
Συνδυασμό στρατηγικών κινήσεων πραγματοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο τη δημιουργία κεφαλαίων 2 δισ. ευρώ που θα της επιτρέψουν την αποαναγνώριση κόκκινων δανείων 5 δισ. το 2021, πέραν αυτών που έχει εντάξει στο πρόγραμμα Ηρακλής 1 (7 δισ.) και εκείνων του Ηρακλή 2 (7 δισ. για 2021 και άλλα 7 δισ. για το 2022).
Συνεπώς, η συνολική απελευθέρωση κεφαλαίων μετά τη μείωση των κόκκινων κεφαλαίων θα δημιουργήσει νέο κεφαλαιακό μαξιλάρι που συνολικά αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ ευρώ το 2022, σύμφωνα με αναλυτές που παρακολούθησαν την πρόσφατη παρουσίαση της Τράπεζας.
Οι κινήσεις αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη ή κοντά σε ολοκλήρωση είναι οι εξής:
Πρώτον, πώληση του δικτύου POS (carve-out) εντός του πρώτου τριμήνου με όφελος 0,3 δισ. ευρώ.
Δεύτερον, δύο τιτλοποιήσεις -εκδόσεις- συνθετικών ομολόγων συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ, με συνολικό κεφαλαιακό κέρδος 0,3 δισ. ευρώ (τέλη 2020- α’ τρίμηνο 2021).
Τρίτον, αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων ύψους 0,4 δισ. με κέρδος 0,1 δισ. το πρώτο εξάμηνο.
Τέταρτον, εξοικονόμηση από τις πληρωμές CoCos του 2020-2021, με όφελος 0,3 δισ. ευρώ μέχρι τέλους του 2021.
Πέμπτον, κεφαλαιακά κέρδη από swaps κλπ, με όφελος 0,4 δισ. εντός του 2021. Ήδη, με ένα πρόσφατο swap με ομόλογα ελληνικού Δημοσίου αξίας 3,6 δισ. κατέγραψε κέρδη 200 δισ. ευρώ.
Έκτον, έκδοση ομολογιακού δανείου με κεφαλαιακό όφελος 0,6 δισ. ευρώ.
Οι πρώτες τέσσερις δράσεις δημιουργούν κοινό εσωτερικό κεφάλαιο (buffer) 1 δισ. ευρώ. Οι κινήσεις αυτές και τα κεφαλαιακά κέρδη είναι ικανές για την αποαναγνώριση επιπλέον κόκκινων δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ εντός του 2021, πέραν του προγράμματος Ηρακλή. Η αποαναγνώριση αυτή και το buffer του 1 δισ. συν τα κέρδη από swaps και την έκδοση ομολογιακού δανείου (επιπλέον 1 δισ.) οδηγούν σε κεφαλαιακή ενίσχυση άνω των 2 δισ. μέσα στο 2021.
Η αύξηση
Οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης της Πειραιώς, UBS και Goldman Sachs, έχουν εισηγηθεί τη διενέργεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) τον προσεχή Απρίλιο, ενώ το ύψος της επιδιώκεται να κινηθεί μεταξύ 1 με 1,1 δισ. ευρώ. Οι αποφάσεις για τον χρόνο και το ύψος της ΑΜΚ θα οριστικοποιηθούν μέσα στον Μάρτιο, σε συνάρτηση με το κλίμα που θα επικρατεί στις αγορές και την πρόοδο του capital plan.
Το βασικό σενάριο, που έχουν επεξεργαστεί οι σύμβουλοι και έχει τις ευλογίες της κυβέρνησης, προβλέπει ότι το ΤΧΣ θα ασκήσει μερικώς τα δικαιώματα προτίμησης, που αναλογούν στο 61,34% και θα προχωρήσει σε διάθεση των υπόλοιπων δικαιωμάτων προτίμησης, μέσω βιβλίου προσφορών.
Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να ψηφιστούν από τη Βουλή οι προωθούμενες τροποποιήσεις στο νόμο που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ και βεβαίως να διαπιστωθεί ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον.
Εφόσον η διάθεση δικαιωμάτων είναι επιτυχής και η ΑΜΚ καλυφθεί εξ ολοκλήρου, χωρίς το Ταμείο να λάβει αδιάθετες μετοχές, το ποσοστό του, μετά την ολοκλήρωσή της, θα υποχωρήσει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που επικοινωνούν κυβέρνηση και σύμβουλοι στους επενδυτές, στα επίπεδα του 20%.
Η διοίκηση της τράπεζας, το ΤΧΣ και η κυβέρνηση φαίνεται να έχουν αποδεχθεί την εισήγηση των συμβούλων, αλλα θα πρέπει, μέσα σε ενάμιση μήνα, να ολοκληρωθεί μια πρωτοφανής προεργασία, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον μηχανισμό της τράπεζας, ενώ παράλληλα πρέπει να μεσολαβήσει σημαντική βελτίωση του κλίματος στο Χ.Α.
Ειδικότερα, θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή η τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ και ο Ηρακλής ΙΙ, να δρομολογηθεί είτε η πρώτη από τις δύο τιτλοποιήσεις που θα ενταχθούν στο νέο σχήμα εγγυοδοσίας είτε μια jumbo τιτλοποίηση 13 δισ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να έχουν υπογραφεί συμβάσεις αγοραπωλησίας (SPAs) για την πώληση του κλάδου POS, το πρώτο synthetic swap, την τιτλοποίηση Vega και αρκετές μικρότερου μεγέθους συναλλαγές ( πώληση δανείων Μάνεσης, Λογοθέτη, Παπαναγιώτου, Trinity κ.ά.).
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέχεται στους επενδυτές, η δομή της προωθούμενης αύξησης κεφαλαίου δεν προβλέπει διαδικασία εισόδου βασικού επενδυτή ή ομάδας βασικών επενδυτών. Δεν θα «τρέξει» δηλαδή διαγωνιστική διαδικασία για ανάδειξη βασικού επενδυτή, όπως συνέβη στη Eurobank στην ΑΜΚ του 2014, μέσω της οποίας ιδιωτικοποιήθηκε.
Οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη διαδικασία του βιβλίου προσφορών για την αγορά των δικαιωμάτων προτίμησης που διαθέτει το ΤΧΣ. Θεωρητικά η διαδικασία δεν αποκλείει να υπάρξει ομάδα επενδυτών, η οποία μετά την ΑΜΚ θα ελέγχει, αθροιστικά, ποσοστό που να επιτρέπει τον διορισμό διοίκησης. Πρακτικά, όμως, η ακολουθούμενη δομή δεν θέτει ως προϋπόθεση να αποκτήσει η τράπεζα ιδιώτη βασικό μέτοχο ή ομάδα βασικών μετόχων.