Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η γερμανική και ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα ανησυχεί για τον κινεζικό νόμο κατά των κυρώσεων των ξένων

Οι γερμανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις φοβούνται ότι ο νέος κινεζικός νόμος κατά των κυρώσεων των ξένων θα έχει σοβαρές συνέπειες γι αυτές.

“Όλες οι δραστηριότητες στο εξωτερικό που έρχονται σε σύγκρουση με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της Κίνας θα μεταβληθούν έτσι σε ναρκοπέδιο. Οι εταιρείες θα διατρέχουν πάντα τον κίνδυνο να βρεθούν ανάμεσα σε μυλόπετρες. Επιπλέον ο νέος νόμος κατά των κυρώσεων των ξένων ήρθε σε ακατάλληλη στιγμή. Αντί να επενδύει στην αποκλιμάκωση, η κινεζική κυβέρνηση δημιουργεί νέα αβεβαιότητα. Αυτό βλάπτει τη φήμη της Κίνας ως επενδυτικού προορισμού και εμπορικού εταίρου”, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Νίντερμαρκ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) στην εφημερίδα “Die Welt”. 

Ο νέος κινεζικός νόμος προκαλεί ανησυχία και στις Βρυξέλλες: “Ανησυχούμε πολύ για τον κινεζικό νόμο κατά των κυρώσεων των ξένων. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες απειλούνται να γίνουν το μπαλάκι της γεωπολιτικής”, προειδοποίησε η Λουίζα Σάντος, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της ευρωπαϊκής εργοδοτικής ένωσης “Business Europe” στην εφημερίδα. 

“Οι ευρωπαϊκές εταιρείες και οι κινεζικές θυγατρικές τους απειλούνται με μια κατάσταση όπου θα μπορούν να επιλέξουν μόνο μεταξύ παραβίασης της κινεζικής νομοθεσίας και της παραβίασης των δυτικών κυρώσεων. Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πρέπει να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα. Ο νόμος θα έχει ενδεχομένως εκτεταμένες συνέπειες”, δήλωσε η Μαράικε Όλμπεργκ, ειδική σε θέματα Κίνας του “German Marshall Fund”. Υποθέτει όμως ότι “στην πραγματικότητα δεν θα εφαρμοστεί αρχικά με συνέπεια. Λειτουργεί κυρίως ως εκφοβισμός. Ίσως να υπάρξει η μια ή η άλλη θεαματική περίπτωση η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να επισημάνει στις επιχειρήσεις τον κίνδυνο που διατρέχουν και οι ίδιες. Μέσω αυτών θα πιεστούν επίσης να ταχθούν κατά των κυρώσεων στις αντίστοιχες χώρες προέλευσής τους”, όπως είπε στην Welt. 

Ωστόσο, κατά την Ομοσπονδιακή Ένωση Χονδρικού Εμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου και Υπηρεσιών (BGA), την ευθύνη για την κλιμάκωση της διαμάχης δεν φέρει αποκλειστικά η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. “Ο νόμος κατά των κυρώσεων είναι η αναμενόμενη, σαφής απάντηση της Κίνας στην πιο πρόσφατη πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ. Ακόμα κι αν η γενική τάση της σπείρας των κυρώσεων μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Κίνας μας δυσαρεστεί , πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να πούμε ότι οι Κινέζοι δεν κάνουν βασικά τίποτα διαφορετικό από τους Ευρωπαίους με τον δικό τους νόμο κατά των κυρώσεων των ξένων”,  τόνισε ο πρόεδρος της BGA, Άντον Μπέρνερ στην ίδια εφημερίδα.

Πηγή : Die Welt

Related posts

Μιανμάρ: Τουλάχιστον δύο ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την καταστολή των διαδηλώσεων

banksnews

Νορβηγία: Αναμένει ανάπτυξη του ΑΕΠ 3,75% το 2021

banksnews

Καταδίκασε τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής ο Μπόρις Τζόνσον

banksnews

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο

banksnews

Μπορέλ: Να γίνει προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό

banksnews

Μιανμάρ: Η απεσταλμένη του ΟΗΕ καταδικάζει το “λουτρό αίματος”

banksnews

Ινδονησία: Το προκαταρκτικό πόρισμα για την αεροπορική τραγωδία της Sriwijaya Air αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 10 Φεβρουαρίου

banksnews

Αϊτή: Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας υποσχέθηκε τάξη και εκλογές

banksnews

Συνάντηση Μπάιντεν – Τιχανόφσκαγια: Οι ΗΠΑ στο πλευρό του λευκορωσικού λαού στην εκστρατεία του για δημοκρατία

banksnews