Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στη λίστα των «προκλήσεων» που έχει να αντιμετωπίσει φέτος η Τουρκία

Στη λίστα των «προκλήσεων» που έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία για το 2022 περιλαμβάνεται η Ελλάδα.

Στην πολύωρη συνεδρίαση -διάρκειας σχεδόν πέντε ωρών- του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ελλάδα βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των συζητήσεων, επιβεβαιώνοντας ότι η χρονιά που διανύουμε δεν θα είναι εύκολη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς σημαντικά θέματα και προκλήσεις στη διεθνή σκηνή παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Σε ανακοίνωση του εξέδωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, το γεγονός ότι η Ελλάδα «διαστρεβλώνει το Διεθνές Δίκαιο και εξοπλίζει τα νησιά» αξιολογείται ως απειλή για την Τουρκία, η οποία -όπως στρεβλώς αναφέρεται- καλεί την Ελλάδα για διάλογο, με την τελευταία να… απορρίπτει τις όποιες εκκλήσεις.

Επίσης, στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται το γνωστό μοτίβο ότι η Τουρκία «προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο». Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας:

«1. Αξιολογήθηκαν σε όλες οι πτυχές οι πολιτικές, στρατιωτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις του 2021 που είναι σημαντικές για την εθνική μας ασφάλεια. Συζητήθηκαν οι πιθανές προκλήσεις του 2022 και δραστηριότητες που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο αυτό.

2. Έχουν υποβληθεί αναφορές στο Συμβούλιο σχετικά με τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με αποφασιστικότητα και επιτυχία απέναντι σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους για την εθνική μας ενότητα και επιβίωση, ιδίως των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK-PYD/YPG, FETO και DAESH.

3. Συζητήθηκαν οι κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας και επισημάνθηκε ότι η κλιμάκωσή τους δεν θα έχει συνέπειες προς το συμφέρον κανενός, εξ ου και καλούνται όλα τα μέρη να μειώσουν την ένταση με βάση την κοινή λογική.

4. Τονίστηκε η σημασία που αποδίδεται στην ανάπτυξη μηχανισμών και προσπαθειών για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Νότιο Καύκασο με τις εποικοδομητικές και ειλικρινείς προσπάθειες των μερών, ιδίως της Τουρκίας και της Αρμενίας.

5. Η Ελλάδα, η οποία παραβιάζει απερίσκεπτα και διαστρεβλώνει το Διεθνές Δίκαιο και συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά κατά παράβαση Συνθηκών, έχει κληθεί να ανταποκριθεί στις ειλικρινείς εκκλήσεις μας για διάλογο και συνεργασία. Υπενθυμίζουμε ξανά τη δέσμευσή μας για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Related posts

Παππάς : «Έκανα το καθήκον μου – Διάτρητη η πρόταση της ΝΔ»

banksnews

Παπούλιας για Γεννηματά – Αβάσταχτη οδύνη για τον άδικο και πρόωρο θάνατό της

banksnews

Οικονόμου: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία δικαιώνουν τις επιλογές της κυβέρνησης – Θετική η στάση της αντιπολίτευσης

banksnews

Μητσοτάκης σε Αίγυπτο: Στο Εθνικό Μουσείο Αλεξάνδρειας, την Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας και το Ελληνικό Τετράγωνο στο Shatby

banksnews

Παπανδρέου – Εξωθεσμικά κέντρα και η Δεξιά παρεμβαίνουν στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

banksnews

Bloomberg: Ποιος ο λόγος ύπαρξης της ΕΕ αν δεν σταθεί δίπλα στην Ελλάδα;

banksnews

Ουρές στα εκλογικά τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ – Πάνω από 140.000 η συμμετοχή

banksnews

Μητσοτάκης – Από την 1η Ιανουαρίου ισχύει μία ακόμη δέσμη μέτρων που μειώνουν τους φόρους και ενισχύουν το εισόδημα

banksnews

Παράθυρο Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν – Διάλογος μόνο για θαλάσσιες ζώνες

banksnews