Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γέλεν πιέζει το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο δανεισμού των ΗΠΑ

Νέες πιέσεις στο Κογκρέσο να αυξήσει το όριο ομοσπονδιακού δανεισμού άσκησε την Παρασκευή η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, επισημαίνοντας ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει εξαντλήσει τα λογιστικά κόλπα που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει την αδυναμία πληρωμής του χρέους της.

Η Γέλεν τόνισε στους ηγέτες και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι η συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2019 για την αναστολή του ανώτατου ορίου δανεισμού των ΗΠΑ λήγει την 1η Αυγούστου και θα πρέπει να λάβει “έκτακτα μέτρα” προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμής.

“Το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να παράσχει συγκεκριμένη εκτίμηση για τον χρόνο που θα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα”, επεσήμανε η Γέλεν σε επιστολή της προς τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα προβλήματα ενδεχομένως να προκύψουν άμα τη επιστροφή των μελών του Κογκρέσου από τις καλοκαιρινές διακοπές, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

“Για παράδειγμα, μόνο την 1η Οκτωβρίου, τα μετρητά και τα έκτακτα μέτρα αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 150 δισ. δολάρια λόγω των σημαντικά υποχρεώσεων πληρωμών, που περιλαμβάνουν και δαπάνες συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζονται με το υπουργείο Άμυνας”, πρόσθεσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένει από το Κογκρέσο να ενεργήσει υπερκομματικά ώστε να αυξηθεί το όριο δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η δήλωση αυτή αποτελεί σαφή αιχμή κατά του αρχηγού της μειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος δήλωσε πως πιστεύει ότι όλοι οι Ρεπουμπλικανοί θα καταψηφίσουν την ανανέωση της αναστολής του ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο αρχηγός της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσαρλς Σούμερ χαρακτήρισε τη δήλωση του ΜακΚόνελ “


Ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας Charles Schumer χαρακτήρισε τη δήλωση του McConnell “αναίσχυντη και κυνική”.

Εν τω μεταξύ, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτίμησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η κυβερνηση ενδέχεται να ξεμείνει από ρευστότητα και να μην είναι σε θέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της ήδη από τον Οκτώβριο.

Related posts

Σχεδόν το 90% των Μοσχοβιτών που νόσησαν από covid-19, μολύνθηκαν από το στέλεχος Δέλτα

banksnews

Λίβανος: Πυρκαγιά στην πόλη Ρασάγια Αλ Φοχ μετά από βομβαρδισμούς του Ισραήλ

banksnews

Σύμφωνο AUKUS: Για “έλλειψη εμπιστοσύνης” κατηγορεί τις ΗΠΑ ο Μισέλ και ζητά εξηγήσεις

banksnews

“Κατέρρευσε” η European Super League, αποχώρησαν όλες οι αγγλικές ομάδες

banksnews

ΗΠΑ: Τρεις νεκροί από πυρά στο Οστιν του Τέξας

banksnews

Ν. Αναστασιάδης: Για την Κυπριακή Δημοκρατία, η Γαλλία πάντοτε αποτελούσε στρατηγικό εταίρο

banksnews

Κατάρ: Οι Ταλιμπάν επέδειξαν “ρεαλισμό”

banksnews

Kaplan (Fed): Η μετάλλαξη Δέλτα επηρεάζει την ικανότητα των επιχειρήσεων να κάνουν νέες προσλήψεις

banksnews

Η Ουάσινγκτον επικαλείται “ανακοίνωση” που αναμένεται το Σάββατο για τη “Γενοκτονία των Αρμενίων”

banksnews