Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΔΕΠΑ εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας

Η γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά την επιτυχημένη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας από την Πολιτεία, είναι ασφαλώς το μεγάλο ζητούμενο των ημερών. Αποτελεί ωστόσο και μια σημαντική ευκαιρία για να αναμετρηθούμε εκ νέου με τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και να θέσουμε από τώρα τις βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό με τη σειρά του, μας φέρνει αντιμέτωπους με το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής δικαιοσύνης που είναι προϋπόθεση για μια ανάπτυξη με οικολογικό και κοινωνικό πρόσημο.

Πόσο μάλλον σήμερα που η ένταση με την Τουρκία δημιουργεί αβεβαιότητες ως προς τις παραδοσιακές οδούς ανεφοδιασμού από τις οποίες εξαρτάται η χώρα μας, ενώ η κλιματική κρίση επιταχύνει τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών για τη μετάβαση σε «καθαρότερες» μορφές ενέργειας.

Το φυσικό αέριο είναι μια τέτοια εναλλακτική, αφού συγκρινόμενο με όλα τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα περισσότερο οικονομικό και ενεργειακά αποδοτικό.

H ΔΕΠΑ είναι έτοιμη να διασφαλίσει την αδιάλειπτη τροφοδοσία της χώρας με «καθαρή» και φθηνή ενέργεια στη φάση της επανεκκίνησης της οικονομίας, αλλά και των αυξημένων αναγκών που δημιουργεί η δρομολογημένη απόσυρση του λιγνίτη.

Κύριοι άξονες της στρατηγικής της ΔΕΠΑ είναι αφενός η μετατροπή της από εταιρεία αερίου σε εταιρεία ενέργειας με καθετοποιημένη λειτουργία και η διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς της στη βασική εμπορική δραστηριότητά της. Αφετέρου, η πρωτοπορία στην υιοθέτηση νέων δραστηριοτήτων και η επέκταση της δραστηριότητάς της εκτός συνόρων.

Στη βάση αυτή, ολοκληρώθηκε πρόσφατα ο μετασχηματισμός τους ομίλου σε τρεις ξεχωριστές εταιρείες (Εμπορίας, Υποδομών, Διεθνών Εργων), με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να αναλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου.

Με στοχευμένες επενδύσεις και την αξιοποίηση έξυπνων τεχνολογιών αιχμής, όπως το small scale LNG (μικρής κλίμακας Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) και το CNG (Πεπιεσμένο Φυσικό Αέριο), η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα να επεκταθεί σταδιακά η χρήση του φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Παράλληλα, μεριμνά για την εξάπλωση της αεριοκίνησης μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου πρατηρίων CNG (FISIKON).

Ταυτόχρονα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρωταγωνιστεί -μέσω του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος Poseidon Med II- στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας LNG για τη ναυτιλία και τα μεγάλα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης εντείνει τις διεθνείς δραστηριότητές της (IGB, Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης, East Med) καθιστώντας την Ελλάδα περιφερειακό ενεργειακό κόμβο σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Και φυσικά, η εταιρεία προετοιμάζεται ήδη για την επόμενη μέρα της «καθαρής» ενέργειας, δρομολογώντας την είσοδό της στις -, αλλά και σε αξιόπιστες εναλλακτικές πηγές, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο, προετοιμάζοντας κατάλληλα τα δίκτυά της για την υποδοχή τους.

Η ΔΕΠΑ μάλιστα είναι ιδρυτικό μέλος της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, είναι ένας από τους 18 Co-Chairs της Συμμαχίας και ο μοναδικός εκπρόσωπος ελληνικής εταιρείας στον κρίσιμο αυτό φορέα.

Αναλύοντας τους στόχους της νέας εταιρείας, ο κ. Ξιφαράς αναφέρει ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει ρόλο-κλειδί στην ομαλή επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας. «Η εταιρεία είναι παραπάνω από έτοιμη να καλύψει το κενό στην ηλεκτροπαραγωγή και τη θέρμανση που δημιουργεί η απόσυρση του λιγνίτη, ενώ μέσα από το φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο που υλοποιεί, διευρύνει τη διείσδυση και τις χρήσεις του φυσικού αερίου».

Ο κ. Ξιφαράς επισημαίνει επίσης ότι με την πλούσια ενεργειακή διπλωματία που αναπτύσσει και τα μεγάλα διεθνή έργα στα οποία πρωτοστατεί, εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και συνεισφέρει στη γεωπολιτική της αναβάθμιση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο banksnews-.gr

Related posts

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με ισχυρές πτωτικές τάσεις το σημερινό άνοιγμα

banksnews

Σκυλακάκης: Η υγειονομική κρίση γίνεται οικονομική – Υπάρχει δημοσιονομική ασφάλεια αλλά πιεζόμαστε

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αρνητικό γύρισμα και έντονη μεταβλητότητα

banksnews

Ενημέρωση για τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο τιτλοποίησης και μεταβίβασης απαιτήσεων

banksnews

Το χρυσάφι της ΕΥΔΑΠ, ο έρωτας του Capital Group με την Ελλάδα, το χαρτί που… καίει τη Λύκος και ο Μασούτης που (δεν) πουλάει

banksnews

O Έλον Mασκ προκαλεί τον ΟΗΕ: Αποδείξτε ότι με $6 δισ. μπορεί να λυθεί το προβλημα της πείνας και εγώ θα τα δώσω

banksnews

Bitcoin: Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα που το υιοθετεί σαν νόμιμο νόμισμα

banksnews

Τραμπ: Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα «πηγαίνουν καλά»

banksnews

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο εφοπλιστής Γιώργος Γιουρούκος ανέλαβε τη φιλοξενία Ουκρανών ναυτικών στην Ελλάδα

banksnews