Image default
TOP STORIES

Η ΕΚΤ γίνεται πιο επιθετική …

1Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γίνεται πιο επιθετική στην προσπάθειά της να αποκτήσει χρέος που εξασφαλίζεται με περιουσιακά στοιχεία, αφού το πρόγραμμα αγορών της έχει δεχτεί κριτική από επενδυτές και εμπόρους που έχουν απογοητευτεί από την έκτασή του.

Αντί να αγοράζει τίτλους απευθείας από τις τράπεζες, η ΕΚΤ τώρα βάζει σε στόχο την ιδιοκτησία των επενδυτών, σύμφωνα με τέσσερα άτομα με γνώση του ζητήματος. Διαχειριστές κεφαλαίων που προσέλαβε η κεντρική τράπεζα ξεκίνησαν αυτόκλητα αιτήματα για χρεόγραφα τον Ιούνιο.

Η ΕΚΤ επιδιώκει να φέρει νέα ενέργεια στο σχέδιο αγορών της για εξασφαλισμένο με περιουσιακά στοιχεία χρέος, το οποίο ξεκίνησε πέρυσι για να ενισχύσει τους δανεισμούς στην ευρωζώνη. Το πρόγραμμα παρεμποδίστηκε από την έλλειψη νέων εκδόσεων και από μία διαδικασία έγκρισης για τις εξαγορές που διαρκεί μέχρι και πέντε ημέρες.

«Το πρόγραμμα των εξασφαλισμένων χρεογράφων έχει δεχτεί έντονη κριτική σε πολλούς κύκλους, και σίγουρα οι αγορές υπήρξαν πιο βραδείς απ’ ότι περίμεναν πολλοί» είπε ο Rob Ford, διαχειριστής χρημάτων της TwentyFour Asset Management στο Λονδίνο, η οποία διαχειρίζεται 4,9 δισεκατομμύρια λίρες σε περιουσιακά στοιχεία. «Είναι λογικό οι αντιπρόσωποι της ΕΚΤ να ζητήσουν από τους διαχειριστές να ψάξουν προσφορές απευθείας από επενδυτές.»

Από το ξεκίνημα του προγράμματος τον Νοέμβριο, η ΕΚΤ έχει αγοράσει 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε τίτλους, που αντιστοιχεί στο 10% περίπου των αγορών ενός παρόμοιου προγράμματος καλυμμένων ομολόγων που συντονίζεται απευθείας από την κεντρική τράπεζα και σε κάτι λιγότερο από το 3% του συνολικού προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Νέες πωλήσεις

Η ΕΚΤ είπε πως θέλει να αναζωογονήσει την αγορά των εξασφαλισμένων χρεογράφων, η οποία έχει συρρικνωθεί σχεδόν κατά 50% από το 2010, καθώς οι τίτλοι επιτρέπουν στις τράπεζες να μεταφέρουν το ρίσκο στους επενδυτές και να προσφέρουν μεγαλύτερη πίστωση στις επιχειρήσεις. Οι πωλήσεις του χρέους που βρίσκονται στα 55 δισεκατομμύρια ευρώ, παρ’ ότι είναι περισσότερες από τα 47 δισεκατομμύρια της ίδιας περιόδου πέρυσι, παραμένουν πολύ μακριά από τα 255 δισεκατομμύρια που εισπράχθηκαν την ίδια περίοδο το 2006, την πιο δραστήρια χρονιά για τις πωλήσεις.

«Ήλπιζα να δω το πρόγραμμα της ΕΚΤ να πυροδοτεί περισσότερες πρωτεύουσες εκδόσεις, όμως δεν έχει βελτιώσει σημαντικά αυτό το κομμάτι της αγοράς και μοιάζει περισσότερο με φιάσκο» είπε ο Gordon Kerr, επικεφαλής της ευρωπαϊκής έρευνας δομημένης οικονομίας στην εταιρεία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας DBRS στο Λονδίνο. «Χρειάζονται επείγουσες ενέργειες για να ενισχυθούν οι πρωτεύουσες αγορές.»

Ενώ η κεντρική τράπεζα έχει αποκτήσει καλυμμένα ομόλογα στα πλαίσια δύο προηγούμενων προγραμμάτων αγορών, ποτέ προηγουμένως δεν έχει αγοράσει ομόλογα που εξασφαλίζονται με περιουσιακά στοιχεία. Ελλείψει εξειδίκευσης και γνώσης για το εξασφαλισμένο χρέος, η ΕΚΤ ζήτησε τη συμβουλή μιας μονάδας της BlackRock Inc και προσέλαβε την NN Investment Partners, τη Deutsche Asset & Wealth Management International, τη State Street Global Advisors και την Amundi για να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές εκ μέρους της.

Οι εξωτερικοί διαχειριστές χρημάτων πρέπει να προετοιμάσουν εκτενή έγγραφα, περιγράφοντας λεπτομερώς την επενδυτική περίπτωση για κάθε ομόλογο και να περιμένουν την έγκριση από την κεντρική τράπεζα. Στέλνοντας λίστες με επιθυμητά χρεόγραφα, η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει την κατοχή των συναλλαγών που έχει ήδη εγκρίνει για αγορά, είπε ο Dalibor Jarnevic, διαχειριστής εξασφαλισμένων χρεογράφων στη DZ Bank AG  στη Φρανκφούρτη.

«Με μία τόσο μεγάλη διαδικασία έγκρισης αυτή η αλλαγή μπορεί να βοηθήσει την ΕΚΤ να μοχλεύσει την ιδιοκτησία των εγκεκριμένων συμφωνιών» Jarnevic. «Φέρνοντας επενδυτές με πραγματικά χρήματα μέσω των επιθυμητών χρεογράφων είναι ένας καλός τρόπος να βρεθούν περισσότερα ομόλογα για αγορά.»   

Related posts

Υπ.Οικονομικών: Παράταση 3 ημερών για τις μεταχρονολογημένες επιταγές

banksnews

Πώς το μαγαζί της γειτονιάς γίνεται e-shop στην εποχή της καραντίνας

banksnews

Αλλάζουν όλα στις ανέπαφες συναλλαγές

NEWSROOM

Leave a Comment