Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αθήνα στηρίζει το σχέδιο του ΟΗΕ για πολιτική λύση στη Συρία

Η κατάσταση στη Συρία, υπό το πρίσμα και των τελευταίων εξελίξεων και οι προεκτάσεις της συνεχιζόμενης κρίσης στη σταθερότητα της περιοχής, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε στη Γενεύη με τον ειδικό εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκάιρ Πέντερσεν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη Συρία.

Εχθροπραξίες και εκτοπισμένοι στην Ιντλίμπ

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία με τη στήριξη της Κίνας αντιτάχθηκε πρόσφατα στην υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κοινής δήλωσης με την οποία θα ζητείτο η παύση των εχθροπραξιών στη βορειοδυτική Συρία, στην περιοχή της Ιντλίμπ, σύμφωνα με πρόταση της Γαλλίας.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια κατήγγειλε τις χώρες της Δύσης ότι «προστατεύουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις» και «παίζουν το χαρτί των βασάνων» των αμάχων.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν έχει προειδοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας έναντι του «επικείμενου κινδύνου της κλιμάκωσης» στη βορειοδυτική Συρία, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Στο μεταξύ περίπου 900.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα περίχωρα της Ιντλίμπ, με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ να έχει διευκρινίσει ότι «οι 500.000 και πλέον εξ αυτών είναι παιδιά».

«Οι άμαχοι φεύγουν υπό φρικτές συνθήκες» κατήγγειλε ο κ. Λόουκοκ.

Με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία @GeirOPedersen στη Γενεύη. Συζητήσαμε για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας. #UN #Syria #Geneva pic.twitter.com/18VjeGw8ZQ

— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 25, 2020

Αφοπλισμός

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας απηύθυνε ομιλία στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό. Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, ήταν η πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια που παρεμβαίνει Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στο συγκεκριμένο όργανο.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Δένδιας, αφού σημείωσε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει σήμερα πολλαπλές προκλήσεις στον τομέα της παγκόσμιας ασφάλειας, εξέφρασε την εδραία πεποίθηση πως η Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό δεν έχει το περιθώριο να παραμείνει σε ένα αδιέξοδο αέναων διαπραγματεύσεων.

Από την ομιλία μου στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη. #HighLevelSegment #ConferenceonDisarmament @ODA_Geneva @UNGeneva #Geneva pic.twitter.com/ZvHQRSa866

— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 25, 2020

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη η Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό να ξεκινήσει ουσιαστική δουλειά, με την υιοθέτηση ενός Προγράμματος Εργασίας. «Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, η Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου τις διαβουλεύσεις» σημείωσε επιπλέον, επισημαίνοντας πως η μορφή των επικουρικών οργάνων πρέπει να στοχεύει στην οικοδόμηση σύγκλισης σε όλα τα ζητήματα της ατζέντας.

Στην κατεύθυνση αυτή, έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας, να συνεισφέρει το μερίδιό της ανάλογα με τις ευθύνες της, προκειμένου να τερματιστεί το αδιέξοδο στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό.

Related posts

Βρούτσης στην ΟΝΝΕΔ : Η πολιτική μας υπηρετεί τον άνθρωπο

banksnews

Κουμουτσάκος στον ΟΟΣΑ : Η Ελλάδα βιώνει «μεταναστευτική κόπωση»

banksnews

Γιατί είναι πιθανό να αναβληθούν οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

banksnews

Leave a Comment