Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ κατέθεσε πρόταση για την επίλυση των διαφορών Βόρειας Μακεδονίας – Βουλγαρίας

О υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Όλιβερ Βαρχέι, κατά τις επισκέψεις τους σήμερα σε Σόφια και Σκόπια κόμισαν πρόταση για την υπέρβαση των διαφορών μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου η δεύτερη να μπορέσει να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν σήμερα συναντήσεις με τις πολιτειακές και πολιτικές ηγεσίες της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ μετά τη συνάντηση του με τους κ.κ. Σίλβα και Βαρχέι επιβεβαίωσε ότι οι δύο αξιωματούχοι κόμισαν πρόταση, την οποία χαρακτήρισε ως “καλή βάση” για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της χώρας του με τη Βουλγαρία.

“Είναι σημαντικό, αυτήν τη στιγμή, να πούμε ξεκάθαρα και υπεύθυνα ότι η πρόταση είναι μια καλή βάση για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, μία λύση που θα εξαλείψει όλα τα εμπόδια και θα επιτρέψει τη διεξαγωγή της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης μεταξύ ΕΕ και Βόρειας Μακεδονίας, η οποία στη ουσία σηματοδοτεί και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων” ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

“Για εμάς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτή η προτεινόμενη λύση δεν εισέρχεται στο θέμα της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας, κάτι που ικανοποιεί την βασική θέση μας” συμπλήρωσε.

Δεν έχει γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο της πρότασης αυτής των Βρυξελλών, ωστόσο ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Σβέτλαν Στόεφ, μετά τη συνάντηση του με τους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους δήλωσε ότι η Σόφια δεν δύναται να μεταβάλει την θέση της απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία.

“Είμαστε έτοιμοι για έναν υπεύθυνο, ανοιχτό και πλήρη διάλογο με τη Βόρεια Μακεδονία. Περιμένουμε από την πιο κοντινή μας χώρα στην περιοχή να εργαστεί με ειλικρινές και εποικοδομητικό πνεύμα. Θέλω να τονίσω ότι σε αυτό το θέμα υπάρχει πλήρης συνέχεια και δεν μπορεί να αναμένεται καμία αλλαγή στην εθνική θέση της Βουλγαρίας σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία” δήλωσε ο Σβέτλαν Στόεφ.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Βουλγαρία εμπόδισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη μικρότερη γειτονική της χώρα λόγω διαφωνιών για την ιστορία και τη γλώσσα.

Τον Μάρτιο του 2020, οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση. Η επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επρόκειτο να γίνει στη διάρκεια του περασμένου Δεκεμβρίου, όμως η Βουλγαρία έθεσε βέτο.

Η Σόφια θέλει τα Σκόπια να αναγνωρίσουν πως το έθνος και η γλώσσα τους έχουν βουλγαρικές ρίζες, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η Βόρεια Μακεδονία, η οποία κατηγορεί τη Βουλγαρία ότι εμποδίζει την ευρωπαϊκή πορεία της.

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και το θέμα της διεύρυνσης βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της πορτογαλικής προεδρίας.

Η απόφαση για την έναρξη ή μη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τις δύο βαλκανικές χώρες αναμένεται να ληφθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 22 Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Αϊτή: Επεισόδια στην κηδεία του δολοφονηθέντος προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ – Απομακρύνθηκαν ξένοι αξιωματούχοι

banksnews

Βέλγιο-Covid-19: Επεισόδια ξέσπασαν στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά των μέτρων για τον κορονοϊό

banksnews

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι και ο ΥΠΕΞ της Αλγερίας εκφράζουν τη στήριξή τους στον πρόεδρο της Τυνησίας

banksnews

Ουκρανία: Πόλη κοντά στο Κίεβο “καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς”, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο

banksnews

Wayfair: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη β΄ τριμήνου

banksnews

ΕΕ: Πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια 50 εκατ. ευρώ για στήριξη ευάλωτων προσφύγων στην Τουρκία

banksnews

Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Αμετάβλητα ξανά τα επιτόκια – Αγγίζει ξανά το 18 η λίρα έναντι του δολαρίου

banksnews

Μ. Ντάλυ (Fed Σαν Φρανσίσκο): Πολύ νωρίς για να πούμε ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ “κόλλησε”

banksnews

Huawei: Αύξηση πωλήσεων για πρώτη φορά μετά τις αμερικανικές κυρώσεις

banksnews