτήσεων των θεσμών σε βασικούς τομείς, με αυτή τη βάση έχουμε συμφωνήσει να στείλουμε πίσω την αποστολή», ανέφερε το ΔΝΤ σε δήλωσή του μέσω e-mail. «Περισσότερη πρόοδος θα χρειαστεί για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε άλλα σημαντικά ζητήματα, και είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες για τις προοπτικές επίτευξης μιας τεχνικής συμφωνίας κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής.»

Μόλις οι ελεγκτές του προγράμματος επιστρέψουν στην Αθήνα, τα χρήματα δε θα μπορούν να εκταμιευτούν μέχρι η κυβέρνηση να ολοκληρώσει μια λίστα προαπαιτούμενων ενεργειών που συνοδεύουν την τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής στήριξής τη. Θα πρέπει να φτάσουν σε μία τεχνική συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την υπογραφή από την ευρωζώνη.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η Ελλάδα να βγει από τη δίνη της λιτότητας που την έχει καταβάλει από το 2010» είπε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά τη συνάντηση. «Η διάθεση σήμερα ήταν πολύ θετική και αισιόδοξη για την κατάσταση.»  

Related posts

Marfin : Ανοίγει ξανά ο φάκελος της τραγωδίας

NEWSROOM

Απεργία κατά των πλειστηριασμών από τους συμβολαιογράφους

banksnews

Το κενό παγκόσμιας ηγεσίας

banksnews

Το στραβοπάτημα του Ερντογάν στις εκλογές βυθίζει την λίρα

banksnews

Τζερόμ Πάουελ: Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής της Fed

banksnews

Μπορεί ο Ντράγκι να κρατήσει τον έλεγχο του ευρώ;

banksnews

Πώς η Airbnb σώζει τις τράπεζες

banksnews

Ο κόσμος εξακολουθεί να χρειάζεται τον ΠΟΕ

banksnews

Τι σηματοδοτεί η έκδοση του 10ετους ομολόγου για την ελληνική οικονομία

banksnews