Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ αναστέλει τη συμφωνία ελεύθερης εισόδου (χωρίς βίζα) επειδή το Βανουάτου δίνει χρυσές βίζες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την αναστολή της συμφωνίας με το αρχιπέλαγος του Βανουάτου για ταξίδια με απαλλαγή από την υποχρέωση θεωρήσεων λόγω του σχεδίου της χώρας του Ειρηνικού να προσφέρει διαβατήρια σε εύπορους αλλοδαπούς.

Αν η πρόταση εγκριθεί από τα κράτη μέλη της Ένωσης, θα είναι η πρώτη φορά που το ευρωπαϊκό μπλοκ επιβάλλει κυρώσεις σε μια χώρα για τη λειτουργία του προγράμματος της “χρυσής βίζας (Golden Visa)”, το οποίο η Επιτροπή έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια και για ξέπλυμα χρήματος. Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, τελούν υπό παρακολούθηση.

“Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προγράμματα χορήγησης άδειας διαμονής και υπηκοότητας σε επενδυτές του Βανουάτου εμφανίζουν σοβαρά ελαττώματα και ελλείψεις όσον αφορά την ασφάλεια”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αλλοδαποί μπορούν να αποκτήσουν υπηκοότητα και διαβατήριο του Βανουάτου με αντάλλαγμα ελάχιστη επένδυση 130.000 δολαρίων. Αυτό με τη σειρά του τους δίνει πρόσβαση εισόδου στην ΕΕ χωρίς βίζα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης που έχει συνάψει η χώρα με το μπλοκ των 27.

Η Επιτροπή πρότεινε την αναστολή του δικαιώματος ταξιδιών χωρίς βίζα για όλους τους κατόχους διαβατηρίων του Βανουάτου που εκδόθηκαν από τον Μάιο του 2015, όταν το πρόγραμμα επενδυτών άρχισε να λειτουργεί με γρήγορους ρυθμούς στη χώρα. Το μορατόριουμ θα αρθεί εάν το πρόγραμμα τροποποιηθεί κατάλληλα.

Η Κομισιόν τόνισε ότι το σχέδιο κρίθηκε επικίνδυνο επειδή ουσιαστικά αποδεχόταν όλους τους αιτούντες χωρίς να τους ελέγχει επαρκώς, παρά το γεγονός ότι κάποιοι εμφανίζονταν στις βάσεις δεδομένων ασφαλείας της Ιντερπόλ.

Η πρεσβεία του Βανουάτου στις Βρυξέλλες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει.

Η Επιτροπή πρόσθεσε ότι παρακολουθεί χώρες με πρόσβαση χωρίς βίζα στην ΕΕ που λειτουργούν αποτελεσματικά ή σχεδιάζουν να δημιουργήσουν προγράμματα χορήγησης ιθαγένειας και άδειας διαμονής σε επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων νησιών της Καραϊβικής και του Ειρηνικού και των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης και το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την Μολδαβία.

Τα περισσότερα κράτη της ΕΕ εφαρμόζουν τα δικά τους συστήματα που προσφέρουν διαβατήρια ή βίζες σε εύπορους αλλοδαπούς, αλλά η Επιτροπή θεωρεί ότι τα περισσότερα από αυτά τηρούν τους κανόνες της ΕΕ, με εξαίρεση προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί από την Κύπρο και τη Μάλτα.

Και αυτά τα δύο κράτη αντιμετωπίζουν νομικές προκλήσεις από τις Βρυξέλλες που τους απαιτούν να αλλάξουν τα προγράμματα ή να σταματήσουν να τα εφαρμόζουν, αλλιώς διατρέχουν κίνδυνο επιβολής προστίμων.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Γερμανία: Πάνω από 5.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

banksnews

OHCHR: Τουλάχιστον 636 άμαχοι έχουν σκοτωθεί έως τώρα στην Ουκρανία

banksnews

Τραυματίες από πυρά σε εμπορικό κέντρο στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας

banksnews

Ρωσία: Αεροπορικές ασκήσεις στο Καλίνινγκραντ εν μέσω εντάσεων για την επέκταση του ΝΑΤΟ

banksnews

Τουρκία: Δικαστήριο αθώωσε τη Γερμανίδα δημοσιογράφο Μεσαλέ Τολού

banksnews

Ρώσοι χάκερ έβαλαν στο στόχαστρό τους το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας

banksnews

Ανοιχτή θα κρατήσει την “κάνουλα” της ρευστότητας η ΕΚΤ

banksnews

Ρωσία: Κυρώσεις σε εννέα Καναδούς αξιωματούχους ως αντίποινα

banksnews

Η Φινλανδία “ισορροπούσε” μεταξύ Δύσης και Μόσχας για δεκαετίες – Αυτό μπορεί σύντομα να τελειώσει

banksnews