Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η έλλειψη πλοίων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Τα πρώτα φορτία σιτηρών της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας αποτελούν προάγγελο ανακούφισης για τις συμπιεσμένες παγκόσμιες αγορές, αλλά πολλές προκλήσεις παραμένουν μέχρι να απελευθερωθούν τα εκατομμύρια τόνοι τροφίμων που έχουν κολλήσει στη χώρα.

Ίσως η μεγαλύτερη είναι η απροθυμία των πλοιοκτητών να στείλουν τα πλοία τους σε κίνδυνο, καθώς τα νερά είναι γεμάτα νάρκες και η Ρωσία δεν δίστασε να χτυπήσει το λιμάνι της Οδησσού μετά την υπογραφή της συμφωνίας ασφαλούς διέλευσης, αναφέρει το Bloomberg. Αξιωματούχοι με γνώση της ασφαλιστικής αγοράς ανέφεραν ένα ευρύ φάσμα αριθμών για την κάλυψη των φορτίων της χώρας, με τους περισσότερους από τους αριθμούς να φαίνονται απαγορευτικοί για το εμπόριο.

“Το κόστος ασφάλισης θα πρέπει να είναι πολύ υψηλό και χωρίς καμία κρατική βοήθεια θα είναι δύσκολο να βρεθεί”, δήλωσε ο Benoit Fayaud, αναλυτής της Strategie Grains στη Γαλλία. “Μπορεί να αποτελέσει ζήτημα για την επιτάχυνση των εξαγωγών”.

Η δραστηριότητα ξεκίνησε με το πλοίο Razoni, το οποίο κατευθύνθηκε προς το Λίβανο στις αρχές της εβδομάδας με 26.527 τόνους καλαμποκιού. Τρία ακόμη πλοία απέπλευσαν από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας την Παρασκευή και δύο πλοία κατευθύνονται στο λιμάνι του Τσορνομόρσκ από την Τουρκία για να παραλάβουν φορτία.

Μαζί αυτό θα έκανε περίπου 85.000 τόνους εξαγωγών σε μια εβδομάδα – μια συμβολική αρχή, αλλά λιγότερο από το 8% των εξαγωγών που συνήθως στέλνει η Ουκρανία αυτή την εποχή του έτους. Ορισμένες ποσότητες εξάγονται επίσης οδικώς και σιδηροδρομικώς, αλλά σε πολύ μικρότερες ποσότητες από αυτές που μπορούν να διακινηθούν μέσω θαλάσσης. Οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού εκτοξεύτηκαν στα ύψη μετά την εισβολή, επιδεινώνοντας τις ελλείψεις τροφίμων σε χώρες όπως η Σομαλία που εξαρτώνται από τους Ουκρανούς καλλιεργητές.

Ο Βασίλης Μούγης, συνιδρυτής της Doric Shipbrokers με έδρα την Αθήνα, δήλωσε ότι έχει δεχθεί αυτή την εβδομάδα ερωτήματα σχετικά με τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία σε προορισμούς όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία, η Κίνα, η Ισπανία και η Ιταλία.

Οι ασφαλιστές προσφέρουν μη δεσμευτικά συμβόλαια στους πλοιοκτήτες με ποσοστά κινδύνου πολέμου που κυμαίνονται μεταξύ 1% και 5% της αξίας του κύτους του πλοίου, σύμφωνα με ανθρώπους που ασχολούνται με την αγορά. Σε λιγότερο επικίνδυνες περιοχές, η κάλυψη αυτή είναι συχνά μόνο ένα μικρό κλάσμα του 1%.

Εκτός από την ασφάλιση, τα πλοία που έχουν κολλήσει για μήνες στα λιμάνια της Οδησσού, του Τσορνομόρσκ και του Πίβντενι, ενδέχεται να χρειαστεί να επιθεωρηθούν και να διορθωθούν τυχόν ελαττώματα. 

“Θα υπάρξουν κάποιες εξαγωγές μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, αλλά όχι τόσο πολλές, όχι όπως πριν τουλάχιστον”, δήλωσε ο Fayaud. “Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να φορτωθούν τα νέα πλοία”.

Οι τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας για τους ναυτιλιακούς διαδρόμους ήταν κοντά στην οριστικοποίησή τους και θα δημοσιοποιηθούν μόλις συμφωνηθούν, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ τη Δευτέρα.

Ο Μούγης εκτιμά ότι η δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα μειώθηκε κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα μετά την έναρξη του πολέμου, αν και η Ρωσία συνέχισε να εξάγει μεγάλες ποσότητες σιτηρών από το Νοβοροσίσκ και το Καβκάζ στα βορειοανατολικά. Τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας είδαν περίπου 20% περισσότερες αφίξεις από σκάφη τουρκικής και ρωσικής ιδιοκτησίας το δεύτερο τρίμηνο και 20% λιγότερες επισκέψεις από σκάφη ουκρανικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με στοιχεία της Lloyd’s List. 

Κανένα πλοίο που αναχωρεί από την Ουκρανία δεν έχει ακόμη καλυφθεί στο πλαίσιο του νέου προγράμματος ασφάλισης σιτηρών και τροφίμων της ασφαλιστικής εταιρείας Ascot Group και του μεσίτη ασφαλίσεων Marsh για τη χώρα, δήλωσε την Τετάρτη ο Chris McGill, επικεφαλής του τμήματος εμπορευμάτων της Ascot Group.

Related posts

Βέλγιο: Πράσινο φως για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στους άνω των 65

banksnews

Το σχέδιο Μπάιντεν για απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και ο ρόλος του Μαδούρο

banksnews

Αφγανιστάν: Η UNESCO ζητά την επιστροφή στις τάξεις των κοριτσιών

banksnews

Γερμανία: Στο 7,8% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Ρεκόρ μετά την επανένωση

banksnews

Γαλλία: Υπήρξαν από 2.900 έως 3.200 παιδεραστές στο πλαίσιο της καθολικής Εκκλησίας από το 1950

banksnews

Γερμανία: Σύνταξη στα 70 προτείνουν οικονομολόγοι-“Όχι” από Υπ. Εργασίας

banksnews

Κίνα:Αρχίζει δοκιμές σε έναν πιο “καθαρό” και ασφαλή πυρηνικό αντιδραστήρα

banksnews

Σε νέα φάση το “φλερτ” της Τουρκίας προς την Αίγυπτο: Ο Ερντογάν διορίζει πρέσβη μετά από 9 χρόνια

banksnews

Καναδάς: Έπειτα από σχεδόν 1.000 ημέρες, τέλειωσε η ακροαματική διαδικασία για την έκδοση της οικονομικής διευθύντριας της Huawei στις ΗΠΑ

banksnews