Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γκάνα αναστρέφει την πορεία της για να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ για την ενίσχυση των οικονομικών της

Η Γκάνα θα ξεκινήσει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη στήριξη ενός κυβερνητικού οικονομικού προγράμματος, αντιστρέφοντας μια πολιτική απόφαση να μην ζητήσει βοήθεια από τον πολυμερή δανειστή, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Ο πρόεδρος Nana Akufo-Addo εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών Ken Ofori-Atta να ξεκινήσει “επίσημες δεσμεύσεις” μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva, ανέφερε το υπουργείο Πληροφοριών σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή. Μια συμφωνία θα είναι το 17ο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Γκάνα από την ανεξαρτησία της το 1957. 

Τα ευρωομόλογα της δυτικοαφρικανικής χώρας σημείωσαν άνοδο μετά την ανακοίνωση, με τους τίτλους αναφοράς 2027 να σημειώνουν άλμα 13% στα 64,779 σεντς του δολαρίουστο Λονδίνο. Τα ομόλογα της Γκάνας διαπραγματεύονται σε προβληματικά επίπεδα εν μέσω ανησυχιών ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το εξωτερικό χρέος μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία που εκτίναξαν το κόστος δανεισμού στα ύψη. 

“Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει τη Γκάνα να αποκαταστήσει τη μακροοικονομική σταθερότητα, να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους, να προωθήσει την χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και της παρατεταμένης πανδημίας”, ανέφερε εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε ανακοίνωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. “Ανυπομονούμε να συναντηθούμε με τις αρχές τις επόμενες εβδομάδες για να ξεκινήσουν οι αρχικές συζητήσεις”.

Η κυβέρνηση του Ακούφο-Άντο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα ζητήσει νομισματικό πρόγραμμα από το ΔΝΤ. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά την Παρασκευή.

“Είναι λογικό για την Γκάνα να επιδιώξει φθηνή χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, καθώς οι αγορές ομολόγων ήταν κλειστές για τη χώρα”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital με έδρα το Λονδίνο. “Και μόνο που λένε ότι θα ξεκινήσουν συνομιλίες βοηθάει να ανοίξει η πόρτα για ενδεχόμενη πρόσβαση στις αγορές”.

Η Γκάνα πασχίζει να σταθεροποιήσει το χρέος που έχει αυξηθεί στο 78% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στα τέλη Μαρτίου από 62,5% πριν από πέντε χρόνια, εξαιτίας μιας σαρωτικής εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα, των δανείων του ενεργειακού τομέα και των επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζον Μαχάμα, πρώην πρόεδρος της χώρας, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να απευθυνθεί στο ΔΝΤ για να αποτρέψει μια οικονομική “καταστροφή”.

“Η σημερινή αντίδραση των ομολόγων δείχνει ότι ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι η απολύτως σωστή κίνηση”, δήλωσε ο Simon Quijano-Evans, οικονομολόγος της Gemcorp Capital με έδρα το Λονδίνο. “Η Γκάνα έχει τη δυνατότητα να διαπρέψει, ιδίως δεδομένης της ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών. Το μόνο πράγμα που λείπει είναι μια μεταρρυθμιστική άγκυρα, την οποία ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ θα πρέπει να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί”.

Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών προκάλεσε διαδηλώσεις στη Γκάνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει τα πλήθη και να συλλαμβάνει δεκάδες διαδηλωτές.

Η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός κακάο και χρυσού της Αφρικής έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 450 μονάδες βάσης φέτος -το δεύτερο μεγαλύτερο περιθώριο στην ήπειρο- για να ανακόψει την πώληση κρατικών ομολόγων και να περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε σε υψηλότερο από 18 χρόνια υψηλό 27,6% τον Μάιο και το cedi της Γκάνας είναι το αφρικανικό νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις, καθώς έχει αποδυναμωθεί κατά 22,6% από την αρχή του έτους.

Related posts

Χ. Ιβάνοφ: Η Βουλγαρία πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία και με όπλα

banksnews

Πακιστάν: Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Σεχμπάζ Σαρίφ

banksnews

Ζελένσκι: “Θετικές” οι συνομιλίες με τη Ρωσία – “Θέλω να δω αποτελέσματα”

banksnews

Τον Ιούνιο ξεκινά ο Ερντογάν την κατασκευή της διώρυγας της Κων/πολης – Ύψους $15 δισ.

banksnews

Ted Baker: Δέχθηκε βελτιωμένη πρόταση εξαγοράς από τη Sycamore

banksnews

Βραζιλία: Οι αρχές βρήκαν προσωπικά αντικείμενα του Βρετανού δημοσιογράφου και του Βραζιλιάνου που εξαφανίστηκαν στην Αμαζονία

banksnews

Ουκρανική κρίση: Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας θα συναντηθούν στο Βερολίνο στις 8 Φεβρουαρίου

banksnews

ΕΕ: Χωρίς πρόοδο οι έμμεσες συνομιλίες Ιράν – ΗΠΑ για τα πυρηνικά

banksnews

Βόρεια Κορέα: Η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποιεί τη Σεούλ για τα στρατιωτικά γυμνάσια με την Ουάσιγκτον

banksnews